Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trump méregfoga kihúzva?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 12.   09:56

Erste kommentár A kínai renminbi a szeptemberi 10 százalékos vám bevezetésének hírére 2,5 százalékot gyengült, vagy gyengített rajta a kínai jegybank. Ezt Trump bírálta is, mert a...

Erste kommentár

A kínai renminbi a szeptemberi 10 százalékos vám bevezetésének hírére 2,5 százalékot gyengült, vagy gyengített rajta a kínai jegybank. Ezt Trump bírálta is, mert a következmény elég világos. Kína 2.500 milliárd dollár értékben exportál termékeket a világba, amiből mintegy 550 milliárd jut az USA-ra. Így a 2,5 százalékos gyengülés összességében 2.500 milliárdnyi árut hoz kedvezőbb helyzetbe, azaz ceteris paribus ekkora árcsökkenést lehet náluk érzékelni, miközben 300 milliárdnyi árun emelkedik 10 százalékra a vám, azaz drágulna ennyivel (de ez cirka 7,5 százalékot jelent eredőben). Vagyis Trump büntetése „eltűnik”, s nyilván ezért kritizálta az amerikai elnök Kínát, hogy gyengíti a valutáját. Így Trump „méregfoga” kihúzásra került. s a piacok újra örülhetnek.


Ráadásul úgy tűnik, hogy Salvininek sem jön be az előrehozott választás forgatókönyve, mert a demokrácia másik bájos eleme, hogy nem csak a választók vannak, hanem több politikai párt is. Azoknak pedig nem érdeke az előrehozott választás. Így nem állnak a kormánybuktatás mögé, pedig ahhoz az ő szavazatukra is szükség lenne. Így ez is egy kis örömöt hozott a mai napra az európai piacokra.


Mindeközben a nagyobb elemzőházak egymás után emelik meg az OTP részvényre vonatkozó célárfolyamot, ugyan csak néhány száz forinttal, de a 15.000 forintos tartomány felső részébe.


Ma kitarthat a reggel indult emelkedés a piacokon, sőt középtávon alapvetően emelkedésre számítunk.

Egyre kevesebben számítanak a kereskedelmi konfliktus rendeződésére

Jórészt megtartották a kezdeti mínuszokat pénteken a vezető amerikai részvényindexek. A Nasdaq 1%-kal, az S&P500 0,7%-kal, a Dow 0,3%-kal került lejjebb. A pénteki kereskedés hangulatára rányomta a bélyegét Donald Trump újabb fenyegetőzése, miszerint nem biztos abban, hogy megtartják a kereskedelmi tárgyalások szeptemberre tervezett újabb fordulóját.


A Morgan Stanley-t követően a Goldman Sachs sem hisz már abban, hogy az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktus a 2020-as amerikai elnökválasztások előtt rendeződni fog. Emiatt idei negyedik negyedéves növekedési előrejelzésüket 0,2 százalékponttal 1,8%-ra csökkentették. Szerintük a növekvő bizonytalanság miatt a vállalatok egyre több beruházásukat fogják elhalasztani, ezzel egy esetleges recesszió esélye is megnőtt.

Az IMF Kína pártjára állt

Vegyes mozgások jellemezték az ázsiai részvényindexeket a hét első kereskedési napján. A japán és az indiai részvénypiac is zárva tartott nemzeti ünnep miatt. A Shanghai index 0,7%-ot emelkedett, míg a Hang Seng az egyre jobban eldurvuló tüntetések hatására csak oldalazott.


Az IMF kínai igazgatója, James Daniel ismertette az IMF véleményét  a jüan árfolyamról, mely szerint 2018-ben a kínai jüan árfolyama a fundamentumainak megfelelő árfolyamon tartózkodott, sem alul-, sem pedig felülértékelt nem volt. A nyilatkozat jelentőségét az adja, hogy korábban Trump hivatalosan is a devizaárfolyam manipulálásával vádolta meg Kínát, ezt azonban nehéz lesz bizonyítania, az IMF álláspontjával szemben.


Sorozatban tizedik hétvége óta tartanak a tünetesek Hongkongban. A tüntetők és a rendőrök közti összecsapások egyre erőszakosabbak. A tüntetők továbbra is a Hongkongot irányító, Kína-barát Carrie Lam lemondását követelik, de az utóbbi időszakban új követelésként megjelent a rendőri erőszak kivizsgálásának igénye is.


Júliusban új autó értékesítések a tavalyi évhez képest 5,3%-kal, 1,51 millió személygépkocsira csökkentek Kínában.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben