Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mélyrepülés a beszerzési menedzser indexekben

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 2.   09:59

Erste kommentár Tovább esett az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe az USA-ban, a korábbi 49,1 pontról a várt javulás helyett 47,8 pontra csökkent. Az ISM szolgáltatóipari indexe viszont 56 pont környékén...

Erste kommentár

Tovább esett az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe az USA-ban, a korábbi 49,1 pontról a várt javulás helyett 47,8 pontra csökkent. Az ISM szolgáltatóipari indexe viszont 56 pont környékén van (szeptemberben 55 pont környékére csökkenhetett, az adatot holnap tudhatjuk meg). Ez a kombináció azt jelenti, hogy a gazdaság még expanzióban van, de szerintünk minél tovább van a feldolgozóipari index a negatív tartományban, annál inkább lehúzza a kiegészítő indexet is, amely végül recesszióba torkollik. Így a Fed-nek már most lépnie kell, amire a piac is számít, hiszen az adat hatására a kötvény árazásokból számított kamatcsökkentés valószínűsége októberben 60 százalék fölé ugrott a korábbi 50 százalék alatti értékről. A tegnapi esés ellenére a piac bizakodónak tűnik a jövőt illetően, hiszen a 10 éves hozam csak picit változott a rossz hírre, azaz a befektetők hisznek abban, hogy a Fed akciója sikeres lesz. Ezt látjuk az árakban is. Ugyanis a múltban ilyen alacsony PMI értékénél az S&P500 már jelentősebb korrekciót mutatott. Most viszont átnéznek a befektetők a lejtmeneten. Hiszen megtanulták az elmúlt 10 évben, hogy a Fed mindig sikerrel jár. Éppen ezért elmondható, hogy a részvénypiaci csökkenés valószínűsége nagyobb, mint az emelkedésé, miközben a 30 éves átlagos P/E értékeltséget nézve a piac az átlag környékén forog. Azaz nincs túlértékeltség, de van egy jelentős romlás a jövőbeli kilátásokban, amiben egyelőre nem látunk fordulatot, csak reményt.


Ma a DAX és a BUX index is tovább csökken és ez így is maradhat a nap végéig az alapvetően pesszimista hangulatban.

Ismét fellángoltak a növekedési félelmek

A kezdeti enyhe pluszokat követően lefordultak a vezető amerikai részvényindexek, miután ismét a vártnál jóval gyengébb ISM adat érkezett a tengerentúlon. A Dow 1,3%-kal, az S&P500 1,2%-kal, a Nasdaq 1,1%-kal került lejjebb.


10 éves mélypontra esett szeptemberben az ISM feldolgozóipari indexe az USA-ban, a mutató 47,8 pontra csökkent lett a korábbi 49,1-ről és a várt 50 ponttal szemben. Így az index a feldolgozóipar komolyabb kontrakcióját vetíti előre. Az egész gazdaságra nézve ezek a szintek még nem jelentenek recessziót, historikusan ez 1,5% körüli GDP növekedésnek felelne meg. Ez azonban már jóval a hosszabb távú, 2%-os trend alatti növekedést jelentene. A Markit hasonló adata szintén erre a következtetésre jutott nemrég. Amennyiben részleteiben nézzük az adatot, azt láthatjuk, hogy az export megrendelések nagyon gyengén alakultak, míg a hazaiak jobban tartották magukat. A foglalkoztatást mérő alindex tovább esett az 50 pont alatti tartományban, így érdemes lesz figyelni a pénteki munkaerőpiaci adatot esetleges gyengeség jelei után kutatva. Az októberi Fed kamatcsökkentés esélye megnőtt az adatközlést követően, ezt immáron 62%-kal árazza a piac. A hírekre a dollár 0,4%-ot gyengült az euróval szemben, amiből ma reggelre már kicsit visszahozott.


Nagyon hamar lépett az USA egy másik patinás brókercége, a TD Ameritrade is. Tegnap először a Charles Schwab jelentette be, hogy eltörli a jutalékot a részvényekkel, ETF-ekkel és opciókkal való kereskedésre, ezt nem sokkal később a TD Ameritrade is követte. Előbbi árfolyama 10%-kal, utóbbié 26%-kal esett a hírekre.


Donald Trump a hét második felében újabb részletekkel szolgálhat az egészségügyben tervezett átalakításokat illetően.

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre

A gyenge amerikai makroadatokra az ázsiai részvénypiacok is eséssel reagáltak. A Hang Seng 0,2%-ot, a Nikkei 0,4%-ot csökkent, míg a shanghai tőzsde zárva tartott.


Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre, mindössze néhány órával azt követően, hogy jelezték, hogy újrakezdenék az atomfegyverek leszereléséről szóló tárgyalásokat az USA-val. Dél-koreai feltételezések szerint egy tengeralattjáróról indíthatták a rakétákat.


Az eddigi legerőszakosabb tüntetésre került tegnap sor Hongkongban és mára újabb nagyszabású megmozdulást terveznek, miután nagy felháborodást keltett, hogy tegnap a rendőrök éles lőszert is bevetettek.


A Fitch hitelminősítő friss elemzésében 6%-ról 5,7%-ra rontotta a jövő évi kínai növekedési várakozást.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

MOL marzsok

Meglepően erős lett a MOL csoportszintű finomítói marzsa, az 5,8 dollár/hordó az idei év második legmagasabb értéke. A marzs 2 dollárral jobb, mint a tavaly szeptemberi adat, de néhány tizeddel meghaladja az idén augusztusi 5,4 dollárt is.


Ezzel szemben a petrolkémiai marzs a leggyengébb lett idén 337 euró/tonnás értékkel, de tavalyhoz (331 euró/tonna) képest még ez is szinten maradást jelent. Idén augusztusban még 402 euró/tonna volt a marzs.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben