Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vészjelzések mindenhonnan

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 13.   10:08

Erste kommentár Tegnap nagyot estek az amerikai indexek, ami alapvetően annak köszönhető, hogy az amerikai 10 éves hozam az elmúlt időszakban nagyot csökkent. Így a 10 és 2 éves hozamkülönbözet 6 bázispontra csökkent, ami...

Erste kommentár

Tegnap nagyot estek az amerikai indexek, ami alapvetően annak köszönhető, hogy az amerikai 10 éves hozam az elmúlt időszakban nagyot csökkent. Így a 10 és 2 éves hozamkülönbözet 6 bázispontra csökkent, ami vészesen közel van a nullához. Ez azért aggasztja a befektetőket, mert amikor ez az érték az elmúlt 60 évben átfordult a negatív tartományba, akkor néhány negyedévvel később megérkezett a recesszió az amerikai gazdaságba. Most a 10 éves hozam jelentős csökkenése az augusztus eleji 2 százalék fölötti értékről 1,62 százalékra azt jelenti, hogy a befektetők most már kevésbé hisznek a jegybank lazító politikájában, illetve abban, hogy ezzel sikerül a gazdaságot növekedési pályán tartania. Ennek pedig az az oka, hogy a jüan leértékelődésén keresztül a kínai gazdaság versenyképessége kevésbé sérül, azaz a kivetendő vámok kevésbé fájnak a kínai gazdasági szereplőknek. S így csakugyan elhúzhatják még akár egy évig is a tárgyalásokat, ez viszont az amerikai gazdasági szereplőknek jobban fájhat, pl. a 0,5-1 százalékpont közötti gazdasági növekedés csökkenésen keresztül. Egy szó mint száz, Trump jelen pillanatban nem áll jól ebben a háborúban, s nyilván ezért ostorozza a kínaiakat a valuta gyengítés / manipuláció miatt, miközben az IMF nem ért egyet az USA elnökével. Így, ha a racionalitás mentén megy az elnök, akkor kénytelen lesz egy lazább megállapodást tető alá hozni.


Közben a Brexit kapcsán sem jó hírek jöttek, ugyanis a választók skizofrén állapotban vannak. Ugyan a többség szeretné a mindenáron való kilépést az EU-ból, de mindeközben nem szeretnék Észak-Írországot elveszíteni. Ez pedig jelen pillanatban fából vaskarikának tűnik. Az EU és a britek álláspontja egy fikarcnyit sem került közelebb egymáshoz.


Az olaszoknál is zajlik az élet. A felsőház ma dönt arról, hogy mikor lehet a bizalmatlansági indítványról szavazni. Valószínűleg jövő hét kedden. Ha bukna a miniszterelnök, akkor ősszel jöhet az új választás. Ha nem, és a kormányból kilép a Liga, akkor a miniszterelnök mellett szavazó pártok kerülhetnek koalíciós partnerként a képbe. Ha nem sikerül azokkal megegyezni, akkor jöhetnek a választások.


Úgy látszik, hogy az egész világban divatossá vált a „chicken game” játék. Ez nem jó, pláne akkor, ha időben senki sem rántja el a kormányt. Ráadásul annak a választók innák meg a levét, akik bizonyos esetekben még most is ott tapsolnak a pálya szélén! A mai napon a fenti negatív kilátások határozzák meg a piacok mozgását.

Tovább hízik az USA költségvetési deficite

Újra korrekciós hangulat uralkodott tegnap az amerikai részvénypiacon, a Dow 1,5%-kal, az S&P500 és a Nasdaq 1,2%-kal kerültek lejjebb. Fontosabb hírek nem érkeztek a nap folyamán, így a kereskedelmi feszültségek kiújulása miatti félelem az, ami továbbra is rányomja a bélyegét a piaci hangulatra.


A gazdasági év első 10 hónapjában már túlszárnyalta az amerikai költségvetési hiány a 2018-as teljes hiányt (779 milliárd dollár), hiszen a tegnap megjelent friss adatok 867 milliárd dolláros deficitről tanúskodnak. A 2019-re várt, nagyjából 21,3 ezermilliárd dolláros GDP-nek ez hozzávetőleg 4%-ára rúg. A tavaly október elsejével kezdődött gazdasági évben eddig 3%-kal nőttek a bevételek, amihez 57 milliárd dollár értékben járultak hozzá a Trump által kivetett addicionális importvámok. A kiadások ezzel szemben 8%-kal nőttek, így a költségvetési pálya hosszabb távon továbbra sem tűnik fenntarthatónak. Ráadásul augusztus elején a republikánusok és a demokraták megegyeztek abban, hogy 2021 július végéig felfüggesztik a költségvetési plafont, így könnyen elképzelhető, hogy Trump a kampányidőszakban sem akarja majd visszafogni a költéseket. Korábban, 2018 elején sokat cikkeztek az amerikai ikerdeficitről, ami a költségvetési hiány mellett a folyófizetési mérleg hiányt foglalja magában. Akkor többen a dollár gyengülése mögött is ezt vélték felfedezni, azóta azonban egyértelműen kiderült, hogy a Fed és a globális gazdasági folyamatok jóval többet számítanak.

Lassulásra számít Ázsia kereskedelmi kapuja

Az eladók uralták ma az ázsiai részvénypiacot. A Shanghai index 0,7%-ot, a Nikkei 1,1%-ot, a Hang Seng pedig 1,7%-ot csökkent.


A szingapúri kormány a korábbi 1,5-2,5% közötti GDP növekedési várakozását 0-1% közé csökkentette. Mivel a térség leginkább kereskedelem-függő gazdaságáról van szó, a visszavágott GDP előrejelzés jól mutathatja a gyengülő ázsiai külkereskedelmet.


Hongkongban ma újra megnyitott a reptér, de az oda szervezett tüntetések miatt biztonsági okokból még nem állt vissza a normál menetrend, a Cathay Pacific például több, mint 200 hongkongi járatát törölte.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben