Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kicsi a bors, de erős

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 23.   09:50

Erste kommentár Míg a németek továbbra is csak bénáznak a fiskális élénkítés tekintetében, addig a hollandok nem hezitálnak, hanem lépnek. Pedig náluk nincs is olyan nagy szükség erre, hiszen a...

Erste kommentár

Míg a németek továbbra is csak bénáznak a fiskális élénkítés tekintetében, addig a hollandok nem hezitálnak, hanem lépnek. Pedig náluk nincs is olyan nagy szükség erre, hiszen a gazdaságuk idén 1,6 százalékkal növekedhet, miközben a költségvetési többletük a GDP 1,2 százalékra rúg idén. Mindezek ellenére elérkezettnek látják az időt, hogy 50 milliárd eurót költsenek az oktatásra (jövő) és infrastruktúrára. Ez komoly összeg, hiszen a holland GDP 6,8 százalékáról beszélünk. Ugyankkor nincs vész a hiánnyal, hiszen az államadósság a GDP 52,4 százalékára rúg. Ez pedig azt jelenti, hogy a fenti élénkítő csomag hatására még akkor sem lesz az államadósság a kritikus 60 százalék fölött, ha a GDP netán nem növekedne, aminek nagyon pici a valószínűsége. Vagyis a hollandok megtesznek amit lehet, és okosan a jövőbe fektetnek be. Ugyanakkor a német központi bank, a Bundesbank szerint a jelenleg 0,4 százalékos növekedést felmutató Németországnak nincs szüksége élénkítő csomagra, annak ellenére sem, hogy a központi bank elemzői szerint a harmadik negyedévben a német gazdaság valószínűleg 0,1 százalékkal zsugorodni fog, azaz technikai recesszióba süllyed. Eközben az EB 100 milliárd eurós beruházás élénkítő versenyképességi csomagon dolgozik, amelybe kockázati tőkét is bevonnának.


A pozitív hírek hatására emelkednek az európai piacok, és most a magyar piac is követi őket. Ugyanakkor a Richter és a MOL piacán látott eladói nyomás nem biztos, hogy véget ért, hiszen mindkettő fontos szinteket ütött át az elmúlt napokban lefelé. A MOL esetében már közel van a következő támasz, ahonnan tényleg fordulhat (2.760 környéke), míg a Richter esetében messzebb van ez a szint, 4.500 forintnál. A DAX esetében viszont közel van egy ellenállás szint, nem sokkal 11.900 pont alatt.

Powell szavait várja a piac

Elbizonytalanodtak a tegnapi kedvező nyitás követően az amerikai részvényindexek. A Dow végül 0,2%-kal emelkedett, míg az S&P500 0,1%-kal, a Nasdaq pedig 0,4%-kal esett vissza. Az S&P500 esetében a folytatás szempontjából a 2.940 pontos technikai szintet érdemes figyelni, ami az augusztusban kialakult széles kereskedési sáv teteje. Ennek áttörése esetén ismét megnyílhatna az út a történelmi csúcs irányába.


Magyar idő szerint ma délután 4 órakor kezdi meg beszédét Jerome Powell az amerikai Jackson Hole-ban rendezett konferencián, ahol a világ jegybankárai és pénzügyminiszterei vitatják meg a monetáris politika fő kihívásait. Powell-nek nincs könnyű dolga, ugyanis a piac további lazítást vár a Fed-től, miközben az amerikai makroadatok augusztusban többnyire a vártnál jobbak lettek, ami ezt nem indokolná. A kereskedelmi konfliktus további eszkalálódása lehetne ok e mögött, de ez, mint hallhattuk az utóbbi napokban, több Fed jegybankár szerint sem elégséges indok. Powell valószínűleg továbbra is azt fogja hangsúlyozni, hogy jelenleg egy ciklusközepi lazítást hajt végre a jegybank, ami csupán pár kamatcsökkentésből állhat. Kérdés, hogy mennyire nyitja meg az útját egy újabb kamatcsökkentésnek szeptemberben, amit jelenleg 90% feletti valószínűséggel áraz a piac. Ha igen, az okozhat némi örömet a részvénypiacon, ha azonban nem, az további korrekcióval járhat.


Több másik jegybankárral szemben Robert Kaplan dallasi Fed elnök tegnap azt nyilatkozta a Wall Street Journal-nak, hogy szerinte megvan a létjogosultsága egy további 25 bázispontos kamatcsökkentésnek a következő Fed ülésen. Összességében az látszik, hogy a Fed tagjai relatíve megosztottak ebben a kérdésben.

Kedvezőtlen trend szakad meg Ázsiában

Kisebb emelkedést mutatnak a hét utolsó kereskedési napján az ázsiai indexek. A Shanghai index 0,2%-ot, a Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng pedig 0,5%-ot emelkedett. 5 hét után először zárhatnak emelkedő hetet az ázsiai részvényindexek.


A vártnak megfelelően alakult a júliusi infláció Japánban. Az élelmiszer- és energiaárakkal szűrt maginfláció a korábbi 0,5%-ról 0,6%-ra emelkedett, míg az infláció a korábbi 0,7%-ról 0,5%-ra fékeződött.


A Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szerint produktív telefonos egyeztetés zajlott tegnap az USA és Kína között, melyet néhány napon belül újabb telefonos egyeztetés követ majd.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben