Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fókuszban a beszerzési menedzser indexek és az időközi választás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. november 6.   09:45

Erste kommentár Tegnap jött az USA szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe (NAPM), amely a korábbi, 1997-es, történelmi csúcs közeli értékről csökkent ugyan egy picit, de továbbra is 60 fölött maradt....

Erste kommentár

Tegnap jött az USA szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe (NAPM), amely a korábbi, 1997-es, történelmi csúcs közeli értékről csökkent ugyan egy picit, de továbbra is 60 fölött maradt. Mindeközben az európai beszerzési menedzser indexek egyre mélyebbre süllyednek és egyre közelebb kerülnek a kritikus, kontrakciót jelentő 50-es szinthez. Míg az EU átlag 52 volt októberben az év eleji 60 pont környékéhez képest, addig például a lengyel index már csak néhány tized ponttal van 50 pont fölött, és mostanra a német index is 52,7 pontra ereszkedett az év eleji 59 pontról. Mindez azt jelenti, hogy egyre inkább izgulhatunk, hogy a megállíthatatlannak tűnő, monoton csökkenés az elkövetkező hónapokban megálljon, azaz ne alakuljon ki gazdasági kontrakció, amely a huhogókat igazolná a recessziós várakozások tekintetében, legalábbis ami az EU-t illeti.


Ma időközi választások lesznek az USA-ban, ahol valószínűleg a demokraták minimális többséget szereznek a képviselő házban, míg a szenátusban marad a republikánus többség. Ha 1930-tól vizsgáljuk az S&P500 viselkedését az időközi választások évében, akkor azt láthatjuk, hogy csupán kétszer csökkent az index értéke az augusztus eleji szinthez képest. 1930-ban az ismert okok miatt jelentős, közel 50 százalékos leértékelődést láthattunk, míg 1946-ban mintegy 15 százalékkal csökkent az index egy év távlatában. Az átlagos viselkedés a következő: október végéig csökkenés, majd a választások előtt emelkedés kezdődik, amely kitart május-júniusig (és tipikusan 15 százalék körül szokott lenni), onnan oldalazást láthatunk novemberig. Mindez független a választások eredményétől. Az S&P500 idén is hasonlóan viselkedik. Október végén elindult egy emelkedés, és ha a sokéves átlag szerint viselkedik, akkor nyár elejére 3.200 pont környékén lehet az index. Ha P/E értékeltségre fordítjuk le, akkor most az index a sokéves átlag, 17,2 pont alatt, 16,7-es értéken áll. Míg a fenti ár és várható index EPS alapján, 17,9-es P/E ráta alakulna ki, ami viszont hasonló felülértékeltséget jelent, mint a jelenlegi alulértékeltség (legalábbis az átlaghoz képest), ami indokolná az oldalazást-csökkenést a 3.200 pontos szint elérést követően.


Mindeközben itthon a BUX-ban hamarabb jött meg a vételi kedv, mint gondoltuk, és az index áttörte a 200 napos mozgóátlagot. A BUX ezzel az ellenállási szintnek számító 37.500 pont fölé emelkedett, így idővel megkezdheti a valamivel 39.000 pont alatti szint ostromát. Ebben a Richter és az OTP vállalhat jelentősebb szerepet, amelyek a kitörés határán vannak.


A mai napon oldalazást várunk mind a DAX, mind a BUX index esetében, valószínűleg pozitív zárással.

Nem kell az olcsó iPhone

Vegyesen teljesítettek tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a technológiai szektor alulteljesítő volt. A Dow 0,8%-kal, az S&P500 0,6%-kal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4%-kal esett. A befektetők a mai időközi választásokra figyelnek, amiről a mai amerikai kereskedés során már részinformációk láthatnak napvilágot.


A japán Nikkei értesülései szerint az Apple több nagy ázsiai beszállítójának (Foxconn, Pegatron) is jelezte, hogy egyelőre ne számoljanak az új iPhone XR gyártásának további felfuttatásával. Egy meg nem nevezett forrás szerint ezzel például a Foxconnál az ehhez rendelt 60 gyártószalagból csupán 45 működik. Ez a modell a szeptemberben bemutatott három új iPhone közül a legolcsóbb, a kiszivárogtatott információk alapján pedig úgy tűnik, hogy nem tolonganak érte a vevők. Noha önmagában ez a tény kedvezőtlen lehet az Apple-re nézve, ugyanakkor kissé félrevezető is, ugyanis a legutóbbi negyedéves gyorsjelentés alapján az okostelefonok átlagos érétkesítései árai számottevő mértékben emelkedtek. Ezzel pedig kevesebb eladott okostelefonnal is könnyedén növelheti profitját a cég. Részben ez lehetett az oka annak, hogy a vállalat a múlt héten bejelentette, hogy mostantól nem teszi közzé, hogy pontosan hány okostelefont adnak el a negyedévben, ugyanis ez a valósnál jóval negatívabb képet festhet első ránézésre a cég teljesítményéről. A tegnapi hírre az Apple részvényei 3%-os esést mutattak.


Továbbra is rekordmagasság közelében az amerikai szolgáltatóipar az ISM októberi beszerzési menedzser indexe szerint. Az index értéke ugyan visszaesett az előző havi 61,6 pontról 60,3 pontra, de ezzel együtt is felülmúlta az 59 pontos elemzői konszenzust. Ez az adat újfent megerősíti azt, hogy az USA gazdasága még mindig felülteljesíti a többi fejlett gazdaságét, részben az adóreformoknak köszönhetően.


Pénteken magas rangú biztonsági megbeszélést kezd egymással az USA és Kína, ami arra enged következtetni, hogy november végén tényleg megvalósulhat a Donald Trump és Hszi Csin-ping közti találkozó.

Kína továbbra is kész tárgyalni

Alapvetően optimista hangulat jellemezte az ázsiai piacokat ma. A Hang Seng 0,6%-ot, a Nikkei 1,1%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,2%-ot csökkent.


A kínai elnökhöz közel álló források megerősítették, hogy Kína továbbra is hajlandó tárgyalni az USA-val a kereskedelmi kapcsolatokról és win-win szituáció kialakítására törekszik. A november végi G20 találkozót megelőzően megszaporodhatnak a külkereskedelmi tárgyalásokról szóló hírek. A tegnapi Shanghai Expón bejelentett kínai nyitás már annak a jele lehetett, hogy Kína hajlandó reagálni az amerikai kritikákra. Az amerikai követelések egyik sarkalatos pontja lehet a külföldiek könnyebb befektetése is.


Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta az alapkamatot.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Nem változtak a MOL októberi marzsai

A MOL októberi finomítói marzsa 3,8 dollár/hordó volt, ami hajszálra megegyezik a szeptemberi értékkel. A petrolkémiai marzs sem változott szeptember óta, továbbra is 331 euró/tonnás szinten áll. A hír semleges a MOL-ra nézve. A november várhatóan javuló marzsokat fog hozni, mivel az olajár nagy eséllyel alacsonyabb szinten lesz az elmúlt hetek drasztikus olajár esésének köszönhetően.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben