Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mágnes

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 20.   09:31

Erste kommentár Miközben a nemzetközi piacokról nem mondható el, hogy rosszul teljesítenek, a magyar piac már jó ideje alulteljesítő. A 200 napos mozgóátlag mágnesként húzza a BUX indexet, és mostanra...

Erste kommentár

Miközben a nemzetközi piacokról nem mondható el, hogy rosszul teljesítenek, a magyar piac már jó ideje alulteljesítő. A 200 napos mozgóátlag mágnesként húzza a BUX indexet, és mostanra már 600 pontnyi távolságra megközelítette azt. Mindeközben Az OTP, a MOL és a Richter is fontos technikai támaszok közelében van, ahonnan eddig nem tudtak elrugaszkodni. Ez pedig azért furcsa, mert a gyorsjelentések nem lettek ennyire rosszak és a kilátások sem romlottak számottevően. Az OTP esetében jó eredményt láthattunk pozitív kilátásokkal. A MOL esetében a vártnak megfelelő gyenge eredmény jött viszonylag jó kilátásokkal (igaz a finomítói marzsok azóta is gyengélkednek). A Richter eredménye egy egyszeri tételnek köszönhetően jó lett, de a szerializációs problémák miatt a kilátások nem túl fényesek. Vagyis vegyes a kép, ennek ellenére mindenki nagyot esett. Igaz, a legnagyobbat a Richter. Azt gondoljuk, hogy megvolt a megfelelő büntetés, és hamarosan jönnie kellene a fordulatnak a magyar piacon is.


A nemzetközi piacokon visszafogott a hangulat, az után, hogy a Google néhány alkalmazásra (pl. gmail) visszavonja a használati jogot a Huwaei-től. Ez pedig nemcsak a Huawei-t érintheti sokkal negatívabban, mint gondoltuk az amerikai szankciók bevezetése kapcsán, hanem a kínai-amerikai tárgyalásokra is komoly nyomást gyakorolhat. Egyelőre ezen kevésbé aggódnak a piacok (pedig kellene). Így a mai napon oldalazásra számítunk mind a DAX, mind a BUX index esetében.

Egyre erősebb szorításban a Huawei

Megtartották a kezdeti mínuszokat pénteken a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 0,6%-kal, a Nasdaq 1%-kal került lejjebb.


A Reuters értesülései szerint a Google minden olyan üzleti szálat elvágott a Huawei-től, amely nem az amúgy is nyílt forráskódú fejlesztéseihez kapcsolódik. Azt követően döntött így a cég, hogy az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium az elmúlt héten feketelistára tette a Huawei-t, azaz olyan nemzetbiztonsági szempontból kockázatos cégnek ítélte, amelynek amerikai vállalatok csak külön engedéllyel szállíthatnak be. A Google szóvivője szerint azok az ügyfelek, akik már rendelkeznek Huawei telefonnal és azon Google alkalmazásokkal, továbbra is jogosultak lesznek ezeket az alkalmazásokat, illetve ezek frissítéseit elérni, azonban új fejlesztésekre már ők sem lesznek jogosultak. Tehát például a Google play vagy hasonló szolgáltatások ezeken a készülékeken továbbra is elérhetők lesznek, azonban egy újonnan megjelenő Androidos operációs rendszer vagy alkalmazás már nem. Ez pedig komoly érvágás lehet a Huawei-nek, ugyanis új okostelefonjaik értékesítése a Google alkalmazások hiányában Kínán kívül akár komolyabb mértékben visszaeshet. Ahogyan az 5G hálózatok kiépítése esetén a Nokia és az Ericsson profitálhat abból, hogy az USA igyekszik korlátozni a Huawei-t, ebből most az Apple és a Samsung profitálhat. A Google ezzel szemben valamekkora bevételtől eleshet, ennek mértékét azonban egyelőre nehéz megbecsülni.


A hétvégén fokozódott a feszültség az USA és Irán között is, miután rakéta csapódott be a bagdadi amerikai nagykövetség közelében. Trump erre Twitteren reagált, megfenyegetve Iránt, hogy amennyiben harcolni szeretnének, az hivatalosan az ország végét jelentené.


15 éves csúcsra ugrott a fogyasztói bizalom az USA-ban májusban a Michigani Egyetem előzetes adatai szerint. Az index 102,4 pontra ugrott az előző havi 97,2 pontról, ami jóval felülmúlta a 97,2 pontos konszenzust. Ez pedig arról tanúskodik, hogy a belső kereslet az USA-ban továbbra is kifejezetten erős maradhat.


Az USA és Kanada megegyezett abban, hogy az USA eltörli a Kanadából beszállított acél- és alumínium importra kivetett addicionális büntetővámokat, amiért cserébe Kanada eltörli az erre válaszlépésként kivetett vámokat.

Csalóka japán GDP adat

Továbbra is nyomás alatt van a kínai részvénypiac, a Shanghai index 1,3%-kal, a Hang Seng 0,6%-kal esik ma reggel. A Nikkei a 0,2%-os emelkedésével még tartja magát.


A várt 0,1%-os visszaeséssel szemben 0,5%-kal nőtt a japán GDP az idei első negyedévben negyedév/negyedév alapon, ami egyrészt a nettó export pozitív hozzájárulásának, másrészt a kormányzati beruházások 6,2%-os növekedésének volt köszönhető. A belső fogyasztás 0,1%-kal, míg a beruházások összességében 0,3%-kal estek vissza negyedév/negyedév alapon. Elmondható, hogy a kedvezőbb headline adat annak köszönhető, hogy az importok gyorsabban estek (-4,6%), mint az export (-2,4%), ez azonban hosszabb távon nem kecsegtet sok jóval. Mindez jórészt a fő kereskedelmi partner Kína utóbbi negyedévekben látott gazdasági gyengélkedésével magyarázható.


Kína továbbra sincs könnyű helyzetben, ugyanis az USA egyre jobban növeli nyomását az ottani gazdaságra. Az utóbbi napokban több amerikai nagyvállalat (köztük a Qualcomm, a Xilinx vagy a Broadcom) jelentette be, hogy további utasításig nem szállít be a Huawei-nek. Emellett az is fájó pont lehet a kínai óriásnak, hogy a Google is bejelentette, nem szállít be több hardvert és bizonyos szoftvereket a cégnek, ami akár komolyabb mértékben is visszavetheti az okostelefonjai iránti keresletet.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben