Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Már megint nincs rajta sapka!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. december 5.   09:41

Erste kommentár Miután (picit) megnyugodtak a kedélyek kínai-amerikai kereskedelmi háború kapcsán, most hirtelen mindenki rádöbbent, hogy a 10 és a 2 éves amerikai hozam különbözte kezd eltűnni és lassan...

Erste kommentár

Miután (picit) megnyugodtak a kedélyek kínai-amerikai kereskedelmi háború kapcsán, most hirtelen mindenki rádöbbent, hogy a 10 és a 2 éves amerikai hozam különbözte kezd eltűnni és lassan inverzé válhat a hozamgörbe, ami a recesszió és a piaci csökkenés jele volt a múltban. Például 2006. elején ez a hozamkülönbözet eltűnt, sőt negatívvá vált, és így is maradt egészen 2007. közepéig. 2007 októberében pedig elindult az S&P500 index csökkenése és a gazdaság zuhanása, ami a Lehman csődben csúcsosodott ki, hogy aztán 2009 tavaszán elinduljon a rali, amit eddig láthattunk. Most a pánik azért tört ki, mert az ominózus hozamkülönbözet egy hét alatt több mint lefeleződött, hiszen 26 bázispontról 12-re csökkent. Vagyis jogosnak tűnik az aggodalom. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a válság után jelentősen megváltozott a lakosság viselkedése. Nevezetesen kevésbé adósodik el és erősebben takarít meg. Ez pedig alacsonyabb hozamkörnyezetet kell hogy eredményezzen, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy a múltbeli formák előráncigálásával vigyázni kell. A vállalati profitok egyelőre növekednek, az amerikai beszerzési menedzser indexek relatíve magas értéken vannak, és a piaci árazások is átlagosnak mondhatók. Nincs buborék, de az is igaz, hogy nincs alulértékeltség sem. Éppen ezért a piacokat a profitok növekedése fogja determinálni. Pénzt pedig az egyedi részvények jó kiválasztásával lehet leginkább keresni. Vagyis visszatér a klasszikus világ.


Tegnap az OTP kitört, amelyet ma legyilkol az amerikai esés, vagyis nem jön megerősítés. A BUX és a DAX is csökken, de azt gondoljuk – lásd fentiek – hogy ennek átmenetinek kellene lennie.

Korai volt az optimizmus

Hamar kifulladt az USA és Kína közti átmeneti kereskedelmi tűzszünet okozta részvénypiaci rally az USA-ban, tegnap érdemi hírek nélkül méretes esést szenvedtek el a vezető indexek. Talán az okozhatott kisebb bizonytalanságot, hogy a hétvégi kereskedelmi tárgyalásokat követően nem érkeztek érdemi lépések a hét elején a kínaiak részéről. A Dow 3,1%-kal, az S&P500 3,2%-kal, a Nasdaq 3,8%-kal esett. Ezúttal ismét a technológiai szektor nagyágyúi húzták le a piacot, az Amazon 6%-kal, az Apple 4,5%-kal esett. Az S&P500 esése akkor gyorsult be igazán, amikor az index letörte a nemrégiben visszahódított 200 napos mozgóátlagot.


Arra, hogy miként zajlik majd a folytatás, holnapig várnunk kell, ugyanis a mai napon nemzeti gyász miatt (George H. W. Bush halála) zárva tartanak az amerikai részvénypiacok.


Hosszabb hallgatás után tegnap Kína is nyilatkozott a két nagyhatalom közti kereskedelmi egyezségről, ami hétvégén köttetett. A Kereskedelmi Minisztérium úgy fogalmazott, hogy Peking igyekszik minél gyorsabban foganatosítani azokat az intézkedéseket, amelyekről a felek konkrétan megegyeztek a hétvégén, illetve igyekszik felgyorsítani a kereskedelmi tárgyalásokat az elkövetkező 90 napban. Ennek egyik konkrét jele, hogy a Bloomberg információi szerint a felek már előkészületeket tettek arra, hogy Kína ismét importáljon amerikai szóját és a cseppfolyósított földgázt. A hírekre minimális emelkedést mutatnak az amerikai határidős indexek.


A nagy német autógyártók (Volkswagen, BMW, Daimler) vezetőivel találkozott tegnap Donald Trump, illetve adminisztrációjának kulcsemberei. Az elnök nem titkolt célja, hogy gyártókapacitásaikat az USA-ban bővítsék a gyártók, mivel a BMW az egyetlen olyan közülük, amelyik több autót gyárt az USA-ban, mint amennyit ott elad. A találkozó során a Volkswagen azt igyekezett kihangsúlyozni, hogy a Forddal egy közös egyezségen dolgozik, aminek keretében a Ford amerikai gyártókapacitásait használná a cég. Ezt azonban már korábban is pedzegették a felek. Emellett a BMW is csupán régi célokat ismételt, miszerint egy új gyárral támogatná meg spartanburgi gyártósorát. Összességében érdemi új információk nem kerültek nyilvánosságra.


Pozitív hangnemben nyilatkozott tegnap az amerikai gazdaságról a befolyásos New York-i Fed elnöke, John Williams. Véleménye szerint jövőre tovább csökkenhet a munkanélküliségi ráta, akár kicsivel 3,5% alá is mehet a mostani 3,7%-ról. Szerinte 2019-ben is ki fog tartani az amerikai fiskális stimulus kedvező hatása, és nagyjából 50% esélyét látja annak, hogy a most vártnál gyorsabban növekszik a gazdaság, ezáltal pedig az infláció. Ezek fényében pedig továbbra is támogatja az alapkamat fokozatos emelését, amitől persze lefelé mutató kockázatok érvényesülése esetén hajlandó eltérni.

Könnyen jött, könnyen ment

A hétfői öröm okozta emelkedés máris a múlté. A keddi és a mai kereskedésben visszaadták a piacok a hétfői emelkedést. A Nikkei 0,5%-ot, a Shanghai index 0,6%-ot, a Hang Seng pedig 1,6%-ot csökkent ma reggel.


Kínai illetékesek bejelentették, hogy elkezdték a felkészülést a szója és LNG import újraindítására az Egyesült Államokból, ezzel teljesítenék a hétvégi kereskedelmi megállapodás egyik fontos feltételét. Ráadásul egyre inkább úgy tűnik, hogy sikerül valós megállapodást kötnie a kínai és amerikai félnek, nem csak a határidőt tologatják.


Váratlanul emelkedett a kínai Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke. Novemberben 53,8 pontra nőtt az index a múlt havi 50,8 pontról.


Lényegében stagnált Japánban a Nikkei szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke. Novemberben 52,3 pontra csökkent a korábbi 52,4 pontos értékről.


Az ausztrál GDP a harmadik negyedévben a várt 3,3% helyett mindössze 2,8%-kal bővült.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Tovább vette magát a Richter

A Richter 50.000 darab saját részvényt vásárolt 5.675 forinton december 3-án. Még 86.000 darabot kell vennie a megbízás teljesüléséhez.

Frekvencia hosszabbítás

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság meghosszabbította a Magyar Telekom 2100 MHz-es frekvenciasávban eredetileg 2019. december 27-ig fennálló frekvenciahasználati jogosultságát 2027. június 27-ig. A három darab 5 MHz-es duplex frekvenciablokk hosszabbításának egyszeri díja 11 milliárd forint. Ez, valamint a jövőbeni éves sávdíjának jelenértéke (4,2 milliárd forint) 2018. negyedik negyedévben kerül aktiválásra. Az Erste azt várta, hogy jövőre lesz csak hosszabbítás: (i) ha tender nélkül, akkor cirka 23 milliárd forintért, (ii) ha tenderrel, akkor 47 milliárd forintért. A hosszabbítás nagyjából 6-32 forinttal növeli a részvények értékét, aminek egy része valószínűleg már korábban beárazódott.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben