Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A MOL elfogadta az új stratégiát

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. október 14.   09:31

Új korszak indul ma Amerikában, ugyanis mától lép hatályba az úgynevezett „money market reform”, ami az intézményi szereplők számára kezelt pénzpiaci alapoknál hoz jelentős változást. Bár első ránézésre talán...

Új korszak indul ma Amerikában, ugyanis mától lép hatályba az úgynevezett „money market reform”, ami az intézményi szereplők számára kezelt pénzpiaci alapoknál hoz jelentős változást. Bár első ránézésre talán úgy tűnik, hogy az eszközérték számítási metódus megváltoztatása nem okoz jelentős változást, valójában viszont teljesen felborította a szektor működését. Az amerikai bankközi piac kiszáradt és a likviditás az amerikai államkötvények felé terelődött. Ezzel a bankközi kamatok jelentősen megemelkedtek az elmúlt hónapokban, és mivel a hitelek egy része ezekhez árazódik, a háttérben szépen lassan megkezdődött a kamatemelés a tengerentúlon. A hónapok óta tartó alkalmazkodás ma zárul, a fő kérdés, hogy ezt követően tudnak-e a bankközi kamatok csökkenni.


Ma mérsékelt emelkedésre számítunk a budapesti értéktőzsdén, bár a technikai kép alapján tegnap leszúrtunk a 20-30 napos mozgóátlag alá, a piac ma megpróbálkozhat a pozitív fordulattal.

Piaci áttekintés
- Több gyorsjelentés is érkezik ma a tengerentúlról
- Ismét szavaznának a skótok az elszakadásról
- Emelkedik a WTI, alig változott az arany ára
- Nagyot fordult napon belül a forint
- 4 év után először emelkedtek a kínai termelői árak
- A MOL elfogadta az új stratégiát
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A tegnapi kereskedés sem volt túl izgalmas, a negatív nyitás után napon belül mérsékelten emelkedtek a börzék, de így is mínuszban zárták a kereskedést (Dow Jones -0,25%, S&P500 -0,31%, Nasdaq -0,49%).
- Patrick Harker, a philadelphiai Fed elnöke tegnap egy interjúban arról beszélt, hogy még mindig támogat egy kamatemelést az év vége előtt. Az elnökválasztás okozta bizonytalanság miatt decemberig várni kellene az emeléssel. A gazdaság állapotáról azt mondta, hogy a második félév erősebb lehet az elsőnél. Harker jövőre lesz szavazó tagja a Nyíltpiaci Bizottságnak.
- Ma számos bank fog beszámolni a harmadik negyedévben elért eredményekről: A JP Morgan 23,99 milliárd dolláros bevételt és 1,39 dolláros részvényenkénti profitot érhetett el, a Wells Fargo-tól 22,2 milliárd dolláros árbevételt és 1,01 dolláros profitot várnak az elemzők, a Citigroup esetében pedig 17,23 milliárd dollár lehet az árbevétel és 1,16 dollár a profit.
- Hazai idő szerint este fél 7-től pedig Janet Yellen Fed elnök fog beszélni a bostoni Fed gazdasági konferenciáján.
- Délután kiskereskedelmi forgalmi adatok és októberi előzetes Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index érkezik.
Európa
- A medvék uralkodtak tegnap az európai tőzsdéken. A DAX 1%-ot, a CAC40 1,1%-ot, a FTSE100 pedig 0,7%-ot esett.
- Skóciában ismét népszavazásra tűznék a függetlenség kérdését. A Brexitet követően már többször láthattunk olyan nyilatkozatot, hogy Skócia inkább az EU tagja szeretne maradni, mint Nagy- Britanniáé, és erről akár egy újabb népszavazás keretében is döntenének. Most viszont már ténylegesen törvénytervezetet készítenek elő, ami lehetővé tenné a 2014-es szavazás megismétlését.
- Ma nem jelennek meg fontosabb adatok Európából.
Olaj, arany
- A WTI 50,8 dollár volt ma reggel, ami közel fél dolláros emelkedést jelent tegnaphoz képest. A WTI árfolyamát segítette, hogy az USA cushingi készletállománya december óta a legalacsonyabb szintre, 61,3 millió tonnára esett, míg a finomított készletek szintje is csökkent, mivel a finomítók kisebb kapacitáskihasználtság mellett üzemeltek. Ez ellensúlyozta a teljes USA nyersolaj készlet emelkedését, ami 474 millió hordóra nőtt. A piac továbbra is az OPEC körüli hírekre figyel, mivel az OPEC tagok most próbálnak a háttérben megegyezni arról, hogy az egyes országok mennyivel vágják termelésüket. Az USA nyersolaj kereslete idén erősebb lett a vártnál, ami segíti a nyersolaj áremelkedését, míg más energiahordozók, például a szén és gáz áremelkedése is hozzájárult az olaj szárnyalásához.
- Az arany 1.256 dolláron stagnált. A héten erősödni tudott az arany az előző időszak esései után. A piac elsősorban az ETF-ekben tárolt arany mennyiségének növekedésére figyel: idén 40%-kal 2.050 tonnára nőtt az ETF-ekben tárolt fizikai arany mennyisége a pénzügyi befektetők vásárlásai nyomán. Az arany annak ellenére is stabil maradt, hogy a dollár tovább erősödött és a Fed philadelphiai kormányzója, Patrick Harker is támogatja a kamatok folyamatos emelését, és már szeptemberben is a kamatemelésre szavazott.
Devizák
- A három napig tartó intenzív dollárerősödés után tegnap korrigált az EUR/USD devizapár. Az 1,098- as mélypontról 1,105-ig emelkedett az árfolyam, viszont a reggeli kereskedésben 1,102-ig esett vissza a devizapár. További korrekcióra, esetleg oldalazásra lehet még számítani, de alapvetően a dollár további erősödése a fő irány. A következő erős támasz 1,095-nél található.
- Napon belül nagyot gyengült a forint az euróval szemben. Az árfolyam 306,8-nál érte el csúcspontját, majd éles fordulat következett és zárásra 305,1-ig esett vissza. Ha ez a fordulat megerősítést nyer, akkor jövő héten ismét erősödhet a forint.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 0,3%-ot csökkent.
- Kínában a termelői árak több mint 4 évet követően először emelkedtek, közben az infláció 1,9% lett, felülmúlva az 1,6%-os várakozást. A vártnál magasabb adatok megnyugtatták a piacokat, mert azt jelzik, hogy a belső kereslet relatíve erős, ha már a tegnapi külkereskedelmi adatok kiábrándítóra sikerültek.
- A thai kormány közlése alapján tegnap, 70 évnyi uralkodást követően elhunyt a thai király. Elemzők szerint rövidtávon nem várható komolyabb politikai bizonytalanság, de hosszabb távon komoly politikai bizonytalanság következhet Thaiföldön.
Határidős piacok
- Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL új stratégiája elsősorban a petrolkémiára és a kiskereskedelemre fokuszál, míg a cég a kutatás- termelés területén nem kíván jelentős növekedési programot végrehajtani. A cég 3 millió tonnára kívánja növelni petrolkémiai kihozatalát, ötévente 1,5 milliárd dollárt költenének petrolkémiai beruházásokra, míg a nem-üzemanyag jellegű termékek értékesítését 30%-ról 50%-ra kívánja növelni.
- A MOL szervezeti változásokat is végrehajt: a kutatás-termelés új vezetője Berislav Gaso lesz, míg az új fogyasztói szolgáltatások szervezet igazgatója Dr. Világi Oszkár, a Slovnaft volt vezetője lesz.
- A társaság továbbra is Kelet-Közép-Európa vezető olajipari cége kíván lenni, a MOL célja, hogy üzemanyag-piaci részesedését 25-30%-ra növelje a jelenlegi 20%-ot kissé meghaladó szintről a kelet- közép-európai régióban, valamint az, hogy a szektor vállalatai közt a fajlagos jövedelmezősége alapján a legjobb 25% közé kerüljön.
- A vállalat továbbra is törekszik az éves osztalék fokozatos növelésére, valamint támogatja a magasabb likviditás és közkézhányad elérését középtávon.
- Véleményünk: Az új stratégiában a kutatás-termelés szerepe csökken, a társaság nem kíván további akvizíciókkal előre haladni. Sokkal inkább a kelet-közép-európai kiskereskedelemre és a petrolkémiára fokuszál, ami szerintünk egy jó irány, mivel itt nagyobb versenyelőnye van a MOL-nak a versenytársakhoz képest. A MOL korábbi nemzetközi kutatás-termelési terjeszkedése nem volt igazából sikeres, és bár az olajiparban a kitermelésben van általában a legnagyobb értéknövelés, ez nem sikerült korábban nemzetközi szinten a MOL-nak. A petrolkémia lehetővé teszi, hogy a cég fennmaradjon, ha az alternatív meghajtások (elektromos autó) előretörése bekövetkezik, míg a kiskereskedelem nagyon gyorsan nő, ráadásul stabil jövedelmezőség mellett.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben