Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Negatív jövő

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. június 25.   09:35

Erste kommentár Kivárnak a piacok, miközben a jövőbeli kilátások nem túl fényesek. Az IFO index jelenlegi szituációra vonatkozó indexe pozitív meglepetést hozott tegnap, hiszen miközben csökkenést...

Erste kommentár

Kivárnak a piacok, miközben a jövőbeli kilátások nem túl fényesek. Az IFO index jelenlegi szituációra vonatkozó indexe pozitív meglepetést hozott tegnap, hiszen miközben csökkenést vártak, emelkedett az index. Ugyanakkor a jövőbeli komponens nagyobbat esett a várakozásoknál. Mindez nyilván összefüggésben van azzal, hogy a kereskedelmi háború továbbra is Damoklesz kardjaként ott lebeg a piac fölött. Erre megoldást hozhatnak az újrainduló kínai-amerikai tárgylások, illetve Xi és Trump találkozója, várhatóan szombaton, a G20-ak csúcstalálkozójának második napján. Addig is a piacok – sok esetben csúcs-közelben – kiváró álláspontra rendezkedtek be. Egy estleges pozitív eredmény egy komolyabb emelkedési hullámot indíthat el. Ebben az esetben valószínűleg a beszerzési menedzser indexek is javulnának egy picit, és a jövőkép is fordulhatna a mostani relatíve nagyon negatív kilátásokról a pozitív irányba.


Így a DAX reggeli átmeneti gyengélkedését követően a rövidtávú (perces, órás) dinamikus indikátorok fordulatot sugallanak, míg itthon a BUX esetében még maradhat az oldalazás az OTP-nek köszönhetően, amelynek árfolyamát húzza a 200 napos mozgóátlag. Onnan viszont az álmoskönyvek szerint jöhet egy fordulat az árfolyamában, amely majd kihathat a BUX árfolyamára is.

Szorít az idő

Továbbra sem sikerült elrugaszkodnia a vezető amerikai indexeknek az új csúcsokról, a tegnapi napot visszafogott mozgások jellemezték csupán. Az S&P500 0,2%-kal, a Nasdaq 0,3%-kal esett, míg a Dow stagnált.


Csatlakozott tegnap a dallasi Fed feldolgozóipari indexe a gyenge hangulatindexekhez az amerikai iparból, miután -12,1 pontra csökkent a várt -2 és az előző havi -5,3 ponttal szemben. Ezzel az index értéke 2016 közepe óta nem látott mélypontra esett. Mindez azt mutatja, hogy Trumpot egyre jobban sürgeti az idő a Kínával való megegyezésre, ugyanis a megemelt importvámok egyre nagyobb gondot jelentenek a cégeknek az egyébként is visszaesőfélben lévő globális kereslet mellett.


A mostani G-20 csúcstól ennek ellenére nem kell még sokat várni, legalábbis ezt szellőztették meg a tárgyalásokhoz közel álló források. Tegnap ugyan a kereskedelmi tárgyalások vezetői egyeztettek egymással telefonon, ez azonban egyelőre csak kisebb puhatolózás volt. Trump és Xi valószínűleg szombaton fog majd találkozni Japánban, de a tárgyalódelegációk már az előtte levő napokban munkához látnak.


Érdekes módon hiába a dallasi Fed-től érkezett gyenge feldolgozóipari adat, az ottani régiós jegybanki vezető, Robert Kaplan ennek ellenére sem csökkentene még az alapkamaton. Szerinte ez egyensúlytalanságokhoz vezethetne a gazdaságban, amiket később sokkal nehezebb lenne majd kezelni. Noha nem említette konkrétan, lehetséges, hogy a dotcom-buborékhoz hasonló jelenségtől tart (2000-ben az amerikai jegybank a piacok relatíve magas részvénypiaci értékeltsége mellett még többször vágott az alapkamaton, ami egy újabb lökést adott az árfolyamoknak, amit végül nagyfokú és hosszan elnyúló tőzsdei esés követett). Mindemellett Kaplan elismerte, hogy a lefelé mutató kockázatok nőttek a legutóbbi kamatdöntés óta.


Több egyéb mellett az iráni vezetés legfőbb emberei ellen vetett ki tegnap szankciókat az USA, amire Irán azt nyilatkozta, hogy ezzel végleg megszakadt a diplomáciai kapcsolat a két ország között. Így egyre kilátástalanabbá válik a helyzet, és egyre inkább nő az esélye annak, hogy fennakadások lesznek az olajszállításban a Perzsa-öbölben.

A piac előrelépésre számít a hétvégén

A kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos viszonylag pesszimista amerikai nyilatkozatok hűtötték a kedélyeket, aminek hatására csökkentek az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,5%-ot, a Shanghai index 1%-ot, a Hang Seng pedig 1,2%-ot csökkent.


A piacok bíznak abban, hogy pozitív kimenetellel zárulnak a hétvégi, valószínűleg szombati egyeztetések Trump és Xi között, erre utal, hogy az iShares China Large-Cap ETF áremelkedésére kötött opciók megdrágultak.


India adókedvezménnyel szeretné a bizonytalan vállalatokat átcsábítani Kínából. Részletek még nem ismertek, de India arra alapozza stratégiáját, hogy a kereskedelmi feszültségek miatt a vállalatok egy része amúgy is hajlandó lenne átköltözni, de a döntést egy adókedvezménnyel is megkönnyítenék.

Határidős piacok

Ma reggel negatív hangulat uralkodott az európai és az amerikai határidős piacokon is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben