Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Alulteljesítő volt a BUX

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 15.   09:45

Erste kommentár Nagyot esett tegnap az OTP és a Richter, viszont emelkedett a MOL. Míg az utóbbi kettőt értjük, addig az előbbit már kevésbé. Egyes pletykák szerint az MSCI index változása van a háttérben, amely a...

Erste kommentár

Nagyot esett tegnap az OTP és a Richter, viszont emelkedett a MOL. Míg az utóbbi kettőt értjük, addig az előbbit már kevésbé. Egyes pletykák szerint az MSCI index változása van a háttérben, amely a MOL esetében (amely amúgy is örülhet a brent és az ural nyersolaj árkülönbözet javulásának) igaz is lehet, de a nagyot eső OTP esetében nem látunk ilyen indokot. Ugyanakkor két dolog igaz: (i) az OTP vezérhelyettese tegnap eladott 8000 darab részvényt mintegy 100 millió forint értékben, s (ii) az árfolyam a kitörési szintig esett vissza, azaz azt tesztelte vissza. Szerintünk egyik sem különleges dolog. Inkább az eladás hevessége és a volumen (12 milliárd forint) volt meglepő. Ráadásul mindezt úgy, hogy amúgy a nemzetközi szintéren jó volt a hangulat. Továbbra is azt gondoljuk, hogy az OTP kilátásai jók, az eredmény bővülni fog és a jelenlegi árfolyam attraktív. Sőt a jelenlegi szintről fordulnia kellene az árfolyamnak, ha a tegnapi mini pániknak nem volt semmilyen különösebb fundamentális oka. Ilyet pedig jelen pillanatban nem látunk.


A Richter háromnapos gyors és méretes eséssel megérkezett az ellenállási tartományba, ahonnan annak ellenére fordulni kellene, hogy a szerializáció egy darabig fékezheti a cég teljesítményét a hagyományos termékek gyártásának terén.


A mai napon a DAX gyenge nyitása ellenére pozitív teljesítményt várunk, és a BUX indexnek is illene jól teljesítenie.

Éleződik a vita a Fed kamatpályája körül

Az elmúlt napok gyengélkedése után emelkedést mutattak tegnap a tengerentúli részvényindexek. Az S&P500 és a Dow 0,8%-kal, a Nasdaq 1,1%-kal került feljebb.


Nem tartja jó ötletnek az esetleges kamatcsökkentést a kansasi Fed elnöke, Esther George, aki szavazótag idén a Nyíltpiaci Bizottság ülésein. Véleménye szerint ez akár eszközár buborékok kialakulásához is hozzájárulhat, ami végül gazdasági visszaeséssel jár. Szerinte a Fed 2%-os célja alatt lévő infláció miatt nem igazán kell aggódni, mivel a munkanélküliségi ráta jóval a Fed által egyensúlyinak tartott szint alatt van, ez pedig előbb-utóbb növekvő bérekhez és áremelkedéshez vezethet. Nemrégiben ellenkező véleményen volt a chicagói Fed elnöke, Charles Evans, aki szerint 1,5%-ra visszaeső infláció esetén meg kéne fontolni egy kamatcsökkentést. Mindeközben Trump folyamatosan igyekszik nyomás alatt tartani az amerikai jegybankot, hogy csökkentse az alapkamatot, míg a piac idénre már 71%-os valószínűséggel kamatcsökkentést vár. A Fed jegybankárainak többsége egyelőre a kivárást támogatja.

Már áprilisban is gyengébben teljesített Kína

Emelkedés jellemezte ma az ázsiai piacokat. A Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot, a Shnaghai index pedig 1,5%-o emelkedett a gyenge kínai makroadatok ellenére is. Vagyis az elmúlt időszak meredek esését követően némi korrekció következett.


Már áprilisban romlott a kínai gazdaság teljesítőképessége, még azelőtt, hogy Trump bejelentette volna a vámok emelését. Áprilisban az ipari termelés mindössze 5,4%-kal növekedett, ami elmaradt a várakozástól és a márciusi étéktől is, de még az idei átlagos 6,2%-os növekedéstől is. A fő ok a rendkívül alacsony beruházási kedv a feldolgozóiparban. Hasonló a helyzet a kiskereskedelmi forgalom esetében is, ennek bővülése mindössze 7,2% volt áprilisban a várt 8,6%-kal és az idei 8,0%-os átlaggal szemben. A gyenge adatokat követően egyből megjelentek a további gazdasági élénkítést sürgető hangok is.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

A MOL pert vesztett a Dana Gas-zal szemben

A Dana Gas bejelentése szerint a MOL pert veszített a céggel szemben. A MOL 2017-ben perelte be a két fő Pearl Petroleum részvényest a kurd állammal kötött megállapodást miatt, miután a két cég elengedte a kurd állam felé történő tartozás egy részét. A MOL 10%-os részvényes a Pearl Petroleumban, melyet a Dana és a vele szoros tulajdonosi kapcsolatban álló Crescent Petroleum irányít, mint többségi tulajdonosok. A MOL-ra semleges a hír, mivel minimális a hatása.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben