Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Repül a forint, ki tudja hol áll meg…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 30.   09:08

Erste kommentár Megdöntötte tegnap 330,75 forintos történelmi mélypontját a forint az euróval szemben, és egyelőre nem látszanak érdemi fordulat jelei. Az RSI indikátor kicsivel 71 felett tartózkodik, ami már...

Erste kommentár

Megdöntötte tegnap 330,75 forintos történelmi mélypontját a forint az euróval szemben, és egyelőre nem látszanak érdemi fordulat jelei. Az RSI indikátor kicsivel 71 felett tartózkodik, ami már túlvettséget szokott mutatni. Ha azonban megnézzük azt, hogy az elmúlt két évben mit csinált az EUR/HUF árfolyam olyankor, amikor elérte ezt a szintet, azt láthatjuk, hogy nem következett egyhamar érdemi fordulat. Kis oldalazást követően egy alkalom kivételével további forintgyengülési hullám érkezett. Ha fundamentális oldalról nézzük a helyzetet, azt láthatjuk, hogy az EUR/HUF kurzus az idén két különálló dologgal is erős korrelációt mutat. Az egyik az EUR/USD kurzus alakulása: ahogy gyengül az euró a dollárral szemben, úgy gyengül a forint az euróval szemben. A másik tényező a banki likviditás alakulása Magyarországon, ami az elmúlt két hétben érdemi emelkedést mutatott. Az első tényező esetében egyelőre nem látszanak fordulat jelei, míg a második esetében az MNB megpróbálhatna az FX swapokon keresztül beavatkozni és leszorítani a bankközi likviditást a forint erősödésének érdekében. Kérdés, hogy a mostani forint árfolyamnál ez mennyire lenne a jegybank érdeke. Addig, amíg nem érkezik erre utaló jel (esetleges verbális intervenció), elképzelhető, hogy a piaci szereplők tovább rángatják az oroszlán bajszát.

Optimizmus lengte körül a piacokat

A kereskedelmi tárgyalások felől érkező pozitív hírfolyam hátán emelkedni tudtak a vezető amerikai indexek tegnap, amivel az S&P500 igen közel került az augusztust meghatározó kereskedési sáv tetejéhez, 2.945 ponthoz. Ennek a szintnek az áttörése technikailag további emelkedést vetítene előre. Tegnap egyébként a Dow és az S&P500 1,3%-kal, a Nasdaq 1,5%-kal került feljebb.


Tegnap a Fox News-nak adott interjújában azt nyilatkozta Donald Trump, hogy a mai napon egyeztetésre kerül sor a kereskedelmi tárgyalásokat illetően az USA és Kína között, de ennél pontosabbat nem mondott. Az USA által szeptember 1-től kivetni tervezett újabb importvámok 110 milliárd dollárnyi kínai importra most hétvégén lépnek életbe, így ez lehet az utolsó szalmaszál, hogy a felek esetleg megegyezzenek abban, hogy ez mégse következzen be. Ha ez így lenne, akkor az valószínűleg további nagyobb lökést adna a részvénypiacoknak, ellenkező esetben azonban kifulladhat az utóbbi két nap rallyja. A kilátásba helyezett importvámoktól való visszatáncolást az is segítheti, hogy az Amerikai Kereskedelmi Kamara ismét figyelmeztette a nagyhatalmakat, hogy az elhúzódó konfliktus miatt egyre több cég lassítja beruházásait, aminek komoly következménye lehet.


Szeptember 6-án, egy nappal azelőtt, hogy a Fed jegybankárai visszavonulnának a nyilvánosság elől a szeptemberi kamatdöntő ülés előtt, Jerome Powell Zürichben fog felszólalni, hogy beszédet mondjon az amerikai gazdaság és a monetáris politika helyzetéről. Szintén aznap látnak majd napvilágot a szokásos munkaerőpiaci adatok, így izgalmasnak ígérkezik a jövő hét vége.


Szeptember 10-én rántja le a leplet az Apple az új iPhone-járól, ezt a szokásos módon egy speciális show keretében tesz meg.

Megakadályoznák a hétvégi tüntetést

Emelkedés jellemezte ma reggel az ázsiai részvénypiacokat. A Shanghai index 0,3%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Nikkei pedig 1,1%-ot emelkedett.


A hongkongi hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a hétvégi demonstrációkat, ami sorozatban immáron már a 12. hétvége lenne. A hatóságok egyszerűen megtiltották a tüntetéseket és több aktivista vezetőt is letartoztattak. Ugyanakkor ezek az intézkedések valószínűleg nem akadályozzák meg a mostani tüntetést, sőt akár olajat is önthetnek a tűzre.


Júliusban a japán ipari termelés váratlanul felpattant és 1,3%-kal emelkedett, míg az elemzők csak 0,3%-os emelkedésre számítottak hó/hó alapon. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta 2,2%-ra esett, ami 1992 októbere óta a legalacsonyabb érték.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben