Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Győztek a populisták, beperelték Musk-ot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. szeptember 28.   09:20

Erste kommentár Az olasz költségvetési vitában végül a populisták győztek, a Liga és az Öt Csillag együtt kiharcolta a 2,4 százalékos deficitet, ami meghaladja a pénzügyminiszter és az EU által...

Erste kommentár

Az olasz költségvetési vitában végül a populisták győztek, a Liga és az Öt Csillag együtt kiharcolta a 2,4 százalékos deficitet, ami meghaladja a pénzügyminiszter és az EU által elvárt 1,6 százalékos és a pénzügyminiszter által korábban még elfogadhatónak tartott 2 százalékos szintet is. Így újra nem fog csökkenni a GDP 131,8 százalékára rúgó olasz államadósság. Ennek hatására nagyot emelkednek az olasz állampapír hozamok. Lejárattól függően 10 és 30 bázispont közötti emelkedéseket látunk, amely például a 10 éves hozam esetében újra 3 százalék fölötti, 3,08 százalékos értéket jelent. A német hozamok pedig a kockázatkerülő üzemmódnak köszönhetően 3-4 bázisponttal csökkenek. Így talán az sem meglepő, hogy az euró gyengül a dollárhoz képest.


Közben Musk beperelésének hírére hatalmasat esett a Tesla árfolyama. A pénzbüntetéstől a börtönig, a vezérigazgatóság gyakorlásától való eltiltáson át bármi lehet a per eredménye. Sőt még akár a Teslát is beperelheti az értékpapír felügyelet. Ezzel a reguláris kereskedés utáni kereskedésben a részvény árfolyama 11,92 százalékkal 270,85 dollárra esett.


A mai napon a DAX árfolyama kismértékben csökkenhet, akárcsak a BUX is a tegnapi emelkedést követően, amit kismértékű korrekciónak foghatunk fel a negatívabb nemzetközi hangulatban.

Tényleg ezt értette a 420 dollár alatt Musk?

Emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai indexek, a Nasdaq 0,7%-os emelkedésével vezető volt. A Dow 0,2%-kal, az S&P500 0,3%-kal emelkedett.


Tegnap az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) hivatalosan is perbe fogta Elon Muskot azon meggondolatlan tweetje miatt, amiben azt írta, hogy kivezetné a Tesla-t a tőzsdéről 420 dolláros árfolyamon, amihez a szükséges finanszírozás is megvan. Azóta kiderült, hogy a finanszírozásról csupán szóbeli ígéretei lehettek, ha voltak egyáltalán. Tegnap a tőzsdefelügyelet sajtótájékoztatót tartott a lépéssel kapcsolatban, amiben nyilvánvalóvá tették, hogy emiatt perlik Muskot. A felügyelet végrehajtási divíziójának egyik igazgatója ráadásul azt nyilatkozta, hogy azt feltételezik, hogy Musk azért pont a 420 dolláros árfolyamot említette, mert ezzel a számmal gyakran a marihuána szívásra hivatkoznak és így akart felvágni jelenlegi barátnője előtt. A hírek hatására a mai napon valószínűleg ismét véget ér a Tesla részvények utóbbi hetekben látott emelkedése, piaczárás után 10% feletti esést mutatott az árfolyam.


A mai napon a Fed által preferált inflációs mutató (PCE) érkezik az USA-ból, emellett személyi jövedelmi és kiadási adatok is érkeznek. Tegnap a kansasi Fed feldolgozóipari indexe gyengébb lett a vártnál (13 vs. 17), azonban ez önmagában még nem árnyékolja be a kedvező képet az iparban.

Ébredezik álmából Japán?

1991 óta nem látott csúcsokkal kacérkodik a Nikkei a mai kereskedésben, egyelőre 0,8%-os pluszt mutat az index. A Shanghai index is hasonló mértékben emelkedik, míg a Hang Seng stagnál.


Három hónapot követően először nőtt hó/hó alapon az ipari termelés Japánban, A 0,7%-os növekedés ugyan elmarad az 1,4%-os várakozástól, azonban a Markit szeptemberi előzetes beszerzési menedzser indexe kedvező folytatást jósol a szektor számára.


Munkaerőpiaci adatok is érkeztek Japánból, a munkanélküliségi ráta 2,4% lett a várt és az előző havi 2,4%-kal szemben. Egy álláskeresőre továbbra is átlagosan 1,63 állás jut, ugyanannyi mint egy hónappal korábban, ami az 1970-es évek közepe óta nem látott érték. A feszes munkaerőpiac pedig a bérek növekedési ütemén is meglátszik, egyelőre azonban visszafogott mértékben.


Mindenesetre ez is elég lehetett ahhoz, hogy kinyissák a pénztárcáikat az emberek, az augusztusi kiskereskedelmi forgalom év/év alapon 2,7%-kal bővült a várt 2%-kal és az előző havi 1,5%-kal szemben. Ezt minden bizonnyal örömmel nézi a jegybank, ugyanis ha ez fennmarad, az megágyazhat a makacsul alacsony infláció lassabb, fokozatos emelkedésének.


Ennek pedig egyik jelét már a ma közzétett tokiói inflációs adat is mutatja, amely 1,3%-os növekedést mutatott év/év alapon a várt 1,1%-kal és az előző havi 1,2%-kal szemben. A maginflációs adat ugyan mindössze 0,7%-os áremelkedést mutatott, mindenesetre ez is jobb az előző havi és a várt 0,6%-nál.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben