Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megjöttek a hírek is a technikai képhez

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. január 25.   09:23

Erste Kommentár Mint ahogy tegnap megírtuk, a rövid periódusú indikátorok alapján eljött az emelkedés ideje. Ezt még a csúnya európai beszerzési manager indexek sem tudták szétrombolni. Mára, illetve...

Erste Kommentár

Mint ahogy tegnap megírtuk, a rövid periódusú indikátorok alapján eljött az emelkedés ideje. Ezt még a csúnya európai beszerzési manager indexek sem tudták szétrombolni. Mára, illetve estére még a jó hírek is megérkeztek a piacok emelkedésének támogatásaként. Egyrészt az amerikaiak beadták a derekukat, s elfogadták, hogy legyenek előkészítő tárgyalások a hó végi éles megbeszélések előtt. Ugyanakkor az amerikai feldolgozóipari manger index is a várt csökkenés helyett emelkedet, s nem is akármilyen mértékben. Mindezt annak ellenére, hogy most már egy hónapja áll az amerikai kormányzati intézmények jelentős része a költségvetési vita (mexikói fal) miatt. Persze vannak negatív hírek is, amely különben kisebb meglepetés. A német kormány 1,8-ról 1 százalékra csökkentené az idei növekedési kilátásokat egy német lap értesülése szerint, amely azért nem meglepő, mert korábban már az IMF 1,9-ről 1,3-ra csökkentette..


Összességében a mai napon a DAX és a BUX indexben is emelkedést várunk.

Továbbra is ellenáll az USA gazdasága

A technológiai szektor vezetésével emelkedett tegnap az amerikai részvénypiac. A Nasdaq 0,7%-kal, az S&P500 0,1%-kal került feljebb, míg a Dow 0,1%-kal esett. A határidős indexek piaczárás után 0,5% pluszba emelkedtek, miután az USA és Kína is elkötelezettnek mutatkozik a jövő heti kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban.


Felpattanást láthattunk az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexben januárban a Markit előzetes adatai szerint, miután az index értéke 54,9 pont lett a várt 53,5 és az előző havi 53,8 ponttal szemben. Ez annak a jele, hogy továbbra sincs érdemi lassulásnak jele az amerikai feldolgozóiparban, szemben például Európával, Kínával vagy Japánnal. A szolgáltatóipari index 54,2 pont lett a várt 54 és az előző havi 54,4 pontot követően, ez is relatíve jó értéknek számít. Ezen adatok alapján az amerikai gazdasági növekedés 2,5%-os lehetett a hónapban a múltbeli összefüggések alapján, amiből azért levon a részleges kormányzati leállás negatív hatása. Így összességében továbbra sem látszik a globális növekedési lassulás érdemi begyűrűzése az USA-ba, ami minden bizonnyal az erős belső fogyasztásnak köszönhető.


Nem örültek a befektetők az Intel negyedik negyedéves gyorsjelentésének, mivel a vállalat várt alatti árbevételt (18,7 milliárd dollár vs. 19 milliárd dollár) ért el és a most kezdődött negyedévre a konszenzustól jóval elmaradó várakozást közölt. Ez 16 milliárd dollár körüli árbevételt jelent szemben a 17,3 milliárd dolláros konszenzussal. A helyzeten nem sokat segített, hogy a negyedik negyedévre kicsivel a vártat meghaladó 1,28 dolláros tisztított profitot ért el a cég, mivel a most folyó negyedévre 0,87 dollár körüli EPS-t vár szemben az 1,02 dolláros konszenzussal. A várt feletti lassulás a cég növekedési ütemében annak köszönhető a vállalat szerint, hogy a felhőalapú szolgáltatásokhoz használt adatközpontok iránt elkezdett visszaesni az eddig jellemzően nagyon erős kereslet. Ezen a piacon szinte 100%-os részesedése van a cégnek a processzorokat illetően. A lassulást egyébként több félvezetőgyártó is megerősítette a mostani negyedév során, a piaci szereplők szerint 2019 második félévétől gyorsulhat ismét a növekedési ütem. Az olyan cégek mint az Amazon, az Alphabet vagy a Microsoft nagyobb készleteket halmoztak fel, ezek leépítése pedig kezdetét vette a cég pénzügyi igazgatója szerint. Emellett a geopolitikai bizonytalanságok és a kínai gazdasági helyzet is rányomta a bélyegét a cég teljesítményére. A hírekre 7%-ot esett az árfolyam piaczárás után.


Várt feletti 0,75 dolláros tisztított eredményt ért el a Starbucks a gazdasági első negyedévében a várt 0,65 dollárral szemben, mindezt kicsivel a várt feletti 6,6 milliárd dolláros árbevételen. A legalább egy éve nyitvatartó üzletekben az értékesítések 4%-kal emelkedetek a várt 3%-kal szemben. A kínai piac továbbra is fejfájást okoz a cégnek, itt csupán 1%-kal nőttek a legalább egy éve nyitvatartó üzletekben az értékesítések. Eközben az ázsiai régió egyéb részei jól teljesítettek, illetve az amerikai piac is a vártnál jobban szerepelt. Az eurozónában minimális visszaesés volt tapasztalható a mutatóban a várt 2%-os emelkedéssel szemben. Egész éves egy részvényre jutó profitvárakozását a 2,68-2,73 dollár közötti sávra emelte a cég, míg az elemzők ezelőtt 2,65 dollárt vártak. A hírekre 2%-kal emelkedtek piaczárás után az árfolyam.


Az amerikai kereskedelmi miniszter, Wilbur Ross szerint nagyon messze van az USA és Kína attól, hogy megállapodjanak egymással. Ross hagyományosan kemény hangnemet képvisel Kínával szemben, így ezen véleménye talán nem olyan meglepő. Ross szerint nem érdemes azt várni a jövő heti tárgyalásoktól, hogy ezzel pont kerül a két nagyhatalom közti vita végére, annál sokkal bonyolultabb a helyzet. Mindenestre az a véleménye, hogy mindkét fél meg szeretne állapodni egymással, azonban az út még hosszú addig.

Zajlanak az amerikai kínai találkozó előkészületei

Jó hangulat jellemezte ma az ázsiai tőzsdéket. A Hang Seng 1,4%-ot, a Shanghai index 1,2%-ot, a Nikkei pedig 1%-ot emelkedett.


A néhány nappal ez előtti bizonytalanságot követően mára tisztázódott, hogy mégis lesznek előkészítő egyeztetések Amerika és Kína között a kereskedelmi tárgyalások következő fordulóját megelőzően. Ennek érdekében már hétfőn Amerikába látogat a kínai pénzügyminiszter helyettes és a kereskedelemért felelős miniszterhelyettes is. A hírre emelkedtek az ázsiai piacok, hiszen növeli anank esélyét, hogy sikerül megállapodásra jutni a két félnek a kereskedelmi háborúval kapcsolatban.


Tokióban váratlanul 1,1%-ra ugrott az élelmiszerárak nélküli infláció, ami 2015 óta a legmagasabb érték. Az emelkedés oka az elektromos áram magasabb ára és a hotelszolgltatások drágulása. Előrejelzések szerint azonban csak átmeneti az infláció gyorsulása.

Határidős piacok

A mai napon az amerikai és az európai határidős piacok is pozitív hangulatban vannak.


 

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben