Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Érdekes kettősség

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. július 10.   10:05

Erste kommentár 2016 második fele óta először mutatott stagnálást a kínai termelői árak növekedési üteme júniusban, ami azt jelzi, hogy továbbra is lassul a világ második legnagyobb gazdaságának...

Erste kommentár

2016 második fele óta először mutatott stagnálást a kínai termelői árak növekedési üteme júniusban, ami azt jelzi, hogy továbbra is lassul a világ második legnagyobb gazdaságának növekedési motorja. Ez pedig a fejlett gazdaságok teljesítményére is rányomja bélyegét, ahogyan azt az utóbbi hónapok beszerzési menedzser indexeiből láthattuk. Ezek a negatív folyamatok az első negyedév kisebb reménysugarait követően a második negyedévben ismét felerősödtek, amit jól szemléltet többek között a BASF tegnapi eredmény-figyelmeztetése. Ennek ellenére mind az európai, mind az amerikai tőzsdék relatíve jól tartják magukat, ami mögött részben az áll, hogy az ottani jegybankok biztosították a piacokat arról, hogy szükség esetén érkezik az újabb stimulus. Ez ugyan a hangulatnak jót tesz, de kérdéses, hogy a mostani alacsony kamatszintekről még mennyire lehet hatásos a további kamatvágás, illetve, hogy mi történik az alatt az átfutási idő alatt, amíg ez hat a reálgazdaságra. Amennyiben a jövő héten induló második negyedéves gyorsjelentési szezonban a kedvezőtlen makroadatokat követően vállalati frontról is hasonlóan gyenge jelentések jönnének, az könnyen elég lehet ahhoz, hogy derékba törje a tőzsdei emelkedést. Az első negyedévben még kifejezetten jól tartotta magát a nagyvállalati szektor, kérdés, hogy ez az azóta nem javuló globális növekedési kép mellett változott-e. A dél-koreai Samsung vagy a fent említett BASF számai eddig azt mutatták, hogy az ipar esetében romlottak a kilátások, míg a Pepsi tegnapi számai alapján a belső fogyasztás továbbra is stabil.


A mai napon mind a DAX, mind a BUX index esetében oldalazásra számítunk.

Növeli gyártását a Tesla

Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai tőzsdék. a Dow 0,1%-kal esett, míg az S&P500 0,1%-kal, a Nasdaq pedig 0,5%-kal került feljebb.


A munkavállóknak küldött emailben arra hívta fel a Tesla vezetése a dolgozók figyelmét, hogy előkészületeket tesznek annak érdekében, hogy növeljék a kaliforniai Fremontban lévő üzem kapacitását. Ez jelenleg a Tesla egyetlen olyan üzeme, ahol az elektromos autókat összeszerelik. Ez azonban már nem sokáig maradhat így, ugyanis a negyedik negyedévre elkészülhet a kínai gyártósor is.


Megkezdődtek tegnap a hivatalos telefonos egyeztetések az USA és Kína között, a kereskedelmi tárgyalásokat vezetők egyeztettek egymással. Donald Trump fő gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szerint konstruktívak voltak a beszélgetések.


Újabb versenytársat kap a Netflix 2020 elejétől az AT&T részéről, amit HBO Max-ra keresztelt a vállalat. A streaming-szolgáltatás a már most is az AT&T által tulajdonolt HBO kínálatára fog alapozni, de emellett a Jóbarátok sorozat is kizárólagosan ott lesz majd elérhető, így lekerül a Netflixről.


A mai napon számol be az elmúlt fél év monetáris politikai eseményeiről Jerome Powell az amerikai képviselőház pénzügyi bizottságának. Beszámolójának szövegét már magyar idő szerint 14:30-kor nyilvánosságra hozzák, amit majd 16:00-tól mond el a bizottságnak. Ezt követően a kérdések és válaszok rész hozhat még izgalmakat.

Vártnál is kisebb a kínálati árnyomás Ázsiában

Stagnálás jellemezte ma az ázsiai piacokat. A Nikkei és a Shanghai index értéke sem változott, míg a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett.


A vártnak megfelelően 2,7%-on stagnált júniusban a kínai infláció. Továbbra is főként az élelmiszerárak, azon belül is a sertés ára húzza felfelé az inflációs mutatót. A termelői árindex ugyanakkor a korábbi 0,6%-hoz képest csak stagnált,.


A japán termelői árindex év/év alapon 0,1%-kal esett vissza júniusban, míg előző hónapban 0,7%-os növekedés volt tapasztalható.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

A Magyar Telekom eladja a T-Systems-et

A Magyar Telekom előzetes megállapodást írt alá a 4iG-vel a T-Systems eladásáról. A felek megegyeztek a vételárban és a főbb feltételekben, azonban a tranzakció teljes feltételrendszere a T-Systems átvilágítása és a felek közötti további tárgyalások függvénye. A tranzakció zárása 2019-ben várható. A T-Systems kis- és középvállalati értékesítési üzletága leválasztásra kerül, az nem képezi az ügylet tárgyát. A felek hosszútávú együttműködési megállapodást kötnek, emellett a 4iG a tranzakció zárását követő három évig használhatja a T-Systems márkanevet. A T-Systems saját tőkéje 32 milliárd forint, nettó eredménye 1,5-2 milliárd forint, vagyis az 1 fölötti könyv szerinti érték megfelelő ár lehet. Nemzetközi összehasonlításban a 10-es EV/EBITDA is reális lehet. Ezek alapján az Mtel 100%-os tulajdonban lévő leánya 60-70 milliárd forinton (részvényenként 60-70 forint) mehet el (ez a teljes leányvállalatra értendő, az üzletág leválasztása előtt). Persze ez egyelőre csak spekuláció, hiszen a pontos részletek még nem ismertek. A hírre mérsékelten pozitív árfolyam reakció volt tapasztalható tegnap.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben