Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mi folyik Kínában?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. január 3.   09:26

Erste kommentár A tavalyi év második felében úgy tűnik beköszöntött a kínai tél, ennek felismerését a kínai makroadatok megbízhatósága felőli kétség azonban nagyban megnehezíti. Az...

Erste kommentár

A tavalyi év második felében úgy tűnik beköszöntött a kínai tél, ennek felismerését a kínai makroadatok megbízhatósága felőli kétség azonban nagyban megnehezíti. Az ipar gyengélkedése után most azonban a fogyasztók is terítéken vannak, ami globális szempontból azért sokkal nagyobb hullámokat képes kelteni. Az autó érétkesítések már 5-dik hónapja esnek év/év alapon, míg tegnap az Apple tett közzé ritkán látható negyedéves profitwarningot a kínai piac gyengeségére hivatkozva. Az ottani hivatalos adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom bővülése az év eleji 10% környéki szintekről 8% környékére esett vissza évközben, ami azért hatalmas romlást nem tükröz. Ezt alátámaszthatják a Nike értékesítési számai, ami 30%-kal növekedett év/év alapon Kínában az elmúlt negyedévben. Így egyelőre úgy tűnik, hogy továbbra is csupán egyes vállalati kommentárokra hagyatkozhatunk azzal kapcsolatban, hogy valójában hogyan is alakul a kínai fogyasztási kedv. Az biztos, hogy az utóbbi évben a világ egyik leggyengébben teljesítő részvénypiaca a Shanghai index képében és a nagyban leértékelődő kínai jüan nem tett jót a fogyasztásnak, ráadásul ezt az USA és a Kína közti kereskedelmi háború is tetőzi. Kérdés, hogy ez mekkora hullámokat képes vetni világszerte. Ha azt nézzük, hogy az Apple tegnapi bejelentése még a mai európai piacnyitást is nagyban befolyásolta, bizony elég nagyot.


Ennek megfelelően a mai napon mind a DAX-ban, mind BUX-ban csökkenésre számítunk.

Közel 20 év óta először vágta vissza negyedéves várakozását az Apple

Ledolgozták a tegnap nap eleji mínuszokat a vezető amerikai részvényindexek, a Dow és az S&P500 0,1%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal emelkedett. Piaczárás után az Apple felől érkező negatív hírek ismét nyomás alá helyezték az indexeket, a határidők 1,5% körüli mínuszban tartózkodnak jelenleg.


Az Apple a korábbi 89-93 milliárd dolláros sávról 84 milliárd dollárra vágta vissza árbevétel várakozását az első negyedévre, ami 2018. december 29-én ért véget. Erre az elmúlt közel 20 évben még nem volt példa. A vállalat a vártnál érdemben gyengébb árbevételt gyakorlatilag teljes egészében a kínai piaccal magyarázza, ahonnan az árbevétel 1/5-e származik. A vállalat vezérigazgatója, Tim Cook szerint az ottani gazdasági növekedés a tavalyi év második felében lassulni kezdett, amit az USA és Kína közti kereskedelmi kapcsolatok csak súlyosbítanak. Emellett a vezérigazgató arra is panaszkodott, hogy több más régióban a vártnál kevesebben váltottak az új iPhone-ra. A gyengébb értékesítéseket ezek mellett az erősebb dollárral és a telekom szolgáltatók által adott kedvezmények visszaesésével is magyarázta a cég. Noha több Apple beszállító profit warningjából arra már korábban számítani lehetett, hogy gyenge számokat közölhet a most zárult negyedévre az Apple, ez a mértékű alulteljesítés azonban meglepetésként érte a piacot. A részvények 7,5%-ot estek piaczárás után. Végül fontos megjegyezni, hogy a gyenge kínai iPhone piac mellett a szolgáltatások és egyéb kiegészítők terén továbbra is jól teljesít a cég, a mostani gyengeség a kínai piacra szorítkozik.


A kínai gazdasággal kapcsolatban tegnap a kínai Google, a Baidu vezérigazgatója is pesszimista képet festett, miután azt mondta, hogy komoly nyomás helyeződik az ottani cégekre makrogazdasági szempontból.


A Kínából induló globális lassulás a növekedésben pedig úgy tűnik az USA-t is elérte, legalábbis, ami a feldolgozóipart illeti. Tegnap egy újabb komolyabb negatív meglepetést okozó régiós feldolgozóipari index érkezett, ezúttal Dallasból. Az index értéke -5,1 pont lett a várt 15 és az előző havi 17,6 ponttal szemben, ami 2015 vége óta nem látott alacsony érték. A korábbi gyenge hasonló decemberi indexekkel szemben ez esetben valószínűleg az olajár nagyobb esése is közrejátszott a visszaesésben.


Nem tudtak megállapodni egymással tegnap a demokrata és republikánus vezetők, valamint Donald Trump a költségvetéssel kapcsolatban, így tovább húzódik a részleges kormányzati leállás az USA-ban. A tárgyalásokat pénteken tovább folytatják a felek.

Hamarosan elkezdődhet a felkészülés a kínai újévre

Kisebb csökkenés jellemezte az ázsiai indexeket. A Shanghai index 0,2%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot csökkent, míg a japán tőzsde bankszünnap miatt továbbra is zárva tartott.


A kínai jegybank hamarosan megkezdheti a felkészülést a kínai holdújévre (február 5.). Ilyenkor jelentősen megnövekszik a piacok likviditási igénye az adófizetési kötelezettség, a lejáró bankközi hitelek miatt és amiatt, hogy a kínaiak az újév alkalmából jellemzően készpénzt ajándékoznak egymásnak. Ez számítások szerint összesen 625 milliárd dollárnyi likviditási szükségletet jelent, amelyet a jegybank részben repo ügyletekkel, részben pedig a tartalékráta átmeneti csökkentésével is növelhet. A jegybank várhatóan hamarosan elkezdi a likviditást növelő műveleteit annak érdekében, hogy kordában tartsa a bankközi kamatlábat.

Határidős piacok

A határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel.

A MOL decemberi finomítói marzsai gyengébbek, a petrolkémia nem változott

A MOL decemberben 4,3 dollár/hordó finomítói és 478 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el szemben a novemberi 6,6 dollár/hordó és 478 euró/tonna értékkel. A gyengébb finomítói marzzsal szemben a petrolkémia szinten maradt novemberhez képest. Tavaly decemberben a MOL 4,4 dollár/hordó finomítói és 394 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. A hír semleges a MOL részvényekre, a decemberi időszak nem lényeges az egész évi nyereséghez képest.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben