Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Beadta a derekát a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. március 21.   09:42

Erste kommentár Rontotta az inflációs várakozásait a Fed, és kijelentette, hogy elérték az árfolyam stabilitást. Így a monetáris tanácstagok idénre már nem várnak kamatemelést....

Erste kommentár

Rontotta az inflációs várakozásait a Fed, és kijelentette, hogy elérték az árfolyam stabilitást. Így a monetáris tanácstagok idénre már nem várnak kamatemelést. Különben a növekedési kilátásokat is visszavágták 0,2 százalékponttal, így a GDP szerintük idén 2,1, jövőre pedig 1,9 százalékkal bővülhet. A Fed már májustól visszafogja a mérleg csökkentését, és októberben be is fejezi. Ez pedig a lazítás irányába történő elmozdulás.


A DAX tegnap lefordult a technikai szintről és egy méretes eséssel megkezdte a korrekciót, amiben a Bayer, mint egyedi történet, is fontos szerepet kapott. A mai napot is eséssel kezdte az árfolyam, de napközben jöhet valamiféle átmeneti fordulat. A BUX tesztelte tegnap a 41.609 pont körüli szintet, ahonnan visszapattant. Ma újra a negatív tartományban kezdett, de nem lepődnénk meg, ha a pozitív tartományban zárna. A Richter nagyon csúnyán viselkedik, mindannak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a RUBHUF árfolyam 10 fillért emelkedett, ami „ceteris paribus”, éves szinten 2 milliárdos pozitív hatást jelent az eredményre nézve. Persze ez nem nagy tétel, hiszen 2-3 százalékot jelent, de pozitív. Ennek ellenére esik a részvény.

A vártnál jobban kapcsolt vissza a Fed

Kevés volt az óvatos Fed az üdvösséghez tegnap az amerikai részvénypiacokon, miután Donald Trump szigorúbb hangnemet ütött meg Kínával szemben. Az elnök azt mondta, hogy a büntetővámok még egy jó ideig érvényben maradhatnak, amíg az USA megbizonyosodik arról, hogy a kínai fél valóban betartja a jövőben kötendő kereskedelmi megállapodást. Így összességében vegyesen zárt a részvénypiac, a kereskedelmi tárgyalások bonyolódása miatt a Dow teljesített a leggyengébben 0,6%-os eséssel. Az S&P500 0,3%-kal esett, míg a Nasdaq 0,1%-kal emelkedett.


A vártnak megfelelően nem változtatott tegnap a 2,5%-os alapkamaton az amerikai jegybank. A jegybankárok a 2019-re vonatkozó kamatemelési várakozásaikat nagy többséggel 0-ra csökkentették a decemberi 2-ről, 2020-ra pedig további egy emelést jeleznek előre. Ennek indoklása részben a gazdasági előrejelzések változásából is kiszűrhető, ugyanis idei GDP-növekedési várakozását a korábbi 2,3%-ról 2,1%-ra, a jövő évit pedig 2%-ról 1,9%-ra rontotta le a Fed. Ezzel párhuzamosan inflációs várakozásait is lejjebb rontotta a 2019-2021-ig terjedő időszakra, rendre 0,1 százalékponttal (2019: 1,8%, 2020 és 2021: 2%). A közleményben a jegybank arra tért ki, hogy a friss makroadatok a lakossági fogyasztás és a beruházások növekedési ütemének lassulásának irányába mutatnak, ehhez pedig hozzájön a februári gyenge munkaerőpiaci adat. Emellett a jegybank bejelentette, hogy milyen változtatásokat eszközöl mérlegleépítési programjában. Idén májustól az eddigi havi 30 milliárd dollárral szemben már csak legfeljebb 15 milliárd dollár értékben hagy állampapírokat kifutni, majd szeptember végétől ismét minden lejáró állampapírt újra befektet. A jelzáloglevelek esetében továbbra is a megszokott mértékben, azaz legfeljebb havi 20 milliárd dollár értékben hagy kifutni értékpapírokat a jegybank. Október elejétől azonban a lejáró jelzáloglevelekért kapott tőkét állampapírokba fekteti, így gyakorlatilag attól kezdve fog leállni a Fed mérlegszűkítése. Mind a mérlegszűkítés leállítása (többletlikviditás a piacoknak), mind a kamatemelésekkel való kivárás jó hír a részvénypiac számára (kivétel lehet ez alól a bankszektor), míg a dollárra nézve egyértelműen negatív. Ez a piaci reakciókon is meglátszott, az EUR/USD 1,135-ről 1,14 fölé ugrott, míg a vezető részvényindexek valamennyit ledolgoztak a napközbeni mínuszokból.


A vártnál kicsivel jobb számokat közölt tegnap a második negyedévre a memóriachipeket gyártó Micron Tehnology. A vállalat 1,71 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 1,65 dollárral szemben, mindezt a vártnak megfelelő 5,8 milliárd dolláros árbevételen (-21% év/év). A most kezdődött negyedévre viszont gyenge várakozást közöltek, miután 4,6-5 milliárd dollár közti árbevételt várnak (a sáv közepe 38%-os év/év alapú visszaesést jelentene), ami alulmúlja az eddigi 5,3 milliárd dolláros konszenzust. A menedzsment elismerte, hogy a korábban vártnál nagyobb mértékű a korrekció az iparágban, emiatt úgy döntöttek, hogy visszavágják gyártókapacitásaikat, megpróbálván stabilizálni a piacot. Ennek keretében 5%-kal visszavágják a DRAM és NAND memóriachipek tervezett termelését. A menedzsment továbbra is azt várja, hogy részben ennek is köszönhetően 2019 második felére érdemi pozitív fordulat következik be. Erre a hírre megvették a részvényeket piaczárás után, közel 5%-kal emelkedett az árfolyam.

Visszavonulásra túlzás számítani

Kisebb emelkedést mutattak ma reggel az ázsiai indexek. Bár a Hang Seng 0,3%-ot csökkent, de a Shanghai index pedig 0,7%-ot emelkedett. A japán tőzsde pedig a tavaszi nap-éj egyenlőség miatti nemzeti ünnep okán zárva tartott.


Az amerikai és kínai kereskedelmi tárgyalások következő fordulóját megelőzően Trump arról beszélt, hogy a már hatályban lévő, 250 milliárd dollárnyi kínai termékre kivetett vám huzamosabb ideig életben maradhat, azt egyelőre nem tervezi kivezetni. Vagyis 50 milliárd dollárnyi termék esetében marad a 25%-os vám, a további 200 milliárd dollárnyi termék esetében pedig a10%-os vám.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, és az európai határidős börzék többsége is mínuszos volt. Egyedül a FTSE100 és a CAC40 volt pluszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben