Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trump elrántotta a kormányt?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 14.   09:58

Erste kommentár Nem, csak lassított. A hivatalos indok, amiért 160 milliárd dollárnyi, alapvetően technikai eszközt kivesz a szeptemberi 10 százalékos vámemelésből, az hogy a karácsonyi bevásárlásokat komolyan...

Erste kommentár

Nem, csak lassított. A hivatalos indok, amiért 160 milliárd dollárnyi, alapvetően technikai eszközt kivesz a szeptemberi 10 százalékos vámemelésből, az hogy a karácsonyi bevásárlásokat komolyan érintené a drágulás. Ez nyilván nem volt tudott, amikor bejelentette a szeptember 1-et! (sic!) A valóság e mögött az lehet, hogy rá kellett döbbennie, hogy a jüan leértékelődése miatt ez végül már nem fáj az amúgy lassuló kínai gazdaságnak, de fáj az USA-nak. A hírre egyébként fordított mozgást láthattunk a jüan árfolyamában, nevezetesen most erősödik az offshore jüan, és erősebb, mint a belföldi fizetőeszköz.


Ugyanakkor olyan nagyot nem változott a világ. Lehet örülni annak, hogy talán mégis lesz egyezség ősszel, ami komoly előrelépés lenne az elmúlt napokban általános nézetté vált akár egy vagy két évre is elhúzódó tárgyalásokhoz képest, de a 10 és a 2 éves amerikai államkötvény hozamkülönbözet továbbra is nagyon alacsony értéken van (4 bázispont!!!). Ez pedig azt jelenti, hogy a piac továbbra is fél a recesszió kialakulásától! Így nem meglepő, hogy a tegnapi napközbeni fordulatot követően ma kicsit csökkenek a piacok.

Trump megfutamodott

Megtartották a kezdeti pluszokat a vezető amerikai részvényindexek tegnap azt követően, hogy az USA váratlanul bejelentette, hogy elhalasztja egyes termékekre a kivetett addicionális importvám szeptember 1-i bevezetését. A Dow 1,4%-kal, az S&P500 1,5%-kal, a Nasdaq 2%-kal erősödött.


Két részre bontotta az USA azt a 300 milliárd dollárnyi kínai importárut, amelyre az eredeti tervek szerint szeptember 1-től addicionális 10%-os importvámot akart kivetni. Az egyik csoportot többek között nagyobb értékű elektronikai eszközök (okostelefonok, laptopok) vagy gyerekjátékok alkotják. Az ezen termékekre bevezetni tervezett importvám csupán december 15-től lépne életbe. Ez a csoport a Bloomberg számításai szerint nagyjából 160 milliárd dollárnyi kínai importnak felel meg. Trump tegnapi kommentárja szerint erre azért volt szükség, hogy az importvámoknak ne legyen kedvezőtlen hatása az amerikai karácsonyi vásárlási szezonra, ehhez ugyanis sok kereskedőnek még be kéne szereznie a szükséges készleteket. Ez tehát nem a békülékenység irányába mutat, csupán az amerikai fogyasztók szempontjából volt szükséges a lépés, vásárlási szezon ide, vagy oda. A termékek másik körére, ami többek között mezőgazdasági termékeket, ruhákat, cipőket vagy konyhai eszközöket takar, továbbra is 10%-os addicionális importvám érvényes szeptember 1-től. Tegnap telefonos egyeztetésre is sor került a kereskedelmi tárgyalások vezetői között, amit két hét múlva megismételhetnek a felek. Pozitívum emellett, hogy az ügyhöz közel álló források szerint a kínai delegáció továbbra is hajlandó szeptemberben Washingtonba utazni, hogy személyesen tárgyalhassanak. A hírekre tegnap az amerikai részvénypiacok 2%-kal erősödtek, noha érdemi előrelépés a kereskedelmi tárgyalásokban nem történt.


Az ügyhöz közel álló források szerint több száz embernek fizetett a Facebook azért, hogy ellenőrizze, hogy a Messenger alkalmazás révén az okostelefonok mikrofonján keresztül lehallgatott és gépek által lejegyzetelt beszélgetések helyesek voltak-e. Ezzel ugyan ettől a héttől kezdve felhagy a cég, de lényegében elismerte, hogy gyakorlatilag lehallgatta az embereket, még ha ez az ő beleegyezésükkel történt is. Korábban ezt szenátusi meghallgatásán Mark Zuckerberg nyíltan tagadta. Emellett az is rossz hír volt a Facebooknak, hogy az Amerikai Kereskedelmi Bizottság elnöke azt nyilatkozta tegnap, hogy amennyiben szükséges, kész visszacsinálni azokat a vállalati felvásárlásokat, amiket korábban a nagy technológiai cégek eszközöltek.


2011 óta nem látott mértékben gondolják úgy a nagy alapkezelők, hogy a következő 12 hónapban globális recesszió jöhet. A Bank of America friss felmérésében a megkérdezettek egyharmada vélekedett így. A készpénztartás továbbra is magas, 5,1%-on áll, noha ez minimális csökkenés az előző felméréshez képest. A részvénypiacot tekintve az alapkezelők az amerikai részvényeket gondolják a legvonzóbbnak, ugyanakkor 78%-uk véli úgy, hogy túlértékeltek.


Hosszas huzavona után egyesül egymással a CBS és a Viacom, azt követően, hogy anno még 2006-ban szétváltak útjaik. Mindkét médiavállalatot ugyanaz a család tulajdonolja.

17 éves mélyponton a kínai ipari termelés növekedése

Nem vitték túlzásba az emelkedést az ázsiai indexek, annak ellenére sem, hogy az USA a szeptember 1-től életbe léptetni tervezett vámok jelentős részét csak később, december közepétől vezetik be. A Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index 0,7%-ot, a Nikkei pedig 1%-ot emelkedett ma.


Júliusban a kínai ipari termelés mindössze 4,8%-kal bővült a várt 6,0%-os növekedéssel szemben. Ez 2002 novembere óta a leglassabb növekedési ütem. A kiskereskedelmi forgalom is a vártnál lassabban, 7,6%-kal bővült, erre viszont már láttunk példát az idei évben is. Mindkét mutató csökkenésében szerepet játszott az autók iránt mutatkozó gyenge kereslet.


Száguldottak a gépipari megrendelések Japánban. A várt éves 1,1%-os visszaesés helyett 12,5%-os növekedés volt tapasztalható júniusban. Hasonló mértékű felpattanásra 14 éve, mióta vannak összehasonlítható adatok, nem volt példa. A fő tényező a vártnál erősebb beruházási kedv (elsősorban a postai és szállítmányozási szolgáltatások terén), ami ellensúlyozza a gyengülő export keresletet.

Határidős piacok

Sem az amerikai, sem az európai határidős indexek nem mutattak érdemi elmozdulást ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben