Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újra megmutatta erejét az OPEC

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. december 10.   09:15

Erste kommentár Bár nagyon megosztottnak tűntek a találkozót megelőzően az OPEC és nem OPEC tagországok a termelés csökkentését illetően, meglepetésre mégis sikerült tető alá hozniuk egy megállapodást....

Erste kommentár

Bár nagyon megosztottnak tűntek a találkozót megelőzően az OPEC és nem OPEC tagországok a termelés csökkentését illetően, meglepetésre mégis sikerült tető alá hozniuk egy megállapodást. Ennek értelmében az OPEC és nem OPEC tagországok napi 1,2 millió hordóval csökkentik kitermelésüket. Ennek 2/3-át vállalták be az OPEC tagországok, Oroszország hosszú alkudozás után napi 200-250 ezer hordós kitermelés csökkentésről döntött. A januártól 6 hónapra szóló megállapodás megállította az olaj árfolyamának csökkenését, de igazán jelentős felpattanás nem volt tapasztalható.


A Brexittel kapcsolatban továbbra is nagy a bizonytalanság, elvileg holnap szavaz a brit parlament a kilépési javaslatról, a valóságban azonban még a szavazás ténye is kérdéses. Mindenesetre Theresa Maynek ma be kell jelentenie, hogy mikor tartják a parlamenti szavazást.


További kockázatkerülés és gyenge teljesítmény várható ma a piacokon. A DAX letörheti a 10.775 pontnál húzódó rést, így a következő támasz 10.440 pontnál lehet majd.

A helyzet fokozódik

Tovább tartott pénteken a csapkodás az amerikai részvénypiacokon, a vezető indexek ismét 2-3%-os eséssel zárták a napot. Ezúttal ismét a Nasdaq vezette az esést 3,1%-os csökkenéssel, de a Dow és az S&P500 is 2,3%-kal került lejjebb. A piacok továbbra is az USA és Kína közti kereskedelmi viszony miatt idegesek, ugyanis továbbra sem történt érdemi előrelépés a Kanadában letartóztatott Huawei pénzügyi igazgató ügyében.


Sőt, a hétvége folyamán egyre feszültebbé vált a helyzet, miután Kína beidézte előbb a kanadai, majd az amerikai nagykövetet. Ezt olyankor szokták meglépni, amikor hivatalosan akarják panaszukat kifejezni az adott ország magatartásával szemben. Az egyre rosszabbnak tűnő amerikai-kínai kapcsolat közepette a Trump adminisztráció több tagja igyekezett hangsúlyozni, hogy a színfalak mögött továbbra is dolgoznak a kereskedelmi megállapodáson és az utóbbi napok történései ezt nem befolyásolják. Az előző héten már a 90 napos kereskedelmi „tűzszünet” esetleges meghosszabbításáról is beszéltek az adminisztráción belül, amennyiben elég jól haladnak addig a tárgyalások.


A piacok azonban egyelőre elég pesszimistán látják a helyzetet, amit az is mutat, hogy az S&P500 és a Dow ismét mínuszba fordult a 2018-as évre, miközben a vállalati fundamentumok továbbra is erősek. A napokban a J.P. Morgan egyik elemzési vezetője is erről nyilatkozott, szerinte a piacok túlságosan félnek a recessziótól, ami azonban még jócskán várat magára. Erről szerinte részben a szenzációhajhász pénzügyi média is tehet, akik mostanában kifejezetten sok negatív hangvételű cikket hoznak le.

Normalizálódott a kínai külkereskedelem, bezuhant a japán GDP

Rosszul indult a hét az ázsiai piacokon. A Nikkei 2,1%-ot, a Hang Seng 1,4%-ot, a Shanghai index 0,9%-ot esett.


Novemberben a kínai export és import növekedése is lassult. Az export 5,4%-kal, az import pedig csak 3,0%-kal bővült dollárban számolva. Az előző hónapban az export még 15,5%-kal, az import pedig 20,8%-kal növekedett, de az kiugró értéknek számított, most pedig már a normalizálódás jeleit látjuk. Várhatóan decemberben is visszafogott lesz a növekedés, hiszen a vámok emelését a január eleji határidőhöz képest 60 nappal kitolták, így nincsenek pánikszerű beszerzések, melyek az elmúlt hónapokban húzták a külkereskedelmet.


A harmadik negyedévben a végleges GDP adatok alapján a várt 2,0%-nál nagyobb mértékben, 2,5%-kal csökkent a japán GDP. Elsősorban a vállalati beruházások teljesítettek gyengén a negyedévben a környezeti katasztrófák miatt. Viszont az elemzők a negyedik negyedévben gyors visszapattanásra számítanak.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Befejezte a vételt a Richter

A Richter 20.000 darab saját részvényt vásárolt 5.636 forinton december 6-án, és ezzel a bónusz programjához szükséges 300.000 darabos megbízás teljesült.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben