Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Feltámadóban az európai bankszektor

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. szeptember 20.   10:24

Erste kommentár Az európai bankszektort reprezentáló 26 részvényből álló EURO STOXX Banks index az augusztusi mélypont óta nagyot, 15 százalékot emelkedett. Az árfolyam éppen arra készül, hogy egy...

Erste kommentár

Az európai bankszektort reprezentáló 26 részvényből álló EURO STOXX Banks index az augusztusi mélypont óta nagyot, 15 százalékot emelkedett. Az árfolyam éppen arra készül, hogy egy jól meghatározható csökkenő trendcsatornából kitörjön. Ha ez bekövetkezik, akkor ráadásul egy újabb 15 százalékos emelkedés jöhet az európai bankok piacán, legalábbis a technikai kép alapján. Mindeközben a jövőkép továbbra is – óvatosan szólva is – inkább vegyesnek mondható. Miközben az OECD csökkenti az idei és a jővő évi növekedési kilátásokat az EU tekintetében, a jegybankok már teljes gőzzel ügyködnek a gazdasági fellendülés helyreállításán. A minap az EKB lépett a lazítás útjára, tegnap pedig a Fed folytatta a megkezdett nyárközepi lazítást. Mindeközben az újraindított TLTRO keretében csak 3,4 milliárd euró hitelt vett fel a 28 bank, amely erre jogosult. Ez jóval elmarad a piac által várt 20 és 100 milliárd euró közötti értéktől. Ennek két olvasata van: (i) a bankoknak nincs szükségük friss pénzre, hogy visszafizessék a korábbi TLTRO hiteleket (olasz, spanyol bankok) míg a másik (ii) a bankok nem nagyon akarnak, tudnak hitelezni, így fölösleges pénz kamatköltsége „magas” (ha nem hitelezik el a pénzt, akkor kisebb negatív kamaton kapják, mint amennyin utána az EKB-nál ki tudják helyezni, azaz veszteség keletkezik rajta). Az előbbi inkább pozitív, az utóbbi inkább negatív olvasatnak tekinthető.


Mindeközben itthon a Richter kellemes bejelentéssel lepett meg bennünket. Neveztessen az EU-ban nemrég piacra dobott Terrosa hatóanyaga, a teriparatide Japánban is forgalmazási engedélyt kapott. A készítményt itt a Richter partnere, a gyártási technológiát licenszbe vevő Mochida Pharmaceuticals fogja gyártani és forgalmazni. A hír ugyan pozitív, és jól mutatja, hogy a bioszimiláris stratégia elkezdte szállítani az eredményeket, de ez pénzügyileg egyelőre még nem tűnik jelentősnek. Hiszen az EU-ban a gyógyszer csúcsértékesítése néhány év távlatában 25-30 millió euró lehet, ami nem túl jelentős, ráadásul Japánban ennél kisebb értékre számíthatunk.


A mai napon a DAX és a BUX is folytathatja az elmúlt napok oldalazó mozgását, amit a reggeli órákban is látunk.

Nem sikerült a csúcsdöntés az S&P500-nak

Erőtlen kísérletet tett tegnap az S&P500 a korábbi csúcs meghódítására, aminek a végére kereken a megelőző napi záróértékéhez érkezett vissza. A Dow 0,2%-kal esett, a Nasdaq 0,1%-kal emelkedett.


A mai napon ismét 75 milliárd dollár keretösszegű repo ügyletet hajt végre a New York-i Fed, annak érdekében, hogy biztosítsa a kellő likviditást a bankközi piacon. Erre immáron negyedik napja lehet szükség, azt követően, hogy több tényező együttállása miatt érdemben megnövekedett a bankok likviditásigénye, aminek hatására a Fed által célszerűnek tartott sávból felfelé emelkedett ki az overnight bankközi kamat. A jelenségnek nincs számottevő hatása a reálgazdaságra.


Donald Trump tegnap Mark Zuckerberggel találkozott a Fehér Házban. A felek szerint konstruktív megbeszélést folytattak, érdemi részletek azonban nem szivárogtak ki. A Facebookra komoly politikai nyomás helyeződik az USA-ban az adatkezelési botrányok óta, aminek hatására be szeretnék szabályozni a közösségi médium működését. A mostani megbeszélésnek is ez volt az egyik fő témája.


A várt 0,7%-os visszaeséssel szemben 1,3%-kal emelkedett a használt lakás értékesítések száma az USA-ban augusztusban, ezzel egy újabb kedvező lakáspiaci adatot láthattunk a hónapra.

Mini lazítás Kínában

Visszafogott emelkedést mutattak az ázsiai részvénypiacok. A Hang Seng stagnált, a Nikkei 0,1%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett.


Mini lazító lépést hajtott végre a kínai jegybak. Az 1 éves banki finanszírozás kamatát a korábbi 4,25%-ról 4,2%-ra mérsékelte. Ez két hónap alatt már a második hasonló lépés a jegybank részéről a gazdaság élénkítése érdekében.


A várakozásoknak megfelelően alakult augusztusban az infláció Japánban. A headline mutató 0,3% lett a korábbi 0,5%-ról csökkenve, míg az élelmiszer- és energiaárakkal szűrt maginfláció 0,6%-on stagnált. Az infláció 2017 óta nem látott mélységbe csökkent, főként az energiaárak nyomása miatt. Az inflációs adat ismét rámutatott arra, hogy a jegybank hamarosan újabb monetáris lazításról dönthet annak érdekében, hogy közelítse inflációs célját.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben