Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kis megnyugvás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. szeptember 26.   09:54

Erste kommentár Annak ellenére, hogy kiderült, Trump tényleg megkérte az ukrán elnököt a demokrata rivális fia elleni vizsgálatra, a piacok kissé megnyugodtak. A kötvénypiaci szereplők már arra számítanak,...

Erste kommentár

Annak ellenére, hogy kiderült, Trump tényleg megkérte az ukrán elnököt a demokrata rivális fia elleni vizsgálatra, a piacok kissé megnyugodtak. A kötvénypiaci szereplők már arra számítanak, hogy a Fed nem decemberben, hanem már október végén vágni fog egy újabb 25 bázispontot a kamatokon. Különben a dallasi Fed elnöke szerint egyelőre kicsi az esélye, hogy az USA recesszióba süllyedjen az elkövetkező egy év során, ugyanakkor a kockázatok nem elhanyagolható voltát az is jelzi, hogy 2 éves időtávon már ő is bizonytalanabb. Mindenesetre a másodlagos indikátorok egyelőre tovább romlanak, miközben a jegybankok mindent megtesznek a lefelé mutató folyamtok megállítására. A piacok alapvetően hisznek a jegybankok sikerében, ami az elmúlt 10 év beavatkozásai alapján jogos gondolatnak tűnik.


Mindeközben a forint is csinálja a dolgát. Folytatódik a korrekció. Ma további részleteket tudhatunk meg az MNB véleményéről, ami az inflációs folyamatokat és a folyó fizetési mérleg alakulását illeti. Van egy olyan sejtésünk, hogy a jelenlegi jelentősebb romlás a mérlegben átmeneti lehet, míg a külföldről importált dezinfláció valahol 50 bázispont körül alakulhat a jövőben. Ezek pedig megmutathatják azt, hogy hol lehet az EURHUF új felső éle.


Továbbra is hiszünk az OTP-ben és a Richterben. A gyógyszer papír különösen jól viselkedett, hiszen a kitörési szint 5.000 forint fölött maradt az esésében. Ez azt jelenti, hogy megerősítette a kitörést. A következő ellenállási szint 5.200 forintnál van.

Figyelemelterelésbe kezdett Trump

Emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow és az S&P500 0,6%-kal, a Nasdaq 1,1%-kal emelkedett.


A jó hangulatot tegnap részben Donald Trump kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos pozitív kommentje fűtötte, miszerint jó esély van arra, hogy megegyezzenek Kínával. Sőt szerinte ez akár hamarabb is megtörténhet, mint ahogyan azt sokan gondolnák.


Emellett az elnök azt is elmondta, hogy Japánnal sikerült részleges megállapodásra jutni. Ennek keretében Japán 7 milliárd dollárnyi amerikai mezőgazdasági termék előtt nyitja meg az utat azzal, hogy bizonyos termékekre csökkenti, másokra pedig eltörli a jelenleg érvényben lévő importvámokat. Shinzo Abe japán miniszterelnök szerint Trump azt ígérte, hogy az USA nem vet ki újabb importvámot a japán autókra.


Könnyen lehet, hogy nem véletlenül igyekszik Trump jó hírekkel szolgálni, ugyanis továbbra is forr a levegő körülötte az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése miatt. A tegnap nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetés szerint konkrét módon nem gyakorolt nyomást az ukrán elnökre, hogy az vizsgálja meg egyik potenciális demokrata kihívója fiának korábbi ukrajnai üzleti ügyeit. Ezzel azonban még nincs vége az ügynek, ugyanis egy névtelen feljelentés is fontos szerepet kap az ügyben, ami a demokraták szerint terhelő az elnökre nézve. Most ennek a nyilvánosságra hozatalát szeretnék elérni.


Robert Kaplan, a dallasi Fed elnöke szerint a recesszió esélye alacsony az USA-ban a következő 12 hónapban, míg ennél valamivel magasabb, ha két éves időtávot nézünk. Szerinte az amerikai gazdaság akkor is stabilan növekedhet, hogy ha az USA-nak és Kínának nem sikerül megkötnie a kereskedelmi megállapodást.


A chicagói Fed elnöke, az idén szavazótag Charles Evans szerint egyelőre elegendő a két 25 bázispontos kamatcsökkentés a Fed-től ahhoz, hogy elérjék a 2%-os inflációs célt. Evans szerint pozitív, hogy a bérek az infláció felett emelkednek, negatívum azonban, hogy a vállalatok visszafogottabban ruháznak be.

Tovább zuhanhatott a hongkongi export

Oldalazás jellemezte az ázsiai piacok többségét. A Nikkei  és a Hang Seng is 0,1%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,6%-ot csökkent. A Shanghai index esetében már elkezdődhettek a pozíció zárások, ugyanis a tőzsde jövő héten nemzeti ünnep miatt végig zárva lesz.


A felmérések szerint augusztusban 7,4%-kal eshetett vissza az export Hongkongban a tavalyi évhez képest. Ez gyorsuló romlást jelentene a júliusi 5,7%-os visszaeséshez képest.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben