Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megemeltük, de továbbra is csökkentésen

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. április 15.   10:13

Erste kommentár 420 forintra emeltük Magyar Telekom célárunkat. Az ok, hogy a 2100 MHz koncessziós díja csak 11 milliárd forint lett, miközben korábban 47,4 milliárd forintot vártunk. Ez különben arra az esetre...

Erste kommentár

420 forintra emeltük Magyar Telekom célárunkat. Az ok, hogy a 2100 MHz koncessziós díja csak 11 milliárd forint lett, miközben korábban 47,4 milliárd forintot vártunk. Ez különben arra az esetre vonatkozott, ha tendereztetik a frekvenciát. Ezzel szemben egy sima megújítás volt, ami 11 milliárd forintjába került az Mtel-nek. (Erre az esetre 23,2 milliárd forinttal számoltunk, de a modellünkben nem ez szerepelt.) Összeségében továbbra is fokozódó versenyre számítunk. Csökkentettük bevétel várakozásainkat mind az idei, mind a jövő évre nézve, ugyanakkor a közvetett költségek (pl. bér, bérleti és karbantartási költségek) is csökkennek, ami azt eredményezi, hogy az idei évben a korábbi becslésnél egy hajszálnyival alacsonyabb, 40,3 milliárd forint lehet az éves profit, míg a jövő évben 10 százalékkal magasabb, 40,4 milliárd forint lehet az eredmény. Osztalék várakozásunkat 25 forintról 27-re emeltük mindkét év esetében. Azt gondoljuk, hogy a jelenlegi részvényárfolyam felvásárlási prémiumot tartalmaz, még a múlt év végi spekuláció kapcsán. Illetve hírek láttak napvilágot arról, hogy a T-Systemet, az Mtel leányát megvenné egy pici szereplő. Ennek eladása nem tűnik észszerűnek a jövőbeli fejlődési potenciál fényében.


Pénteken tartotta közgyűlését az OTP, ahol (i) szétválasztották az elnöki és a vezérigazgatói pozíciót, de Csányi Sándor hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül a közeljövőben fognak ezzel kapcsolatban változások bekövetkezni; (ii) Erdei Tamás alelnök lett, hogy ezzel tehermentesítse Csányi Sándort, amikor távol van a cégtől a megnövekedett feladatok miatt; (iii) megszavazták a 219 forintos osztalékot (~221 forint a saját részvényeket is figyelembe véve). Csányi Sándor azt is elmondta, hogy még három akvizíciót terveznek a közeljövőben, aztán egy kis pihenő következik. Majd ahogy az európai piac konszolidálódik, 3-5 év távlatában újraindíthatják az akvizíciós tevékenységet. Mi egyelőre két akvizíciót látunk rövidtávon. Mind a kettőt Szlovéniában (Abanka és a SocGen szlovén leánya). Szóba jöhet még román bank, hiszen azt is elmondta az elnök, hogy Romániáról továbbra sem tettek le. A híreknek örültek a befektetők, és új csúcsra húzták az OTP részvényeit, amelyek a csésze alakzat alapján 13.900 forintig mehetnek viszonylag rövidtávon.


A mai napon folytatódhat a szokásos mozgás. Reggel enyhe negatív hangulat, de estefelé javulást mutatva. Oldalazó mozgás, amely a pozitív tartományban zár. Ezt igaznak gondoljuk mind a DAX, mind a BUX esetében.

A Goldman és a Citi folytatják a sort

A vezető indexek egyre közelebb vannak tavalyi csúcsaikhoz, a pénteki napot a Dow 1%-os, az S&P500 0,7%-os, a Nasdaq 0,5%-os emelkedéssel zárta. A jó hangulatnak főként a J.P. Morgan kedvező negyedéves gyorsjelentése alapozott meg, amiben az erős amerikai belső piacra hívta fel a bank a figyelmet. A mai napon a Citigroup és a Goldman Sachs jelentéseivel folytatódik a sor, amik akár meg is erősíthetik a J.P. Morgan nézeteit.


Kisebb mértékben elmaradt a várakozásoktól a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe az USA-ban. Az index 96,9 pont lett áprilisban a várt 98,2 és az előző havi 98,4 pontot követően. Az utóbbi évekhez viszonyítva még mindig relatíve magas az index értéke, ami továbbra is kedvező lehet az amerikai kiskereskedelmi forgalomra nézve.


A héten megkezdi Japánnal a kereskedelmi tárgyalásokat az USA, a mai napon Washingtonban az USA kereskedelmi képviselője találkozik japán gazdasági miniszterével. Az egyik érzékeny pont a japán jen sorsa lehet, ahol az USA azt szeretné elérni, hogy Japán ne interveniálhasson kénye kedve szerint a devizában.

Újabb amerikai – észak-koreai csúcs jöhet

Az ázsiai piacoknak sikerült átmentenie a jó hangulatot erre a hétre is. A Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index 1,1%-ot, a Nikkei pedig 1,4%-ot emelkedett. Az emelkedés fő oka a kedvező nemzetközi hangulat és a jó kínai export adat volt.


Kim Dzsongun ismét, immáron harmadik alkalommal is szeretne Trump amerikai elnökkel találkozni. Második találkozójuk nem volt sikeres, melyért kölcsönösen egymást okolták. Egyelőre nem tudni, hogy mikor kerülhet sor az újabb egyeztetésre, melynek témája változatlanul az észak-koreai atomfegyverek leszerelése lenne.


A héten indulnak az amerikai és japán kereskedelmi tárgyalások.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok közül a Dow a pozitív, az S&P és a Nasdaq a negatív tartományban volt ma reggel. Az európai határidős indexek pluszban voltak.

A MOL megvenné a Slovnaft fennmaradó 1,44%-át

A MOL a részvényesi struktúra egyszerűsítése és az adminisztratív terhek csökkentése érdekében megvenné a Slovnaft még nem nála levő 1,44%-át. Pontos részleteket a felügyeleti jóváhagyást követően közölnek majd.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben