Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A vártnak megfelelő eredmény a Magyar Telekomtól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 21.   09:41

Erste kommentár A Magyar Telekom tegnap piaczárás után tette közzé negyedik negyedéves eredményét, amelyben 7,1 milliárd forint profitról számolt be. Ez jelentős, 51 százalékos bővülés...

Erste kommentár

A Magyar Telekom tegnap piaczárás után tette közzé negyedik negyedéves eredményét, amelyben 7,1 milliárd forint profitról számolt be. Ez jelentős, 51 százalékos bővülés tavalyhoz képest, de ez elsősorban egy 3 milliárd forintos egyszeri tételhez köthető, a régi székház értékesítéshez kapcsolódóan. A cég a tavalyi év után 25 forintos osztalékot tervez fizetni, míg a jövő évi tervezett osztalék 27 forint. Mindeközben a cég eltörölte a korábbi adósság limitet, amely 30-40 százalék közötti eladósodottságot határozott meg. Az árbevétel jövőre kismértékben csökkenhet, míg az EBITDA 1-2 százalékkal emelkedhet a cég a tervei szerint. A kilátások összességében olyan értelemben nem túl fényesek, hogy a Digi a második negyedévben várhatóan egy olcsó, korlátlan mobil csomaggal lép a piacra, igaz limitált szolgáltatás minőséggel. Ráadásul jön az 5G tender, ahol lehet, hogy sok pénzt kell elköltenie az Mtel-nek 700MHz-es és 3,4-2,8 GHz közötti frekvenciákra.



Mindeközben napvilágot látott a Fed monetáris tanácsának jegyzőkönyve, amelyből azt lehet kiolvasni, hogy a mennyiségi lazítás visszavétele már idén leállhat, a korábban várt jövő évhez képest. Az EKB pedig ülésezik, ahol kamat változtatásra nem számítunk, de az TLTRO jövő évi kifutásával, esteleges hosszabbításával kapcsolatban talán megtudunk valamit.


A DAX esetében emelkedést várunk a mai napon, míg a BUX index esetében még egy picit kitarthat a gyengélkedés, de a nem túl távoli jövőben újra emelkedési pályára állhat az index. A MOL holnap hajnalban teszi közzé negyedéves eredményét.

Véget érhet idén a Fed mérlegleépítése

Minimális emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow és az S&P500 0,2%-kal emelkedtek, míg a Nasdaq stagnált. A kereskedelmi tárgyalások továbbra is folynak, a Reuters információi szerint már az írásbeli megállapodások kidolgozásán munkálkodnak a felek. Sokat azonban ebbe még nem érdemes belelátni.


Ahogyan azt több régiós Fed elnök is pedzegette az utóbbi időben, valóban már idén befejezné mérlegleépítését az amerikai jegybank, derült ki a januári kamatdöntő ülés tegnap publikált jegyzőkönyvéből. A lépést szinte mindegyik tag támogatná. Ezzel pedig több dollár likviditás maradhat a piacokon, ami a dollár árfolyamára enyhén negatívan hathat, míg a részvénypiacnak kedvezhet. A kamatemeléseket illetően megosztottak a jegybankárok. Az egyik tábor úgy gondolja, hogy ha a gazdaság az elképzeléseik szerint alakul a továbbiakban, akkor később az idei év folyamán még szükség lehet további kamatemelésre. A másik tábor úgy gondolja, hogy további kamatemelésre csak akkor lenne szükség, ha az infláció mértéke magasabb lenne, mint ahogyan azt a jelenlegi előrejelzések mutatják. Ezzel tehát ismét felértékelődik az inflációs adatok jelentősége az USA-ból, amik ha esetleg a vártnál magasabban alakulnak, az komolyabb turbulenciát okozhatna a piacokon. Ez azonban egyelőre nem fenyeget. Mindenesetre azt egységesen kihangsúlyozták a jegybankárok, hogy a Fed türelmesen fog eljárni az esetleges további emelésekkel. A jegyzőkönyv közzétételére kissé megrángatták a piacokat, de a kereskedés végére érdemi elmozdulás sem a dollár árfolyamában, sem a részvénypiacokon nem volt látható.


Az Amerikai Igazságügyminisztérium, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet és egy szenátusi bizottság is beidézte a Johnson & Johnsont a hintőporaiban találni vélt azbeszt miatt, ami miatt rengeteg nő perelte már be az USA-ban. Ezzel kapcsolatban már évtizedek óta fel-felröppentek különféle nyomozások, amelyeknek nemrégiben a Reuters új oknyomozó cikke adott ismét nagyobb hangot. A Johnon & Johnson továbbra is tagadja a vádakat, azonban a mostani újabb nyomozásokkal egyre inkább szorul a hurok.

Kontrakcióval fenyeget a japán adat

A kínai jüan erősödött, az ázsiai részvénypiacok pedig folytatták emelkedésüket. A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,4%-ot emelkedett.


Az előzetes adatok alapján februárban 48,5 pontra csökkent a japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index, amire 2,5 éve nem volt példa. Az 50 pont alatti érték gazdasági kontrakcióval fenyeget. Nem véletlen, hogy a japán jegybank elnöke néhány napja már kilátásba helyezte, hogy akár további monetáris lazítás is jöhet.


Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban újabb jó hírek érkeztek, bár valódi áttörés nem látható és nem is várható már a héten. Ugyanakkor az pozitív, hogy több kérdést is párhuzamosan tárgyalnak, így többek között a mezőgazdasági termékek helyzetét, a nem vám jellegű korlátokat és a technológiai transzfer kérdését is.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben