Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az EU27-en a világ szeme

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. április 10.   09:45

Erste kommentár Ma dönt az Európai Unió a Brextension-ről, ismételten. Habár a britek csak június 30-ig kérnének halasztást, az EU szerint ennek egy évnek kellene lennie. Mindenesetre a tervek szerint a briteknek a...

Erste kommentár

Ma dönt az Európai Unió a Brextension-ről, ismételten. Habár a britek csak június 30-ig kérnének halasztást, az EU szerint ennek egy évnek kellene lennie. Mindenesetre a tervek szerint a briteknek a hosszabbításhoz részt kellene venniük a májusi európai parlamenti választásokon. Ha ezt elmulasztanák, akkor június 1-gyel kellene menniük az EU-ból akár van deal, akár nincs. Máskülönben a megállapodás elfogadásáig maradhatnának, illetve az elfogadást követő hónap 1-jén hagynák el az EU-t. Mivel félnek attól, hogy a bennmaradó uniós tisztviselők nem lesznek konstruktívak, ezért időszakonként megvizsgálnák ezt, és ha szükséges, korlátoznák a jogaikat. (Ez eléggé amorf megoldásnak tűnik, és kérdéses a kivitelezhetősége.) Ezzel továbbra sem szűnik meg a patthelyzet, amelyet talán egy új népszavazás oldhatna meg, de egyelőre ennek sincs még parlamenti többsége a brit alsóházban.


Technikailag, a rövidtávú indikátorok alapján, egy rövid korrekciós periódus ért véget mind a DAX, mind a BUX indexben. Így mindkettőnek emelkednie kellene a mai napon. A Richter „nagyot” ment tegnap, így egyre közelebb kerül az 5.630 forint környéki ellenálláshoz.

Fontos katalizátor lehet a Facebooknak az Instagram újítása

Kisebb korrekció söpört végig tegnap a tengerentúli részvénypiacokon, 0,5-0,7% közötti esést mutattak a vezető indexek.


A Deutsche Bank elemzőjét követően a Morgan Stanley elemzője is megemelte a Facebook célárát (190-ről 195 dollárra), miután kifejezetten ígéretesnek tartja a Facebook által tulajdonolt Instagram újítását, melynek segítségével az alkalmazás elhagyása nélkül lehet majd online vásárolni az alkalmazáson. Kínában ez a fajta a vásárlás már igen nagy népszerűségnek örvend, az USA-ban és Európában ezidáig még nem igazán terjedt el. A Morgan Stanley elemzője szerint 2021-re 4 milliárd dollár addicionális bevétele származhat ebből a Facebooknak. Összehasonlításképpen a cég 2018-ban 55 milliárd dolláros árbevételt ért el.


Hat hónapon belül harmadszorra vágta vissza növekedési kilátásait az IMF. A 2019-es globális gazdasági növekedést 3,3%-ra becsüli a januári 3,5%-kal szemben, ami 2009 óta nem látott mélypont lenne, amikor visszaesés volt tapasztalható. Ezt követően 2020-ra már 3,6%-os növekedést vár a szervezet, azonban ezt komolyabb bizonytalanság övezi. Az USA 2019-es növekedési várakozását 2,5%-ról 2,3%-ra vágta vissza, főként a kormányzati leállás negatív hatásaival magyarázva, míg 2020-as várakozását 0,1%-ponttal 1,9%-ra emelte.


Nemrég ment tőzsdére a Levi Strauss, és máris közzétette első negyedéves számait. A korábban megcélzott 6-7%-os árbevétel-növekedés felső részét érte el a farmereiről híres ruhagyártó, amit főként a pólók és topok felé történő nyitásnak köszönhetett, ugyanis itt 28%-os növekedés volt tapasztalható. Ezzel összesen 1,4 milliárd dolláros árbevételt ért el. Egy másik fontos növekedési motor a kínai piac lehet majd a jövőben, ami most 8%-kal tudott növekedni az árbevétel 18%-át kitéve. Az árfolyam pozitív reakciót mutatott a hírekre, 5%-kal emelkedett piaczárás után.


Csütörtökön teheti közzé IPO prospektusát az Uber, ezzel elsőként tudhatunk meg részletes információkat a világ legnagyobb utazásmegosztó vállalatáról. A részvényekkel a kereskedés valamikor májusban indulhat az amerikai piacon.

Az IMF megemelte kínai növekedési várakozását

Hír nélküli csökkenés jellemezte az ázsiai piacokat. A Shanghai index 0,1%-ot emelkedett, de a Hang Seng index 0,3%-ot, a Nikkei pedig 0,6%-ot csökkent.


Az IMF friss növekedési előrejelzése 10 bázisponttal 6,3%-ra növelte Kína 2019-es növekedési kilátásait. A japán növekedési várakozásokat ugyanakkor 10 bázisponttal 1%-ra vágták vissza.


Márciusban már a javulás jeleit mutatta a kínai ingatlanpiac. Az első két hónap visszaesését követően márciusban a 9 legjelentősebb ingatlanfejlesztőnél 20%-ot nőttek a szerződési volumenek a tavalyi évhez képest.


Japánban a márciusi termelői árindex a várt 0,2%-os stagnálás helyett 0,3%-ra emelkedett.


Továbbra is gyengén alakulnak a japán gépipari megrendelések, márciusban 5,5%-kal estek vissza a várt 4,6%-kal szemben.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is pluszos volt.

Magyar Telekom osztalék

A Magyar Telekom tegnapi közgyűlése jóváhagyta a részvényenkénti 25 forintos osztalékot. A kifizetés május 24-én kezdődik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben