Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Elintézték a piacokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 31.   10:08

Erste kommentár Fokozódik az amerikai-kínai feszültség, hiszen az alelnök szerint akár meg is duplázódhat a kínai árukra kivetett vámtétel. Kína sem rest, hiszen megint belengette a ritka földfémek...

Erste kommentár

Fokozódik az amerikai-kínai feszültség, hiszen az alelnök szerint akár meg is duplázódhat a kínai árukra kivetett vámtétel. Kína sem rest, hiszen megint belengette a ritka földfémek exportjának korlátozását. Márpedig abban nagyhatalom, hiszen a világ termelésének 80 százalékát Kína adja. Ez pedig komoly zsarolási potenciál. Ugyanakkor Mexikó is kapott egy kis ajándékot az 5 százalékos induló vám formájában. Az USA felszólította őket, hogy fékezzék meg egyedül a migrációt. Ha sikerül, akkor visszaáll az eredeti állapot, ha pedig nem, akkor a vám havonta 5 százalékponttal növekszik a 25 százalékos plafon eléréséig. Szerintünk Trump a jövő évi választások miatt lett ilyen aktív, hiszen a fenti problémákat, tárgyalásokat mielőbb le kellene zárni, hogy az elnök növekvő gazdasággal és kellő népszerűséggel mehessen bele a választási kampányba. Mindenesetre egyelőre a félelem az úr a piacokon, és ez még egy darabig így is maradhat. Technikai értelemben a nyár végéig kitartathat a volatilis kereskedés.


A mai napon a kezdeti csökkenés megmaradhat mind a DAX, mind a BUX indexnél.

Migrációs vámot vethetnek ki Mexikóra

Az újabb kockázatok ellenére kisebb emelkedés jellemezte az európai részvénypiacokat. A Dow és az S&P 500 0,2%-ot, a Nasdaq 0,3%-ot emelkedett.


Június 10-től Trump 5%-os vámot vet ki Mexikóra, amiért szerinte Mexikó nem tesz meg minden tőle telhetőt a migrációs hullám megállítása érdekében. A vám minden hónap elején további 5%-kal emelkedik, amíg Trump nem találja elégségesnek az intézkedéseket, így októberben már 25%-os vámmal sújtaná Mexikót. A lépés azért is váratlan, mert a kereskedelmi viszályokat egy új NAFTA megállapodással nemrégiben oldották meg. Az amerikai elnök bejelentésére a mexikói peso több, mint 2%-ot gyengült a dollárral szemben.


Richard Clarida, a Fed jegybankára lényegében megnyitotta az utat a kamatvágás lehetősége előtt. Tegnapi beszéde szerint a gazdaság jelenleg nagyon jó állapotban van, a munkanélküliség alacsony, az infláció nyomott. Ugyanakkor jelezte, hogy a jegybank készen áll a kamatcsökkentésre, amennyiben romlik a gazdasági környezet. Clarida egyébként nem tartozik a galambok közé, inkább centrális nézeteket képvisel a monetáris politikával kapcsolatban.


Tegnap tette közzé negyedéves jelentését az Uber, ami nem tartogatott komolyabb meglepetést. Az árbevétel 2,76 milliárd dollár lett, minimálisan meghaladva a konszenzust. A társaság 1 milliárd dolláros vesztesége megfelelt az előzetes számoknak. A vezérigazgató szerint a 2019-es év még a befektetések éve lesz, ergo egyelőre nem várható a profit jelentős emelkedése, helyette továbbra is a növekedés fog kulcsszerepet kapni. A zárás utáni kereskedésben 1,7%-ot emelkedtek a részvények.


Az Amazon beléphet a mobilszolgáltatások piacára is, ugyanis fontolóra veszik, hogy megvásároláják a feltöltőkártyákra szakosodott Boost Mobile-t, amely a T-Mobile US és a Sprint egyesülése érdekében kerülhet kalapács alá.

Duplázhatják a kínai vámokat

Az egyre durvuló kereskedelmi konfliktus ma is padlóra küldte az ázsiai indexeket. A Nikkei 1,6%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index pedig 0,2%-ot csökkent.


Az amerikai alelnök, Michael Pence kijelentette, hogy szükség esetén az USA képes több, mint duplájára emelni a Kínára kivetett vámokat. Kína válaszul ismét a ritkaföldfémek exportjának korlátozásával fenyegetőzött.


Májusban ismét a lassulás jeleit mutatta a kínai gazdaság. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index újból 50 pont alá, 49,4 pontra esett, alulmúlva a 49,9 pontos várakozást. A szolgáltatóipar esetében az index 54,3 ponton stagnált. A feldolgozóipar romlása a kiújuló kereskedelmi konfliktusra vezethető vissza.


A japán munkanélküliségi ráta áprilisban a vártnak megfelelően 2,4% lett.

Határidős piacok

Az európai és az amerikai határidős piacok is mínuszban voltak ma reggel.

A MOL osztalékfizetési rendje

A MOL június 27-én kezdi meg az osztalékfizetést, az utolsó kereskedési nap osztalékszelvénnyel június 14. Az osztalék hozzávetőlegesen 142.5 forint részvényenként (95 forint normál és 47,5 forint rendkívüli osztalék).

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben