Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

„Aki a forintot bántja, meghal!”

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. szeptember 11.   09:51

Erste kommentár Tegnap újra beleadtak a magyar fizetőeszközbe. Mindeközben a régiós devizák az elmúlt napokban nem követték a forint gyengülését, azaz a magyar deviza önálló életre kelt, ami magyar...

Erste kommentár

Tegnap újra beleadtak a magyar fizetőeszközbe. Mindeközben a régiós devizák az elmúlt napokban nem követték a forint gyengülését, azaz a magyar deviza önálló életre kelt, ami magyar specifikus dolgokat sejtet a gyengülés mögött. Ugyan egyik sem indokolja igazán ezt a gyengeséget, de ilyen lehet: (i) a részvénypiaci gyengeség miatt kiszálló külföldiek forintot váltanak dollárra és euróra; (ii) a bankközi likviditást magasan tartotta a jegybank hétfőn; (iii) a gazdasági miniszter és a jegybankelnök közötti nézetkülönbség inkább a forint gyengülésének irányába mutat. Szerintünk egyik sem tűnik perdöntőnek. (i) A részvénypiac pici, és az alacsony forgalom inkább távolmaradást mutat. Inkább azt sugallja, hogy azért nem foglalkoznak a magyar részvénypiaccal a külföldiek, mert a forint gyengélkedik. Azaz pont fordított lehet a hatás. (ii) A bankközi likviditással erős az euró-forint korreláció, s az előbbi visszaemelkedett 400 milliárd forint környékére az elmúlt napokban. Ez oka lehet a gyengülésnek, de ezt sem tartjuk túl erős érvnek. (iii) A két gazdasági centrum közötti vita azt sugallhatta egyes piaci szereplőknek, hogy a jegybank a korábban is megfigyelhető laza monetáris politikára törekszik, ami inkább a forint gyengülésnek irányába mutat. Összeségében egyik érvet sem tartjuk olyan erősnek, vagy bármiféle komolyabb változásnak a korábbi gazdaságpolitikához képest, ami indokolná a forint látványos gyengülését. Ezért azt gondoljuk, hogy a forint ilyen mértékű gyengélkedésének átmenetinek kéne lennie.


Mindeközben enyhén pozitív a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, melynek következtében a DAX és a BUX is emelkedik. A DAX esetében a technikai szint, amit a nem túl távoli jövőben el kellene érnie a kis váll-fej alakzatból, az 12.500 pont környékén van. A BUX pedig fordul a 40.000 pont környéki támaszszintről, de továbbra is inkább az elfelejtett kategória, ami szintén nem indokolt a vállalati eredmények fényében.

Az Apple alávág a Netflixnek és Disneynek

Oldalazással folytatódott tegnap a kereskedés az amerikai részvénypiacon. A Dow 0,3%-kal emelkedett, az S&P500 és a Nasdaq stagnált.


Az Apple tegnap lerántotta a leplet az új iPhone 11, 11 Pro és 11 Pro Max-ról, a legnagyobb hír azonban az új streaming szolgáltatás (Apple TV+) 5 dolláros kezdő havi ára volt. Az új prémiumkategóriás telefonok (Pro és Pro Max) ugyanannyiba kerülnek, mint elődiek az iPhone XS (1.000 dollár) és XS Max (1.100), azonban jobb kamerával, tartósabb akkumulátorral rendelkeznek, és valamivel gyorsabbak is. Az iPhone 11 csupán 700 dollárba kerül, ami a vártnál kissé olcsóbb. Az igazi meglepetést az új streaming szolgáltatás 5 dolláros árcédulája jelentette, ami alacsonyabb a Disney+ 7 dolláros és a Netflix 9 dolláros kezdő előfizetésénél. Az Apple a szolgáltatást többnyire saját tartalmakkal képzeli el, így az 5 dolláros havi előfizetés ár/érték arányban a többi szolgáltatóhoz képest tulajdonképpen reális lehet. Az Apple Watch és az iPad esetében nem volt komolyabb újítás a cégtől. A hírekre az árfolyam 1%-kal emelkedett tegnap, míg a Netflix (-2%) és a Disney (-2%) árfolyama is eséssel reagált.


Ugyan év/év alapon 10%-os növekedést lát a kereskedési bevételekben a J.P. Morgan a harmadik negyedévben, Jamie Dimon vezérigazgató szerint ez nem ad túl sok okot az örömre. A második negyedévhez képest ez így is 10%-os visszaesés lehet, míg a 2018-as harmadik negyedéves bázis igen alacsony. Ráadásul a marzsok az erős verseny miatt csökkennek az üzletágban. Emellett 500 millió dollárral 57 milliárd dollárra vágta egész éves nettó kamatbevételi előrejelzését a cég, miután most már több kamatcsökkentéssel számolnak az USA-ban.

Kína szélesre tárja kapuit a befektetők előtt

Emelkedés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat. A Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 1,5%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,3%-ot csökkent.


Kínában eltörlik a befektetőkre vonatkozó kvóta rendszert, ezzel még inkább megnyitják  a piacot a külföldi befektetők előtt. A lépés ugyanakkor inkább csak szimbolikus jelentőségű, hiszen az augusztusi adatok alapján a 300 milliárd dolláros kvótának alig több, mint az egy harmada volt kihasználva, így nem várható, hogy a nyitás rövidtávon túl sok új befektetőt vonzana a kínai piacra. A szimbolikus jelentőséget növeli, hogy szinte napra pontosan a Kínai Népköztársaság megalapításának 70. évfordulóján nyitják ki a tőkepiacokat. Ugyanakkor az MSCI, mint a világ egyik legnagyobb index szolgáltatója, rendszeresen felrótta Kínának a kvóta rendszert, másrészt a tőkepiaci nyitás talán a kereskedelmi tárgyalásoknál is plusz pontot jelenthetnek az USA-nál.


Médiaértesülések szerint Kína további mezőgazdasági termékeket vásárolna az USA-ból annak érdekében, hogy jobb kereskedelmi megállapodást köthessenek. A mezőgazdasági termék vásárlások növelése már többször is felmerült, azonban Kína eddig mindig egy időben elnyúló felfutású import növelésre tett ajánlatot.


Kína egyes amerikai termékekre szeptembertől 17-től egy éves időtávra vámmentességet biztosít. A listán például halak, gyógyszerek és növényvédő szerek szerepelnek. A lépés enyhe javulást jelezhet az amerikai és kínai kapcsolatokban.


Shinzo Abe japán miniszterelnök a kormány átalakítására készül népszerűségének növelése érdekében, amit az elmúlt időszakban megcsorbított a tervezett áfa emelés és az amerikai kereskedelmi háború is.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben