Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Drága Infláció!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 8.   09:10

Erste kommentár Az elmúlt hetek forintgyengülésének fényében fontosak lesznek az elkövetkező hónapok inflációs számai. A cirka 5 százalékos gyengülés az éves 323-as átlagról 336-ig...

Erste kommentár

Az elmúlt hetek forintgyengülésének fényében fontosak lesznek az elkövetkező hónapok inflációs számai. A cirka 5 százalékos gyengülés az éves 323-as átlagról 336-ig önmagában (ha mindent változatlannak tekintünk) 0,6 százalékponttal is megemelhetné az inflációt. De! Csak rövid ideig volt ott az árfolyam, és ami még fontosabb, hogy a jegybank dezinflációs hatásra számít külföldről. Így az előrejelzési horizonton nem vár inflációs nyomást, 333 forintos euró árfolyam mellett. Így a mai és az elkövetkező hónapok inflációs számai is izgalmasak lesznek, nevezetesen, hogy a dezinflációs hatás tényleg olyan erős-e, mint az MNB gondolja. A ma reggel publikált szeptemberi infláció 2,8% lett, ami egyelőre igazolja a jegybank várakozását. Az adószűrt maginflációban a mintegy 0,5 százalékpontos mozgástér azt sugallja, hogy, ha tartósan nem emelkedik a forint 345 fölé az euróval szemben, akkor a jegybank inflációs célja sem kerül veszélybe, legalábbis a tolerancia sávon belül marad. Jelenleg az a várakozásunk, hogy a forint tovább fog erősödni 328 környékére, miközben hosszabb távon valószínűleg inkább a 340-330-as sávban fog mozogni.


A mai napon a DAX indexben a jó nemzetközi hangulatnak megfelelően emelkedés lehet. Ehhez a BUX-nak is fel kellene zárkóznia a tegnapi csökkenést követően.

Az USA félti technológiai hatalmát

A napközbeni emelkedést követően visszaesés jellemezte tegnap a kereskedés utolsó óráit a tengerentúlon, miután az S&P500 árfolyama lefordult a 200 órás mozgóátlagról. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 0,5%-kal, a Nasdaq 0,3%-kal esett.


Tovább folytatja a harcot az USA a globális technológiai vezető pozícióért Kínával szemben. Tegnap az USA 8 újabb kínai vállalatot helyezett feketelistára, amelyek többek között vezető szerepet töltenek be a mesterséges intelligencia vagy a videokamerás megfigyelés terén. A feketelistán levő cégek csak külön engedéllyel üzletelhetnek amerikai vállalatokkal. Az USA a döntés során arra hivatkozott, hogy az érintett vállalatok emberi jogokat sértő módon bántak muszlim kisebbségekkel Kínában. Tegnap emellett megkezdődtek az előkészületek, hiszen csütörtök-pénteken folytatódnak a kereskedelmi tárgyalások, ismét a delegációk vezetői találkoznak egymással.


A kereskedelmi tárgyalások mellett a héten Jerome Powell ma esti beszédét is érdemes lesz figyelni, illetve a Fed holnap este megjelenő jegyzőkönyvét a szeptemberi kamatdöntő ülésről. Emellett a gyorsjelentési szezon is felpörög szép lassan, csütörtökön a Delta Air Lines teszi közzé negyedéves számait.

Nagyot lassult a kínai turizmus

Emelkedéssel tértek vissza a kínai részvényindexek. Az egyhetes ünnep után a Shanghai index 0,4%-os emelkedéssel indított, a hosszú hétvégéről visszatérő Hang Seng pedig 0,6%-ot emelkedett, de mindkettőt felülteljesítette a Nikkei 1,2%-os emelkedése.


A kínai gazdaság állapotáról megbízható képet szokott festeni a turizmus alakulása a hosszú, 1 hetes nemzeti ünnep alatt. Az ünnepi időszak alatt a külföldre irányuló utazások 15,1%-kal estek vissza a tavalyi évhez képest, míg a belföldi utazások ugyan 7,8%-kal nőttek, de ez még így is lassulást jelent a tavalyi 9,4%-hoz képest. A turizmus lassulása jó eséllyel a fogyasztói bizalom csökkenésére utal. A tüntetések miatt gyakorlatilag lefeleződött a Hongkongba irányuló kínai turista forgalom.


A mobiloknál használt OLED kijelzők húzták a Samsung profitját, a Samsung Note 10-en túl az Apple iPhone 11 Pro sikerét is meg tudta lovagolni kijelzőivel a Samsung csoport. Ennek köszönhetően operatív eredménye 6,4 milliárd dollár lett, ami mintegy 10%-kal múlta felül a várakozásokat, de év/év alapon még így is 50%-os volt a profit visszaesése, hiszen a memória chipek ára jelentősen zuhant a tavalyi évhez képest.


A vártnál nagyobbat esett a szeptemberi kínai Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzser index, a korábbi 52,1 pontról 51,3 pontra csökkent, szemben a várt 52 ponttal.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben