Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ellentétes „vélemények”

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. március 7.   09:50

Erste kommentár Nem segít a helyzet megítélésben az OECD újabb növekedési prognózisa. Ugyanis a korábbi 3,5 százalékról 3,3 százalékra tovább csökkentették a világ idei GDP...

Erste kommentár

Nem segít a helyzet megítélésben az OECD újabb növekedési prognózisa. Ugyanis a korábbi 3,5 százalékról 3,3 százalékra tovább csökkentették a világ idei GDP növekedési kilátásait, miközben a jövő évit is 0,1 százalékponttal 3,4 százalékra mérsékelték. A legkomolyabb vágást Európában lehet látni, az Eurózónában a novemberi 1,9 százalékról mostanra 1 százalékra esett vissza a növekedési kilátás. Ennek köszönhetően éledt újra az a spekuláció, hogy a mai napon az EKB is lép az EMU növekedési kilátásaival kapcsolatban. Egy esetleges csökkentés pedig már indokolhatná, hogy elgondolkozzanak a jövőre lejáró mintegy 500 milliárd eurónyi TLTRO refinanszírozásán. Ez viszont inkább a lazítás irányába mutat. Mindeközben a piac azt gondolja, hogy az MNB az EKB-tól függetlenül a szigorítás útjára léphet, ha az adószűrt maginfláció tovább emelkedik. Ezért ma reggel belevettek a forintba, amely „veszélyesen” közel került a 315-ös technikai szinthez. Mindeközben nem láttunk hasonló mozgást pl. Lengyelországban, hiszen a fiskálislazítás ellenére sem tervezik a monetáris kondíciók szigorítását, amelynek explicite hangot is adtak korábban.


Az OECD csökkentése viszont ellentmondani látszik azon véleményeknek (pl. Goldman konjunktúra indikátor, vagy a német pénzügyminiszter), amelyek azt sugallják vagy mutatják, hogy mintha már a fordulóponthoz érkeztek volna a gazdaságok, és hamarosan újra gyorsuló növekedés jöhet.


A Goldman fél év után újra elemezi az OTP-t. Az új elemzésben a részvényre meghatározott célár 15.300 forint. A BUX viszonylag jó állapotban van, így oldalazást várunk a hazai indextől, míg a DAX inkább csökkenhet a mai napon.

Sok körzetet érintett a kormányzati leállás

Lecsorgás jellemezte tegnap a vezető amerikai részvényindexeket, a Dow 0,5%-kal, az S&P500 0,7%-kal, a Nasdaq 0,9%-kal esett vissza. Rövidtávon a technikai kép továbbra is korrekciót vetít előre, az MACD indikátor az S&P500 indexben relatíve magas szintekről már eladási jelzést adott. Első körben a 2.750 pontnál lévő 200 napos mozgóátlagot érdemes figyelni, míg alatta kicsivel 2.740 pontnál a 200 órás mozgóátlagot. Amennyiben ezek a szintek elesnének, akkor a 2.711-2.722 közötti rés jelenthet még támaszt, mielőtt nagyobb tér nyílna meg a korrekció előtt.


Vegyes kép jellemezte az amerikai gazdaságot január közepe és február vége között a Fed frissen megjelent Bézs könyve szerint. A megkérdezettek többsége enyhe, illetve közepes gazdasági növekedésről számolt be. A körzetek felében a kormányzati leállás érdemben is érintette a gazdaságot, többek között a kiskereskedelmi forgalomban, az autóértékesítésekben, a turizmusban vagy a vendéglátásban okozott érezhető visszaesést. Emellett egyes körzetekben a kifejezetten rossz időjárási viszonyok is visszavetették a növekedést. Ugyan az ipari termelés alapvetően jól alakult, de sok vállalat aggodalmát fejezte ki a globális kereslet visszaesése és az importvámok miatt. A bérek továbbra is szerény, illetve közepes ütemben nőttek, így a termelést többször akadályozó munkaerőhiány ellenére továbbra sem szállnak el a fizetések.

További kínai nyitásra lenne szükség

Kisebb csökkenés jellemezte az ázsiai piacokat. A Shanghai index 0,1%-ot emelkedett, míg a Nikkei 0,7%-ot, a Hang Seng pedig 0,8%-ot csökkent.


Az MSCI felkérte a kínai hatóságokat, hogy vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy tovább könnyítsék a kínai részvényeknél a külföldiek befektetési lehetőségét és enyhítsenek a jelenleg érvényes korlátokon. Ezt úgy is lehet értékelni, hogy amennyiben nem lesznek további nyitást szorgalmazó lépések Kínában, akkor az idei súlynövekedést jövőre már nem fogja hasonló lépés követni. Az MSCI néhány hete jelentette be, hogy három lépésben a jelenlegi 0,72%-ról novemberig 3,3%-ra emelik a kínai részvények súlyát a feltörekvő piaci indexen belül.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

MOL: A Pearl Petroleum növeli a kurd gáztermelést

A Pearl Petroleum konzorcium vezetői, a Dana Gas és a Crescent Petroleum megegyeztek a kurd regionális kormánnyal, hogy növelik a gáztermelést az iraki Kurdisztánban. A cél, hogy a mostani napi 400 millió köbláb termelést két lépésben 900 millió köblábra növeljék 2022-re a Khor Mor mezőből. A Pearl Petroleum a Khor Mor és a Chemchemal mezőkből termeli a gázt Irakban. A hír kedvező a két részvényre, de hatása nem jelentős. 2017 augusztusában a kurd regionális kormány 600 millió dollár elmaradt tartozást fizetett a konzorciumnak és ígéretet tett további 400 millió dollár adókedvezményre, ha további befektetésekre kerül sor. Azóta a kurdok fizetnek az olaj- és gázcégeknek és emiatt a befektetők hajlandósága is nőtt, hogy beruházzanak a tartományban.

CECE index átsúlyozás

A CECE indexek negyedéves felülvizsgálatának eredményeképp az ANY Biztonsági Nyomda indextaggá válik, míg a Waberer’s kikerül az indexből. A módosítások a március 14-i zárástól érvényesek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben