Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egyre fényesebben csillog az arany

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. január 10.   09:45

Erste kommentár Az arany ostromolja az 1.300 dolláros szintet, azaz folytatja a tavalyi év második felében kezdett emelkedést. A tegnapi jegyzőkönyvből látható, hogy a Fed döntéshozóinak részéről is csökkent az...

Erste kommentár

Az arany ostromolja az 1.300 dolláros szintet, azaz folytatja a tavalyi év második felében kezdett emelkedést. A tegnapi jegyzőkönyvből látható, hogy a Fed döntéshozóinak részéről is csökkent az idei kamatemelés esélye. Persze ez nem olyan nagy meglepetés, hiszen a decemberi dot plot-ból ez már látható volt, de ez azért egy újabb megerősítése a véget érő / végéhez közeledő kamatemeléseknek. Ugyanis az arany az amerikai hozamokkal versenyez, amelyek úgy tűnik, hogy további előnyre már nem tesznek szert. Ez pedig pozitív hír a „nulla kamatú” arany számára, amely jelenleg az egyik legjobbnak tűnő befektetés, hiszen lassulás / recesszió esetén jó menekülő eszköz. Ha pedig mégsem lesz olyan nagy a visszaesés a reálgazdaságban, mint amekkorát sokan várnak, akkor viszont pl. az ékszerek iránt kereslet lehet jótékony az árfolyam tekintetében. Ha az 1.300 dollárt sikerülne áttörnie, akkor első körben 1.370 környékén találkozna újabb ellenállással.


A DAX és a BUX is szinthez ért tegnap. Az előbbi a 30 napos mozgóátlagot ostromolta, és innen fordult le a mai napon, míg a BUX a 41.000 körüli lokális csúcs érintése után a 20-30 napos mozgóátlagot (39.860 pont) tesztelheti vissza. Az S&P500 is ellenállási szinthez ért tegnap 2.600 pont környékén.

Nem hoztak áttörést a tárgyalások

További enyhébb emelkedéssel fejezték be a tegnapi napot az amerikai részvényindexek, a Dow és az S&P500 0,4%-kal került feljebb, míg a Nasdaq 0,9%-kal erősödött. Ezzel az S&P500 a 2.585-2.600 pontos ellenállás-zónához érkezett, amit első nekifutásra nem lesz könnyű legyűrni.


Ebben az is közrejátszhat, hogy a vártnál kissé rosszabb szájízzel fejeződtek be tegnap az USA és Kína közti kereskedelmi tárgyalások. Az ügyhöz közel álló források szerint több kisebb esetben történt előrelépés, azonban a legproblémásabb dolgokban – mint a kínai állami támogatások csökkentése az ottani cégek számára, illetve a szellemi tulajdon védelme – nem történt érdemi haladás. Előrelépést többek között a kínai gazdaság további nyitásában, illetve az amerikai import növelésében sikerült elérni. A források azonban kiemelték, hogy nagy áttörések még nem történtek, ezekhez további tárgyalásokra lesz szükség. A két fél hivatalos közleménye a tárgyalásokról relatíve visszafogott volt. A hírekre 0,5% körüli mínuszba estek az amerikai határidők.


Óvatosabb hangvételű volt a Fed tegnap publikált jegyzőkönyve a decemberi kamatdöntő ülésről, annak ellenére, hogy akkor még nem igazán érkeztek gyengébb ipari bizalmi indexek a tengerentúlról. Ugyan a jegybankárok kamatvárakozásai (dot plot) az ülést követően további kamatemeléseket mutattak jövőre, a jegyzőkönyv már tartalmazta azt, hogy a jegybank megengedheti magának, hogy türelmes legyen a továbbiakban. Összességében a jegyzőkönyv összhangban volt azzal, amit a Fed kommunikál az utóbbi időkben, miszerint mostantól abszolút a beérkező makroadatok függvényében emelik vagy éppenséggel nem az alapkamatot. Ezt részben a továbbra is visszafogott infláció, részben a kívülről érkező gazdasági kockázatok indokolják.


A mai napon ismét felszólal Jerome Powell Fed elnök, és hasonlóan óvatos hangnemet üthet meg, mint előző heti, Jant Yellen-nel és Ben Bernanke-vel folytatott kerekasztal-beszélgetésén.

20 éves sorozat tört meg Kínában

Az elmúlt napok emelkedését ma csökkenés követte az ázsiai piacokon. A Nikkei 1,3%-ot, a Shanghai index 0,4%-ot a Hang Seng pedig 0,1%-ot csökkent.


20 év után először estek a kínai autóértékesítések. 2018-ban 6%-kal kevesebb, mindössze 22,7 millió személygépkocsit értékesítettek. Decemberben még ennél is sokkal jelentősebb, 19%-os volt a visszaesés, amiben erőteljesen szerepet játszhatott, hogy a vásárlók kivártak a január eleji vámcsökkentést megelőzően. Az éves visszaesés tükrében nem meglepő, hogy kínai kormányzati körökből már pár napja kiszivárgott, hogy 2019-ben igyekeznének az autópiacot élénkíteni.


Az infláció és a termelői árindex is a vártnál nagyobb mértékben csökkent Kínában. Az infláció mindössze 1,9%, a termelői árindex pedig mindössze 0,9% lett, ami globális szinten is inflációt leszorító hatással bírhat.


A Bloomberg felmérése alapján a piaci szereplők arra számítanak, hogy a már bejelentett 100 bázispontos csökkentésen túl további 150 bázisponttal csökkentheti a kötelező tartalékrátát idén a kínai jegybank.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben