Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Uborkaszezon helyett gyorsjelentési időszak

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. július 15.   08:52

Erste Kommentár Hiába van nyár közepe a tőzsdéken ilyenkor sem áll meg az élet, sőt, kezdődik az amerikai gyorsjelentési időszak, így míg az elmúlt hetekben elsősorban a makro hírek vezérelték a piacokat most a...

Erste Kommentár

Hiába van nyár közepe a tőzsdéken ilyenkor sem áll meg az élet, sőt, kezdődik az amerikai gyorsjelentési időszak, így míg az elmúlt hetekben elsősorban a makro hírek vezérelték a piacokat most a vállalati hírek és az egyedi teljesítmény kerülhet előtérbe. Az S&P 500 szintjén a profitok 2,6%-os visszaesése várható. Főleg az IT (-11,9%) és a nyersanyaggyártók (-15,6%) teljesíthetnek rosszul a globális aggodalmak és a kereskedelmi háború miatt. Legjobban pedig azok a társaságok teljesíthettek, amelyek a belső amerikai kereslettől függenek. Ilyenek a közműszektor, az egészségügy és a kommunikációs szolgáltatók piaca, azonban erőteljes profitnövekedésre itt sem érdemes számítani. A gyorsjelentési szezon a nagy pénzügyi szolgáltatók gyorsjelentésével ma veszi kezdetét, ez a szektor éppen csak lecsúszott a dobogóról, a 4. legnagyobb mértékű eredménynövekedést mutathatja majd fel a várakozások alapján.


 

Megvan a Facebook büntetése

Újabb csúcsokra emelkedtek pénteken a vezető amerikai indexek. Az S&P500-nak sikerült áttörnie a lélektani 3.000 pontos szintet, miután 0,5%-kal emelkedett, a Nasdaq 0,6%-kal került feljebb, a Dow 0,9%-kal.


5 milliárd dolláros büntetést szabott ki az amerikai Kereskedelmi Bizottság a Facebook-ra a Cambridge Analytica botrány miatt, aminek keretében 87 millió felhasználó adatai kerültek illetéktelenek kezébe. A büntetést az Igazságügyi Minisztériumnak még jóvá kell hagynia. Ez természetesen rekordbírság a Kereskedelmi Bizottság történetében, a politikusok közül azonban sokan kevéslik. Annak fényében, hogy a büntetés a Facebook 2018-as árbevételének közel 10%-a nem mondható kevésnek, ha azonban azt nézzük, hogy 45 milliárd dollárnyi készpénzen ül a cég, nem tűnik annyira fájdalmasnak. Részvényenként nagyjából 2 dollárnak felel a büntetés. A híreket követően 1,5%-ot emelkedett az árfolyam, ugyanis ez egy fontos bizonytalansági tényező volt a részvények körül, ami ezzel megszűnni látszik. Emellett még egy fontos jogi szempont, amit a részvényekkel kapcsolatban érdemes követni az az a vizsgálat, ami azt hivatott kideríteni, hogy nincs-e túl nagy piaci ereje a cégnek.


A reuters amerikai forrásai szerint akár már két héten belül ismét elkezdhetnek az amerikai vállalatok bizonyos termékeket beszállítani a Huawei-nek. Ez annak fényében meglepő lehet, hogy korábban Trump a kereskedelmi tárgyalásokban való egyezséghez kötötte ezt, ami két héten belül valószínűleg még nem érkezik. Ez alapvetően pozitív fejlemény, kérdés, hogy az adminisztráció termékek mekkora körét tervezi levenni a tiltólistáról.


Bűnügyi eljárást kezdeményezett az Amerikai Igazságügyi Minisztérium a Johnson & Johnson ellen azt illetően, hogy hazudott-e a cég azzal kapcsolatban, hogy nem tudta azt, hogy babahintőporai kismértékben azbesztet tartalmazhatnak. Korábban a reuters oknyomzó cikke ezt már mélyebben firtatta, úgy tűnik, hogy elég nyomós okot talált a minisztérium arra, hogy vizsgálatot indítson. Amennyiben a vádak helytállnak, az további komoly csorbát ejthet a Johnson & Johnson egyébként is megtépázott hírnevén. A részvények 4%-kal estek a hírre pénteken.


 

Mélyponton a kínai növekedés

A japán részvénypiac ma nemzeti ünnep miatt zárva tartott. Míg a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett.


1992 óta, mióta közölnek negyedéves GDP adatokat Kínából a leglassabb növekedést publikálták a mai napon. A második negyedévben az évesített növekedés mindössze 6,2% lett ami megfelel a várakozásoknak, de lassulást jelent a korábbi 6,4%-os növekedéshez képest.


Ugyanakkor a júniusi adatok már inkább a stabilizálódás és kilábalás jeleit mutatták. Az ipari termelés a várt 5,2% helyett 6,3%-kal bővült és a kiskereskedelmi forgalom is 9,8%-kal bővült, szintén felülmúlva a 8,5%-os várakozást.


Még pénteken az ázsiai piacok zárását követően jelentek meg a júniusi kínai külkereskedelmi adatok. A kereskedelmi konfliktusok miatt az import nagymértékben 7,4%-kal csökkent, így csak marginális volt a javulás májushoz képest. Az export esetében jóval enyhébb volt a visszaesés, mindössze 1,3%.


 

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben