Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Itt a G20, de az amerikai-kínai találkozóra figyel a piac

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. november 30.   09:46

Erste kommentár Ma kezdődik a G20 találkozó, ahol szombat este egy vacsora keretében találkozik Trump amerikai és Xi Jinping kínai elnök. Ezen a tárgyaláson kellene egyezségre jutni ahhoz, hogy ne kerüljenek bevezetésre...

Erste kommentár

Ma kezdődik a G20 találkozó, ahol szombat este egy vacsora keretében találkozik Trump amerikai és Xi Jinping kínai elnök. Ezen a tárgyaláson kellene egyezségre jutni ahhoz, hogy ne kerüljenek bevezetésre további vámtételek (200 milliárd dollárnyi kínai árura 10-ről 25 százalékra emelkedő vám január 1-től és további 267 milliárd dollárnyi kínai árura 25 százalékos vám februártól). Ha ez bekövetkezne, akkor a kínai gazdasági növekedés 1,5 százalékponttal, míg az amerikai majdnem 1 százalékponttal csökkenne a jövő évben, és az emelkedő árak miatt az infláció is megugrana. Ez pedig egy elég rossz forgatókönyv, mert az amerikai gazdaságot a stagfláció felé nyomná, miközben az államadósság igencsak magas, és a fiskális lazításra már nem nagyon van muníció, hiszen annak nagy részét Trump már ellőtte tavaly a vállalati adócsökkentéssel. Vagyis úgy tűnik, hogy mindkét félnek az egyezség lenne jó, de Trump a szokásos módon a tárgyalás előtt komoly háborús hangulatot teremtet. Reméljük, hogy ez tényleg csak a szokásos taktika része.


Mindenesetre a fent leírtakhoz tartozó bizonytalanságnak köszönhetően a befektetők kivárhatnak a mai napon, azaz pici elmozdulásra számítunk mind a DAX, mind a BUX index esetében. Ugyanakkor a mai zárásban realizálódik az MSCI indexek átsúlyozása, ami viszont komolyabb forgalmat hozhat a nap végén, annak ellenére is, hogy érdemi változás nem lesz az indexben, legalábbis ami a magyar piacot illeti.

Kiszámíthatatlanabbá válhat a Fed

Kisebb csökkenést mutattak tegnap az amerikai részvénypiacok. A Dow 0,1%-ot az S&P500 és a Nasdaq pedig 0,2%-ot csökkent.


Biztosnak tűnik a decemberi kamatemelés, de jövőre kiszámíthatatlanabb kamatpolitika jöhet a Fed-től, ez volt a fő üzenete a tegnap megjelent jegybanki közleménynek. Az idei évet jellemző kiszámítható, negyedéves kamatemeléseknek vége, helyette sokkal inkább az adatfüggő monetáris politikai döntések lesznek a meghatározhatóak, ami nagyobb rugalmasságot jelent a jegybanknak, de nehezebb előrejtezhetőséget jelent a piac oldaláról nézve. Ettől függetlenül a jegybankárok további kamatemeléseket látnak indokoltnak.


A következő időszakban a Fed részéről néhány technikai jellegű változtatásra is lehet számítani, ezek azonban nem igazán jelentősek a monetáris politika szempontjából. Ilyen például a jegybanknál elhelyezett fölös tartalékok utáni kamat (IOER) is, mely jelenleg 2,2%-on áll, miközben a jegybanki alapkamat sáv 2-2,25% között van. Ennek módosítása még a december 19-i ülést megelőzően várható.


A kialakult orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva Trump lemondta a hétvégi találkozóját Putyinnal. Az amerikai elnök ugyanakkor jelezte, hogy az ukrán konfliktus lezárását követően hajlandó bepótolni a találkozót.


A Kína egyik legnagyobb kritikusának számító Peter Navarro is elkísérte Argentínába az amerikai elnököt, ami kemény tárgyalást vetít előre az amerikai és a kínai elnök között.


Októberben 4,6%-kal csökkentek a tavalyi évhez képest a folyamatban lévő lakásértékesítések az Egyesült Államokban, ez a vártnál (-2,8%) nagyobb mértékű csökkenést jelent.

Bizakodóak az ázsiai piacok a G20 előtt

Emelkedés és átlag fölötti forgalom jellemezte a mai ázsiai kereskedést, amiből arra lehet következtetni, hogy a piac optimistán tekint a hétvégi egyeztetésekre, a Goldman Sachs szerint viszont a probléma további eszkalálódása a legvalószínűbb szcenárió. A mai kereskedésben a Shanghai index 0,3%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Nikkei pedig 0,7%-ot emelkedett.


Tovább folytatódott a feldolgozóipari beszerzési menedzser index csökkenése Kínában, az index értéke már csak 50,0 pont, miközben a piac azt várta, hogy 50,2 ponton stagnálni fog. Az 50 pont a határ a gazdasági expanzió és a csökkenés között. A szolgáltatóipari index szintén csökkent, de ott a helyzet egyelőre kedvezőbb, 53,4 ponton áll az index, ugyanakkor ez is negatív meglepetés volt az 53,8 pontos várakozáshoz képest.


A tegnap megjelent kiskereskedelmi forgalmat követően ma az októberi ipari termelés is meredek felpattanást mutatott Japánban. A várt 2,5% helyett 4,2% volt az éves növekedés, ahogy a környezeti katasztrófák után normalizálódott a gazdasági környezet.


A japán munkanélküliségi ráta októberben 2,4%-ra emelkedett a korábbi 2,3%-ról.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX mínuszos volt.

Megint saját részvényt vett az OTP és a Richter

Az OTP 100.000 darab saját részvényt vett 11.390 forintos átlagáron november 29-én, míg a Richter 40.000 darabot vásárolt 5.331 forinton november 28-án.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben