Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Húzd meg, ereszd meg!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 21.   09:42

Erste kommentár Jó kis csiki-csuki bontakozik ki a kereskedelmi háborúban. Nem elég fenyegetődzni, Trump be is villantja a kártyákat. Pestiesen szólva, elmegy a falig. Mikor már mindenki temeti az érintetteket, és láthatjuk a...

Erste kommentár

Jó kis csiki-csuki bontakozik ki a kereskedelmi háborúban. Nem elég fenyegetődzni, Trump be is villantja a kártyákat. Pestiesen szólva, elmegy a falig. Mikor már mindenki temeti az érintetteket, és láthatjuk a potenciális hatást a kínai gyártó(k)on kívül az amerikai és európai üzleti partnerekre is, akkor a régi taktikát alkalmazva, egy huszárvágással átmenetileg felfüggeszti az intézkedéseket. Ennek megfelelően rángatóznak a piacok a – most már – naponta változó széliránynak megfelelően. Ezzel csak az a baj, hogy megnövelheti a volatilitást, s ezen keresztül a diszkontrátákat. Annak pedig egyenes eredménye az alacsonyabb fair érték, a piacok csökkenése. Azaz nem lenne jó sokáig ezzel játszani.


Különben a DAX még korrekciós fázisban van a napi grafikon alapján, míg a BUX ennek a vége felé jár. Azaz a mai emelkedés egyelőre a korrekció korrekciójának tűnik a németeknél, de nálunk inkább lassan a fordulat szelét kellene, hogy hozza a mára várható emelkedés.

Csak lassan a testtel!

Kitartottak a kezdeti mínuszok tegnap a vezető amerikai részvényindexekben. A Nasdaq 1,5%-kal esett, ami főként a félvezetőszektor 3% feletti esésének volt köszönhető, míg a Dow 0,3%-kal, az S&P500 pedig 0,7%-kal került lejjebb.


Azt követően, hogy az elmúlt hét végén az USA feketelistára tette a Huawei-t és megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy beszállítsanak a cégnek, tegnap máris 90 napra felfüggesztette ezt a tiltást. A döntésről a konkrét rendelet szerdán láthat napvilágot. Azzal, hogy a felfüggesztést nem rögtön jelentették be, elképzelhető, hogy nyomatékosítani akarták azt, hogy komolyak a szándékaik. Ez sikerült is, ugyanis több vállalat, köztük a Google is jelezte, hogy a jövőben nem szállít hardvereket és szoftvereket a Huawei számára. A Wall Street Journal értesülései szerint a legfrissebb hírek hallatán ugyanakkor a Google továbbra is beszállít. Így a kérdés most az, hogy Trump vajon a Huawei-t is csupán eszközként használja-e a kereskedelmi tárgyalások során, vagy az USA 90 nap múlva valóban tiltólistára teszi a céget. Azt figyelembe véve, hogy az USA már sokszor vádolta kémkedéssel a céget, ami egyébként is veszélyezteti az USA nagyhatalmi törekvéseit, inkább az utóbbi verzió lehet a valószínűbb. Ezt azonban megnehezítheti az, hogy az USA-ban sok vidéki telekom szolgáltató a Huawei hálózati eszközeit használja, amit nem fognak tudni egyik napról a másikra lecserélni. Így akár egy arany középutas megoldás is szóba kerülhet, ami csak bizonyos korlátozásokat szab a Huawei-re. A hírekre a részvénypiacok minimálisan fellélegeztek, az amerikai határidős indexek 0,5% körüli emelkedést mutatnak.


A Huawei elleni szankciók mellett a megemelkedett importvámok is komoly kihívás elé állítják az amerikai cégeket, amiről a Nike, az Adidas illetve más sportszergyártók és vállalatok (összesen 173 cég) Donald Trump számára eljuttatott közös levele tanúskodik. Szerintük ezek az importvámok nagyon nagy terheket rónának az amerikai fogyasztókra, mivel azokat a cégek kénytelenek lennének a fogyasztókra áthárítani.


Hiába ért el jó pontot a T-Mobile U.S. és a Sprint tegnap az Amerikai Kommunikációs Bizottságnál, az Igazságügyi Minisztériumnak továbbra sem elegek azok a tervezett intézkedések, amiket a két cég tenne egy lehetséges összeolvadás érdekében. Így a tegnapi nagyobb emelkedést ma könnyen visszaadhatják az említett részvények, és elképzelhető, hogy a piacnyitás előtti kereskedésben már nagyobb réssel nyitnak lefelé.

Készen a válaszra Kína

Kisebb optimizmus látható ma reggel a kínai részvénypiacon. A Shanghai index 1,3%-os emelkedést mutat annak köszönhetően, hogy az USA későbbre halasztja a Huawei elleni szankciók életbe léptetését. A Hang Seng és a Nikkei 0,1%-os csökkenést mutatnak.


Kína továbbra is a szemet-szemért elvet követi az USA-val szemben, miután tegnap a kínai nagykövet arról számolt be az Európai Uniónak, hogy országa válaszlépéseket fog tenni a Huawei ellen kivetett szankciók miatt. A válaszlépés azonban könnyen lehet, hogy elhalasztásra kerül, ugyanis tegnap az USA 90 napos átmeneti határidőt adott a Huawei-jel kereskedő amerikai cégeknek a szankciók életbelépéséig.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben