Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Érezteti hatását a kereskedelmi háború

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. szeptember 9.   08:59

Erste kommentár Nagyot csökkent a kínai többlet augusztusban, a korábbi 45,1 milliárd dollárról 34,8 milliárdra, miközben a várakozás 43 milliárd volt. Ezen belül az USA-ba irányuló kivitel 16...

Erste kommentár

Nagyot csökkent a kínai többlet augusztusban, a korábbi 45,1 milliárd dollárról 34,8 milliárdra, miközben a várakozás 43 milliárd volt. Ezen belül az USA-ba irányuló kivitel 16 százalékkal csökkent, a júliusi 6,5 százalékos visszaesést követően. Pedig a jüan gyengülés még segített is, illetve ez a jelentős visszaesés is alátámasztja a jüan gyengülésének jogosságát. S talán nem meglepő, hogy a korábban beharangozottaknak megfelelően 50 bázisponttal csökkentette a kínai jegybank a bankok kötelező tartalékrátáját.


A piacok az enyhe túlvettséget (rövid indikátorok) oldalazással pihenhetik (korrigálhatják) ki a ma és talán az elkövetkező napokban. Ez igaz itthonra.

Ismét óvatos hangnemet ütött meg Powell

A vártnál gyengébb munkaerőpiaci adat után Jerome Powell újabb galamb hangvételű felszólalása segített valamelyest az amerikai részvénypiacnak, a kereskedés végét azonban ezzel együtt is már lecsorgás jellemezte. A Dow 0,3%-kal, az S&P500 0,1%-kal emelkedett, a Nasdaq 0,2%-kal esett vissza.


A Jackson Hole-i beszédéhez hasonló hangnemet ütött meg Jerome Powell pénteken zürichi felszólalása során. A Fed elnöke továbbra is hangsúlyozta, hogy a jegybank megteszi azt, ami szükséges ahhoz, hogy tovább tartson a gazdasági fellendülés a tengerentúlon. Ezt sokan úgy értelmezik, hogy szeptemberben következhet az újabb kamatcsökkentés. Egy esetleges recesszióról Powell azt mondta, hogy a Fed se nem jelez előre, és nem vár recessziót az USA-ban. Azt azonban elismerte Powell is, hogy a kereskedelmi háború okozta bizonytalanság miatt egyre több vállalkozás halasztja el beruházásait, ami fontos lefelé mutató kockázatnak tekinthető. Összességében érdemi újdonság nem hangzott el Zürichben, így a piaci reakciók is visszafogottak voltak.

Bezuhant a kínai export

Emelkedéssel indították a hetet az ázsiai részvénypiacok. A Hang Seng 0,1%-ot, a Nikkei 0,6%-ot, a Shanghai index pedig 0,7%-ot emelkedett.


Augusztusban a kínai export dollárban számítva 1%-kal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest, míg az elemzők 2,2%-os növekedésre számítottak. Főleg az USA-ba irányuló export esetén volt jelentős, 16%-os a visszaesés. Ugyanakkor az import a vártnál kisebb mértékben csökkent, a várt 6,4% helyett csupán 5,6%-kal. A külkereskedelmi mérleg egyenlege 34,8 milliárd dollárra esett vissza a korábbi 45 milliárd dollárról.


Pénteken a kínai jegybank bejelentette, hogy szeptember 16-tól fél százalékponttal csökkenti a bankok számára a kötelező tartalékrátát. Ezzel a lépéssel növeli a bankok hitelkihelyezési lehetőségét és ezen keresztül stimulálhatja a gazdaságot. A lépés hatására 126 milliárd dollárral nő a bankok likviditása. A bejelentés megfelel a korábbi kommunikációnak és továbbra is várható, hogy még a hónapban csökkentik a középtávú finanszírozási költségeket is.


A kínai devizatartalék júliusban minimálisan, 3 milliárd dollárral tovább emelkedett 3.107 milliárd dollárra, míg a piac 4 milliárd dolláros csökkenésre számított. Az adatok azt mutatják, hogy a jüan gyengülése ellenére nem volt érdemi tőkekiáramlás.


Hongkongban a hétvégén ismét erőszakba torkolló tüntetések voltak, ami mutatja, hogy a várakozásoknak megfelelően a demonstrálók nem elégedtek meg a kiadatási törvény visszavonásával. A feszült helyzet és a sorozatos tüntetések rányomták bélyegüket a turizmusra is, augusztusban csaknem 40%-kal esett vissza a Hongkongba érkező turisták száma.


A várakozásoknak megfelelően a korábbi 1,8%-ról 1,3%-ra módosították a második negyedéves Japán GDP becslést a végleges adat közzétételekor. Főleg a vállalati beruházásokra alkalmazott becslés változott, a korábbi 1,5%-os növekedést 0,2%-ra vették vissza. A GDP deflátor, mint egyfajta inflációs mutató ugyanakkor az előzetes adatoknak megfelelően 0,4% lett.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben