Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Misztikus október!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 3.   10:15

Erste kommentár A váláság előtt általános volt a nézet, hogy októberben jön az esés, hogy aztán egy mikulás rallyval fejezzük be az évet. E mögött az a viselkedés állhat vagy álhatott,...

Erste kommentár

A váláság előtt általános volt a nézet, hogy októberben jön az esés, hogy aztán egy mikulás rallyval fejezzük be az évet. E mögött az a viselkedés állhat vagy álhatott, hogy normál piacon az alapkezelők sokszor kicsit visszafoghatták befektetéseiket és tartalékolhattak az év végi hajrára. Kérdés, hogy ez a hatás az elmúlt években mennyire működött. 2005, 2006, 2007, 2008-ban rendre 18, 6, 17, 46 százalékos eséseseket láthattunk a BUX indexben, azaz ez a hatás elég jól működött. Még a válság kiteljesedése is októberberre esett, hogy aztán a következő márciusban elinduljon a cirka 10 éve tartó rally. A válságot követően viszont picit megváltozott a kép. Hiszen azóta a 11 alkalomból hatszor emelkedést, ötször (az ideivel együtt) csökkenést láthattunk. Ráadásul az elmozdulások is jóval kisebbek voltak, mint a válság előtt, hiszen plusz 16 és mínusz 6 százalék közötti elmozdulást láthattunk. Ez abban is megnyilvánul, hogy a régebbi piaci szereplők beszélgetnek még erről a hatásról, míg az újabbak alapvetően semmibe veszik. Sőt a levegőben benne van, hogy a mostani esés jó lehetőséget teremt vételekre.


S valljuk meg, hogy aki hisz abban, hogy a világgazdaságban nem lesz nagyobb visszaesés a jegybankok áldásos tevékenységének köszönhetően, az tényleg halászhat a zavarosban. Ilyen lehet a várhatóan jó eredményt felmutató OTP (akvizíciók), vagy a Richter, amely túl lehet az Esmya és a szerializáció okozta sokkon. Ráadásul az utóbbi tegnap a 4.800 forintos technikai támaszszintre esett. Ugyankkor aki inkább a negatív forgatókönyvben hisz, az bizonyos értelemben a 2008-as forgatókönyvre számíthat, hiszen az sem „tőzsde” válság volt olyan értelemben, hogy a részvények nem voltak túlértékelve, nem volt tőzsde buborék. Hanem a gazdasági környezet szakadt olyan gyorsan össze, hogy azzal váltak túlértékelté a részvények. Voltak vállalatok, melyek megrendelés állománya néhány hét alatt lefeleződött, s lehetne folytatni a sort. Kérdés, hogy most jöhet-e egy ilyen válság. Egy biztos, a jelenlegi lassulás a beszerzésekben félelmetes és lehet aggódni rajta, de ez inkább előremutató és felkészít a rosszra, nem úgy, mint 2008-ban. Ugyanakkor az is igaz, hogy a befektetők egészen néhány nappal ezelőttig átnéztek a recessziós félelmeken azzal a tudattal, hogy a jegybankok segítenek, mint ahogy már pl. a Fed háromszor is megtette, s „longosok” nevethettek a végén. A veszély most inkább onnan jön, hogy amíg a gazdasági szereplők és a döntéshozók (kormányok, jegybankok) elébe mennek a bajnak, addig a piaci szereplők kevésbé foglalkoznak vele.


Ma az elmúlt két napos nagyobb esést követően egy teljesen természetes korrekciót láthatunk, ami nem feltétlenül jelenti a korrekció végét, de számos esetben támaszokat közelítettek meg az indexek vagy a részvények. Azért a mai napon kitarthat az emelkedés a nap végéig.

Újabb fontos adat érkezik ma az USA-ból

Folytatódott a heves korrekció a tengerentúli részvénypiacokon tegnap, a piaci hangulatra továbbra is rányomták bélyegüket az USA-ba begyűrűző növekedési félelmek. A Dow 1,9%-kal, az S&P500 1,8%-kal, a Nasdaq 1,6%-kal került lejjebb. Az S&P500-at kitevő vállalatok közül csupán 25 tudott pozitív tartományban zárni tegnap, szektorszinten pedig mindenhol mínuszokat láthattunk. Az index esetében a legközelebbi támaszszint a 200 napos mozgóátlag lehet 2.837 pontnál.


A heves piaci korrekciót két napja a vártnál jóval gyengébb ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index indította el, ami azt mutatta, hogy a globális gazdasági lassulás erősen begyűrűzött már az amerikai iparba. Az ipar azonban az USA GDP-jének csupán 12%-át teszi ki. A szolgáltató szektor ezzel szemben közel 80%-ot tesz ki, az erre vonatkozó ISM beszerzési menedzser index magyar idő szerint ma délután 4 órakor érkezik. A korábbi 56,4 pontot követően 55 pontot vár a konszenzus, ami kicsivel az utóbbi évek átlaga alatt lenne. Ha ez esetlegesen jobb lesz a vártnál, az elképzelhető, hogy megnyugtatja a piacokat, ha azonban rosszabb, az tovább erősítheti a rossz hangulatot.


97 ezer autót szállított le a Tesla a harmadik negyedévben, felülmúlva az előző negyedévi 95.356 darabos rekordot. Elon Musk nemrég 100 ezer feletti értéket sugallt, ezt most nem sikerült elérni. A leszállított autók 82%-át az új Model 3-as tette ki, ami minimális növekedés a második negyedéves 81,4% után. Ahhoz, hogy teljesüljön Musk korábbi 360-400 ezer közötti éves célja, a negyedik negyedévben nagyjából 105 ezer autót kéne leszállítania a cégnek. A hírekre az árfolyam 4%-kal esett piaczárás után, mivel az adatok nem értek fel a Musk által sugallt magasabb várakozásokhoz.


Vegyes képet mutattak a nagy amerikai autógyártók értékesítései a harmadik negyedévben. A General Motors esetében 6,3%-os növekedés volt látható év/év alapon, a Fordnál 4,9%-is visszaesés, míg a Fiat Chryslernél stagnálás. Szeptemberben összesen 17,2 millió autót adtak el az USA-ban évesített alapon, ami kismértékben elmarad a tavalyi 17,4 milliótól. Idén eddig picivel a tavalyi szint alatt alakulnak az értékesítések.

Kijárási tilalom jöhet Hongkongban

Ázsiára is átterjedt a negatív hangulat. A Nikkei 2%-ot, a Hang Seng pedig 0,5%-ot csökkent, a shanghai tőzsde pedig továbbra is zárva tart, így egyelőre megúszta a negatív fordulatot.


A hongkongi rendőrség kijárási tilalom bevezetését és a gázmaszkok használatának betiltását javasolja. Erre egy 1922-es szabály lehetőséget adna Hongkong vezetőjének, Carrie Lam-nak, azonban ez várhatóan csak még nagyobb indulatokat szülne.


A Goldman becslése szerint az alapkezelők 3-4 milliárd dollárt csoportosíthattak át Hongkongból Szingapúrba.


A Bloomberg értesülései szerint kínai vállalatok 400 ezer tonnányi szójababot vásároltak az USA-ból. A szállítmányok várhatóan november és január között érkeznek majd meg. Az amerikai mezőgazdasági cikk vásárlások növelése a kereskedelmi tárgyalások egyik feltétele volt. A mostani hír azonban inkább csak gesztus értékű lépést mutat, nem pedig tényleges előrelépést a kereskedelmi tárgyasláokban.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben