Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Brextension, Brextension

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. március 22.   09:23

Erste kommentár Tegnap megszavazták, hogy ha a brit parlament elfogadja az uniós-brit megállapodást, akkor május 22-ig van a briteknek ideje a szükséges törvények meghozatalára. Ha nem szavazzák meg, akkor viszont április...

Erste kommentár

Tegnap megszavazták, hogy ha a brit parlament elfogadja az uniós-brit megállapodást, akkor május 22-ig van a briteknek ideje a szükséges törvények meghozatalára. Ha nem szavazzák meg, akkor viszont április 22-ig ki kellene írni az EU-s választásokat, s akkor megnyílna a tér egy hosszabb határidő előtt. Ha nem, akkor viszont rendezetlen Brexit jönne, ami viszont az alsóház korábbi döntése alapján elvileg nem lehetséges. Mindenesetre az EU a folytatja a felkészülést a rendezetlen Brexitre. Szerintünk a legvalószínűbb kimenet a választások kiírása és egy hosszabb Brextension. Ugyanakkor nem elhanyagolható a megállapodás nélküli kilépés valószínűsége sem. Egyesek szerint ez 10-ről 20 százalékra emelkedett, amit a tegnapi EURGBP mozgásban is láthattunk. Az árfolyam visszament a korábbi letörési szinthez, ahonnan most újra erősödni próbál a font.


A mai napon emelkedésre számítunk mind a DAX, mind a BUX index esetében az általános pozitív piaci hangulatban.

Nem ért fel a Nike a felfokozott várakozásokhoz

A technológiai szektor vezetésével tovább vették tegnap a vezető amerikai indexeket. A Nasdaq 1,4%-kal, az S&P500 1,1%-kal, a Dow 0,8%-kal került feljebb.


A vártnak nagyjából megfelelő harmadik negyedéves gyorsjelentést tett közzé tegnap a Nike, miután a várttól minimálisan elmaradó, 9,6 milliárd dolláros árbevételen (+7% év/év) 0,68 dolláros tisztított egy részvényre jutó eredményt ért el (EPS várakozás 0,65 dollár). A kulcsfontosságú amerikai piacon a vártnál minimálisan gyengébben teljesített a cég (árbevétel +7% év/év), míg Kínában kisebb mértékben felülmúlta a várakozásokat (árbevétel +24% év/év). A Nike platformján történő online érétkesítések 36%-kal nőttek év/év alapon, ami azért is jó a cégnek, mert akik ott vásárolnak, átlagosan 40%-kal többet költenek egy vásárlás alkalmával, mint azok, akik a kiskereskedelmi üzletekben teszik ugyanezt. Összességében továbbra is kedvező a momentum a Nike piacain, azonban a vártnak „csupán” megfelelő eredmény kisebb csalódás lehet azt követően, hogy az elmúlt negyedévekben rendre felülmúlta az elemzői várakozásokat a cég. Így piaczárás után 4,5%-kal estek a részvények.


Újabb taggal bővülhet az amerikai jegybank igazgatói tanácsa, vagyis betöltésre kerülhet a jelenlegi két szabad hely egyike. Az ügyhöz közel álló források szerint Donald Trump Stephen Moore-t, az Amerikai Kongresszus gazdasági tanácsának korábbi szenior közgazdászát jelölné erre a posztra. Moore jellemzően kiáll Trump gazdaságpolitikai nézetei mellett, sőt ő is kritizálta a Fed-et amiatt, hogy a túlzott kamatemelésekkel lassították az amerikai gazdaság növekedését. A Szenátusnak egyszerű többséggel még meg kéne szavaznia Trump jelöltjét, azonban mivel ott republikánus többség van, ez  alán nem lehet komoly akadály.

Messze még a céltól a japán jegybank

Enyhén negatív hangulat uralkodott az ázsiai piacokon. A Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot csökkent, míg a Nikkei 0,1%-ot emelkedett.


Februárban sem látszódtak az infláció jelei Japánban. Az infláció 0,2%-on stagnált, az élelmiszerárak nélkül számított maginfláció pedig 0,8%-ról 0,7%-ra csúszott vissza, vagyis abszolút nem halad inflációs célja felé a japán jegybank. A 10 éves japán államkötvények hozama -7 bázispontig süllyedt, amire 2016 novembere óta nem volt példa. Mindezt annak ellenére, hogy a japán jegybank továbbra is 0% körül kívánja tartani a 10 éves államkötvények hozam szintjét. Vagyis a piac lényegében azt árazza, hogy újabb monetáris lazítás jöhet Japánban. A hozamcsökkenés ellenére a jen árfolyama stabil maradt a dollárral szemben.


Az előzetes márciusi japán feldolgozóipari PMI 48,9 ponton stagnált.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak alapvetően pozitív képet mutattak. A főbb indexek közül csak a FTSE volt mínuszban.

100 forintos osztalékjavaslat a Richtertől

A Richter április 24-én tartja közgyűlését, melynek napirendjén a szokásos pontok szerepelnek. A menedzsment osztalék javaslata 100 forint részvényenként.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben