Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trump nem pihen

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. június 3.   10:16

Erste kommentár Továbbgondolta ezt a vám kérdést az USA elnöke, és India esetében is megszüntette 2000 termékre a vámmentességet. Persze ennek kisebb a hatása, hiszen Indiával szemben a deficit 25 milliárd...

Erste kommentár

Továbbgondolta ezt a vám kérdést az USA elnöke, és India esetében is megszüntette 2000 termékre a vámmentességet. Persze ennek kisebb a hatása, hiszen Indiával szemben a deficit 25 milliárd dollár, és ez is úgy jön össze, hogy az indiaiak 50 milliárd dollár értékben adnak el árukat az USA-ba, míg az USA 25 milliárd dollár értékben szállít termékeket a szubkontinensnyi országba. Vagyis az Indiából jövő import a GDP mintegy 0,25 százalékára rúg, azaz komolyabb hatást nagy valószínűséggel nem fog kifejteni a gazdaságra. Ugyanakkor a mexikói kitettség már komolyabb, hiszen az onnan származó import az amerikai GDP 1,5 százalékára rúg. Ezért egyes becslések akár az amerikai GDP 0,7 százalékos visszaesését is vizionáljak, ha a teljes vámot (25 százalék) hosszabb időre kiveti az USA. (Számos áru többször keresztezi a határt, mire termék lesz belőle). Különben az USA-val szemben a legnagyobb többlettel rendelkező országok Kína, az EU, Mexikó és Kanada. Ebből az első három rendelkezik 100 milliárd dollárt meghaladó kereskedelmi többlettel.


A hangulat továbbra sem jó, így a negatív tartományban nyitottak az európai piacok. Ugyanakkor a DAX a 200 napos mozgóátlagon (11.620 pont) billeg, ahonnan szerintünk emelkednie kellene a közeljövőben, hiszen itt egy támaszszint (rés) is található. A BUX esetében a negatív kezdés ellenére pozitív zárást várunk a mai napon, hiszen messze a többi piac előtt jár.

Elestek a 200 naposok

Megmaradtak a kezdeti mínuszok az amerikai részvénypiacon pénteken, amit még az indukált, hogy csütörtökön piaczárás után Trump váratlanul importvámok kivetését helyezte kilátásba Mexikóval szemben. Az S&P500 1,3%-kal, a Nasdaq 1,5%-kal, a Dow 1,4%-kal esett vissza. Ezzel mindhárom vezető index a 200 napos mozgóátlag alá bukott, ami technikailag nem sok jót sejtet a folytatást illetően. A határidős indexek ráadásul további esést jeleznek előre mára.


Donald Trump a hétvégén riportereknek megerősítette, hogy továbbra is kiáll amellett, hogy importvámokat vessenek ki a Mexikóból az USA-ba érkező árukra, amennyiben Mexikónak nem sikerül megállítania az illegális bevándorlók sokaságát. A tárgyalások a felek között a héten kezdődnek.


Továbbra is kiváró monetáris politikát támogat a San Francisco-i Fed elnöke, Mary Daly. Szerinte az infláció folytatni fogja útját a 2%-os cél felé, míg a gazdasági növekedés továbbra is stabil.

India is vámokkal néz szembe

Csökkenés jellemezte a hét első kereskedési napját Ázsiában. A Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot csökkent.


India többé már nem fejlődő piac, legalábbis Donald Trump szerint. Ennek a státusznak a megszüntetésével pedig megszűnik 2.000 indiai termék vámmentessége is. Trump elképzelése, hogy a vámok miatt a cégek Indiából az USA-ba fognak áttelepülni, nem tűnik reálisak, ugyanakkor rontja India versenyképességét és növekedési lehetőségeit is. Ezzel Trump újabb frontot nyitott az egyre globálisabbá váló kereskedelmi háborúban. A lépést követően felerősödtek az indiai kamatvágási várakozások. A jegybank csütörtöki lépésétől már eddig is kamatvágást vártak az elemzők, most már további likviditás növelő intézkedésekre is számítanak a kamatvágáson túl.


Szombaton életbe léptek az amerikai export termékekre kivetett új kínai vámok, melyet még május 13-án jelentetek be. A hétvégén megjelent hivatalos kínai állásfoglalás, úgynevezett Fehér Könyv szerint az amerikaiak túloznak a kereskedelmi vitában, a közlemény szerint a kínai kormány nem akar kereskedelmi háborút az USA-val, de szükség esetén nem is kerüli azt el.


Májusban 50,2 ponton stagnált a Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index Kínában.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott az amerikai és az európai határidős piacokon is ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben