Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Elindult az európai gyorsjelentési szezon

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. január 29.   10:28

Lassan több lesz a Brexit terv, mint a betű az angol ABC-ben Csökkenést mutattak tegnap az európai indexek. A DAX 0,6%-ot, a CAC40 0,8%-ot, a FTSE100 0,9%-ot csökkent. Számos Brexit javaslatról szavaz ma a brit parlament, de várhatóan...

Lassan több lesz a Brexit terv, mint a betű az angol ABC-ben

Csökkenést mutattak tegnap az európai indexek. A DAX 0,6%-ot, a CAC40 0,8%-ot, a FTSE100 0,9%-ot csökkent.


Számos Brexit javaslatról szavaz ma a brit parlament, de várhatóan csak az esti órákban. Szinte biztosra vehető, hogy ma még nem születik végső döntés a Brexittel kapcsolatban, de néhány ellenzéki javaslat elfogadása jelentős fordulatot eredményezhet.


Egyrészt van a hivatalos kormányzati „B” terv, melyet Theresa May terjesztett be. Ez lényegében a korábban leszavazott „A” terv ismételt beterjesztése. Mivel múltkor gyakorlatilag a képviselők 2/3-a elutasította a javaslatot, így a növekvő nyomás ellenére ezúttal sem várható, hogy támogatást kapjon.


Közben a konzervatív párton belül már dolgoznak egy „C” terven is arra az esetre, ha May javaslata ismét elbukna. Ez a javaslat többek között Jacob Rees-Mogg nevéhez fűződik, aki korábban bizalmatlansági szavazást kezdeményezett May ellen. Ennek a javaslatnak a célja a 21 hónapos átmeneti időszak meghosszabbítása.


A munkáspárti Yvette Cooper a Brexit határidő 9 hónapos meghosszabbítását szeretné elérni, ha február 26-ig nem sikerül megállapodásra jutni a Brexitről. Ez elhúzódó tárgyalásokat eredményezne, és valószínűleg pozitívan fogadná az üzleti élet. Mivel a képviselők nem támogatják May javaslatát, de kilépni sem akarnak, ezért elég nagy támogatottsága van ennek a javaslatnak. Hasonló javaslatot terjesztett be a szintén munkáspárti Rachel Reeves is.


A korábbi konzervatív párti Caroline Spelman javaslata kizárná a hard Brexit lehetőségét. Mivel ez az opció is elkerülné a legrosszabb kimenetelt, így jelentős támogatottsága van a politikusok és az üzleti élet szereplői között is.


Corbyn javaslata egy második Brexit népszavazást tűzne napirendre. Ennek támogatottsága és így elfogadási esélye is alacsony.


További lehetséges kimenetel még egy újabb parlamenti bizalmatlansági szavazás, illetve az előrehozott választások tartása is.

Vártnál gyengébb eredmény az SAP-tól

Ma reggel tette közzé negyedik negyedéves eredményét az SAP. Az egy részvényre jutó non-IFRS nettó profit 1,51 euró lett, ami kicsit elmarad a várt 1,55 eurótól és jelentősen elmarad a tavalyi 1,77 eurós eredménytől. A gyengébb eredmény elsősorban a magasabb társasági adónak köszönhető, hiszen az operatív eredmény 8 százalékos bővülést mutat az erőteljesen, 13 százalékkal bővülő árbevételnek köszönhetően. Az árbevétel dinamikus növekedése pedig a felhőalapú szolgáltatások 40 százalékos „száguldásának” köszönhető. Az új megrendelések azt sugallják, hogy a felhőalapú szolgáltatások növekedése jelentősen lassulni fog (20-30 százalék közé), mert az új megrendelések 23 százalékkal növekedtek, míg ez egy évvel ezelőtt 37 százalék volt. A cég 7,7-8 milliárd euró közötti operatív eredményt vár az idei évben (non-IFRS), miközben a piaci konszenzus 7,97 milliárd euró. Azaz nem túl attraktív a várakozás, miközben a cég erősödő versenyről beszél. Így költségcsökkentésbe kezd (950 millió költség 2019-ben, és 850 millió euró megtakarítás 2020-tól), miközben az árbevétele várhatóan 7,5-11,5 százalék közötti mértékben fog növekedni az idei évben. Az elkövetkező öt évben a felhőalapú szolgáltatások 5 milliárd eurós bevétele (2018) szerintünk több mint háromszorosára fog növekedni. Ez amúgy nehezen hihető annak fényében, hogy várhatóan 20-30 százalékra lassul idén a növekedés. Ha nem lesz további lassulás, akkor teljesíthető lehet a terv, hiszen a fent leírt növekedéssel öt év alatt 2,5-3,7-szeresére növekszik az érték. A gyengébb eredményre és az erősödő versenyre való hivatkozásnak köszönhetően jelentős csökkenéssel nyitott a részvény. Az árfolyam letesztelte a 20 napos mozgóátlagot és onnan emelkedik. Szerintünk az árfolyamának emelkednie kellene, hiszen annak ellenére, hogy 19-es előremutató P/E rátán forog a részvény (ami magasnak tűnhet), a szektortársak 30 körüli értéken forognak. A menedzsment előrelátó, az eltervezett költséghatékonysági intézkedésekkel plusz a felhőalapú bevételek további dinamikus növelésévek fenntarthatják a gyors növekedést.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben