Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megtartja a piacokat a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. július 11.   09:11

Erste kommentár Annak ellenére, hogy a Fed legutóbbi, június 18-19-i kamatdöntő ülése óta nem érkeztek igazán rossz makroadatok az Egyesült Államokból (leszámítva talán a régiós ipari...

Erste kommentár

Annak ellenére, hogy a Fed legutóbbi, június 18-19-i kamatdöntő ülése óta nem érkeztek igazán rossz makroadatok az Egyesült Államokból (leszámítva talán a régiós ipari feldolgozóipari beszerzési menedzser indexeket), tegnap Jerome Powell Fed elnök kongresszusi meghallgatásán zöld utat adott az augusztus eleji kamatcsökkentésnek. Úgy tűnik, a Fed megelőző csapásra készül, ami egyébként a tegnap megjelent kamatdöntő ülést követő jegyzőkönyvből is látszik. 1995-ben és 1998-ban volt már hasonlóra példa, ezeket az időket is romló üzleti bizalom jellemezte, ha az ISM feldolgozóipari indexét nézzük. Akkor pár kamatcsökkentést követően sikerült ismét növekedési pályára állni az USA-nak, bár ez valószínűleg nem ezeknek volt köszönhető, hanem a globális növekedés javulásának. Arra mindenesetre jó volt, hogy a részvényárakat fenntartsa, a credit spreadeket pedig lent. Ez egyelőre most is jól működik, kérdés, hogy mi van akkor, hogy ha nem kezdenek hamarosan javulni a globális gazdasági folyamatok.


Az OTP bolgár leánybankjai, a DSK Bank és az Expressbank értékesíti az Express Life Bulgaria biztosítóban meglévő 100%-os részesedését. A vevő a Groupama csoport egyik bolgár leánya. A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan a következő hónapokban kerülhet sor a szükséges felügyeleti engedélyek megszerzésének függvényében. Az OTP elősorban a fő tevékenységre kíván koncentrálni, így az ahhoz szorosan nem kapcsolódó eszköz értékesítése logikus lépés. Az OTP-nek keresztértékesítési megállapodása van a Groupama-val. Az értékesített bolgár leány eredményhozzájárulása nem számottevő, ahogy a vételár sem lehet jelentős az OTP csoport méretéhez viszonyítva. A lépés beleillik a bank stratégiájába, árfolyamhatás nem várható.


A mai napon mind a magyar, mind a német részvénypiac esetében emelkedést várunk.

Jöhet a kamatcsökkentés

Emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek a Fed elnökének kongresszusi beszámolója után. A Dow 0,3%-kal, az S&P500 0,5%-kal, a Nasdaq 0,8%-kal került feljebb.


Jerome Powell első kongresszusi meghallgatása tegnap nem hozott sok változást ahhoz képest, mint amit előre megírt szövegéből már sejteni lehetett. A Fed elnöke szerint a második negyedévben tovább lassult az amerikai gazdasági növekedés, ami főként a vállalatok beruházásaiban, az iparban és a lakáspiaci folyamatokban mutatkozik meg. A továbbra is kedvező belső fogyasztás, illetve a múlt pénteki erős munkaerőpiaci adat Powell szerint nem változtatnak ezen. Powell hangsúlyozta, a Fed kész mindent megtenni azért, hogy fenntartsa a tengerentúli növekedést. A fentiekből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a megelőző kamatdöntő üléshez képest Powell már erősebb indokokat lát a kamatcsökkentésre, ami ezzel úgy tűnik, hogy a július végi-augusztus eleji Fed ülés alkalmával be is következhet. Kérdés, hogy egy-két kamatcsökkentés mennyire lehet elég ahhoz, hogy ellenállóvá tegye az USA-t a továbbra is makacsul kitartó globális gazdasági lassulással szemben.


A monetáris politika mellett a Facebook által bevezetni tervezett kriptopénzre is kitért Powell. Ezt éles kritikával illette, ugyanis szerinte addig, amíg a cég nem tisztázza magát a különféle adatkezelési, pénzmosási, fogyasztóvédelmi és pénzügyi stabilitási kérdésekkel kapcsolatban, addig nem szabadna bevezetni a Libra-t. Ez mit sem zavartatta tegnap a Facebook-ot, az árfolyam új idei csúcsra ment.


Powell meghallgatása mellett tegnap publikálták a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét is, ahol a túlnyomó többség még az alapkamat tartására szavazott. A jegyzőkönyv szerint a jegybankárok közül többen is azt gondolják, hogy rövidtávon addicionális monetáris stimulus lenne szükséges, ha folytatódnak az elmúlt időszakban látott gyengébb gazdasági folyamatok. Sokan úgy vélték, hogy egy kamatcsökkentésnek egyfajta megelőző hatása lehetne, hogy tompítsa a külső sokkok esetleges hatását a gazdaságra. A gyenge növekedési kép mellett a továbbra is nyomott infláció is aggasztotta a Fed tagjait.

Ázsia is csatlakozott

Széleskörű emelkedés jellemezte ma az ázsiai részvénypiacokat. A Shanghai index 0,1%-ot, a Nikkei 0,4%-ot a Hang Seng pedig 0,9%-ot emelkedett.


Az ázsiai jó hangulat a globális optimizmust tükrözi és leginkább Powell lazításra utaló tegnapi beszéde játszott benne szerepet. Jelentősebb, piacbefolyásoló hatással bíró Ázsia-specifikus hír nem jelent meg.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben