Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tarthatatlan a helyzet

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. március 21.   10:07

Ma vagy holnap dönthetnek a hosszabbításról Csökkentek tegnap a vezető európai részvényindexek: a FTSE100 0,5%-ot, a CAC40 0,8%-ot, a DAX pedig 1,6%-ot. A DAX csökkenésében meghatározó szerepe volt, hogy a Bayer több mint 10%-ot esett egy...

Ma vagy holnap dönthetnek a hosszabbításról

Csökkentek tegnap a vezető európai részvényindexek: a FTSE100 0,5%-ot, a CAC40 0,8%-ot, a DAX pedig 1,6%-ot. A DAX csökkenésében meghatározó szerepe volt, hogy a Bayer több mint 10%-ot esett egy számára kedvezőtlen bírósági döntést követően, a német autógyártók pedig a BMW gyenge 2019-es kilátásainak hatására kerültek eladói nyomás alá.


Donald Tusk nem tervezi rendkívüli EU csúcs összehívását a jövő hétre a Brexit miatt, így várhatóan a mai és a holnapi napon döntés születhet a határidő meghosszabbításáról. Már Theresa May is úgy fogalmazott, hogy lehetetlen, hogy a március 29-i határidőig kilépjenek az EU-ból, ezért tegnap 3 hónapos hosszabbítást kérelmezett az EU-tól, azonban könnyen elképzelhető, hogy egyfajta hibrid megoldásként szükség esetére egy hosszabb időtávú hosszabbításra is lehetőséget fognak számukra biztosítani.


Nagyon nem elégedettek a britek azzal, amit látnak. A Sky Data közvélemény-kutató cég több mint ezer fős reprezentatív felmérése alapján a többség megalázónak ítéli a Brexit folyamatát, amiért a többség nem az EU-t, hanem a brit képviselőket okolja. A válaszadók 34%-a szerint a kormányzó konzervatív párt a felelős, 26% a parlamenti képviselőket hibáztatja, és csak 7% tartja felelősnek az EU-t. A válaszadók 24%-a szerint pedig az egyik kutya másik eb, és a kormány, a parlament és az EU egyaránt hibás. Mindössze 7% azok aránya, akik szerint senki nem felelős azért, hogy két évnyi tárgyalást követően sincs megállapodás.


Kamatdöntő ülést tart ma a BoE, ami meglehetősen unalmasnak ígérkezik. A Brexit körüli bizonytalanság miatt várhatóan egyhangúan a kamatok tartása mellett fognak szavazni a jegybankárok.


Kamatdöntő ülést tart a svájci jegybank is, ahol szintén tartásra lehet számítani, ugyanakkor a norvég jegybank mai ülésén megemelheti az irányadó rátát.

BMW: Pesszimista kilátások

A BMW tegnap közölte 2019-es kilátásait, melyek meglehetősen gyengék. A menedzsment az adózás előtti eredmény 10%-os csökkenésére számít. A piac is várt valamekkora csökkenést, de nem ekkora mértékűt, hanem csak 4-5 százalékosat. Ráadásul a BMW tovább húzhatja lefelé a kilátásokat, ha a kínai helyzet tovább romlana. Jövőre 6-8 százalék közötti operatív profittal számolnak szemben a hosszú távú 8-10%-os céllal. A BMW meghirdetett egy 2022-ig tartó, 12 milliárd eurós költségcsökkentési programot is. Ennek lényege, hogy a fejlesztés/tesztelés egy részét digitális szimulációval váltanák ki, így nem lenne szükség annyi prototípusra, melyek előállítása lassú és drága is. A BMW mellett a többi európai autógyártó részvényei is eséssel reagáltak a BMW pesszimista kilátásaira.

ThyssenKrupp: Meghosszabbították a tárgyalásokat

A ThyssenKrupp kérésére 8 munkanappal meghosszabbították az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalást. Az Európai Bizottság versenyjogi aggályokat fogalmazott meg a ThyssenKrupp és a Tata európai tevékenységének összevonása miatt. A vizsgálatok és a tárgyalások némileg elhúzódtak, így az eredeti határidőig nem sikerült döntést hozni, ezért volt szükség a határidő rövid meghosszabbítására. A versenyjogi aggályok miatt egyelőre úgy tűnik, hogy az eredetileg tervezett formában nem valósulhat majd meg az együttműködés a ThyssenKrupp és a Tata között. Kérdés, hogy más formában, több eszköz értékesítésével esetleg jóváhagyja-e az Európai Bizottság a közös acélipari vállalat létrehozását. Hivatalos döntés a meghosszabbított határidő miatt jövő hétre várható.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben