Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem hívják vissza az Opus kötvényeket

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. szeptember 28.   09:25

Miközben a nemzetközi piacokon csapkodást látunk, legalábbis a súlyos gondokkal küzdő DAX index esetében (sikertelen Lufthansa kötvénykibocsátás, Deutsche Bank potenciális tőkeemelése, Volkswagen további bírságok), addig a forint szép lassan felhagyott...

Miközben a nemzetközi piacokon csapkodást látunk, legalábbis a súlyos gondokkal küzdő DAX index esetében (sikertelen Lufthansa kötvénykibocsátás, Deutsche Bank potenciális tőkeemelése, Volkswagen további bírságok), addig a forint szép lassan felhagyott az erősködésével. Elvált a regionális trendtől, ugyanis miközben gyakorlatilag az összes régiós deviza erősödött, a forint inkább gyengült az elmúlt három napban. Okként azt látjuk, hogy a mai napon 211 milliárd forint 3 hónapos betét lejár az MNB-nél, amelynek már nem lesz helye a 3 hónapos betétben a következő aukción. Valószínűleg ez még nem fog nagyobb turbulenciát okozni a bankközi kamatlábban, hiszen úgy számolunk, hogy ez a pénz egyelőre jó helyet talál magának a preferenciális overnight betétben. Mindenesetre ez az első olyan komolyabb alkalom, amikor már megjelenik a kiszorító hatás, és az „utolsó mentsvár” is elkezd feltöltődni „menekültekkel”, mielőtt a likviditás rászabadul a bankközi piacra. Akkor pedig a forint bankközi kamatainak csökkenése miatt valószínűleg valamiféle forintgyengülést fogunk látni.


Tegnap az OTP úgy döntött, hogy egyelőre nem hívja vissza az OPUS átváltható kötvényeket. A kötvény kamatai így 3,95 százalékról 2,7 százalék környékére (EURIBOR+300bps) fog csökkenni. Szerintünk azért megy az OTP szembe a konvencióval (általában a cégek ilyenkor vissza szokták hívni az átváltható kötvényeket), mert valószínűleg komoly akvizíciós tervei vannak. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a minap egy interjúban utalt is erre. Így pedig szüksége lehet erre a pénzre (514 millió euró), ha komolyabb méretű a felvásárlás.


A mai napon a DAX index újra nekifuthat a korrekciónak (emelkedés), míg a BUX index esetében valamiféle csökkenésre számítunk.

Piaci áttekintés
- Mérsékelt emelkedéssel zárt Amerika
- Újabb hitelrészletet hívhatnak le a görögök
- Valószínűtlen a megállapodás az olajkitermelés befagyasztásáról
- Gyengült a forint, erősödött a dollár
- Vártnak megfelelően csökken a kínai gazdaság növekedési üteme
- Esésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Mérsékelt emelkedéssel zárták a kereskedést a vezető tengerentúli indexek (Dow Jones 0,74%, S&P500 0,64%, Nasdaq 0,92%).
- A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe pozitív meglepetést okozott, a várt 99 pontra történő süllyedés helyett 104,1 pontra emelkedett a mutató szeptemberben.
- A Markit által publikált szolgáltatóipari beszerzési menedzser index szeptemberi előzetes értéke 51,9 pontra emelkedett, ami némileg jobb a vártnál.
- A Fed alelnöke, Stanley Fischer először szólalt meg a két héttel ezelőtti kamatdöntés óta. A jegybankár úgy fogalmazott, hogy a munkaerőpiac elérte az 5% alatti értékeket, vagyis most kezd beérni az erős foglalkoztatottsági adatok gyümölcse. A kamatemeléssel kapcsolatban semmit nem mondott az alelnök, de kiemelte a bérek emelkedését, amely segítheti az inflációs cél elérését is.
- Tegnap piaczárás után a Nike publikálta a 2017-es ületi évének első negyedéves számait. Az árbevétel 7,7%-kal 9,06 milliárd dollárra emelkedett, felülmúlva a piac 8,87 milliárd dolláros várakozását. A részvényenkénti nettó profit 67 centről 73 centre emelkedett, lényegesen felülmúlva az 56 centes piaci várakozást. A zárás utáni kereskedésben azonban 4,4%-ot esett az árfolyam, mert a társaság lassuló növekedésről számolt be a negyedéves jelentésében.
Európa
- Kisebb csökkenés bontakozott ki tegnap az európai részvénypiacokon. A DAX 0,3%-ot, a CAC40 0,2%-ot, a FTSE100 pedig 0,2%-ot csökkent.
- Újabb reformokat fogadott el a görög parlament, így egy újabb 2,8 milliárd eurós hitelcsomag válik lehívhatóvá. A hellén parlament többek között a víz- és áramszolgáltatók privatizációjáról döntött.
- Mario Draghi ma német törvényhozókkal zárt ajtók mögött egyeztet monetáris politikai kérdésekről és az eurózóna gazdasági állapotáról.
- Ma nem jelenik meg fontosabb európai makrogazdasági adat, és tegnap sem volt olyan, mely erőteljesebben befolyásolta volna a kereskedést.
Olaj, arany
- A résztvevők szerint valószínűtlennek tűnik a megállapodás az algériai informális OPEC találkozón. Több résztvevő, például a szaúdi miniszter szerint sem a megállapodás az elsődleges cél, hanem, hogy közelítsenek az álláspontok egymáshoz. Nigéria olajminisztere pedig közölte, hogy ha lenne is megállapodás a kitermelés befagyasztásáról, ők akkor sem vennének részt benne, így viszont nagyon valószínűtlennek tűnik a megállapodás. Az olaj árfolyama 46 dollár közeléből 44,8 dollárra csökkent a kedvezőtlen hírek hatására.
- Az arany árfolyama a 20 és a 30 napos mozgóátlag 1326 dolláros értékéig zuhant, miután a kedvező amerikai adatokra beerősödött a dollár.
Devizák
- A tegnapi kereskedésben is látványosan gyengült a forint az euróval szemben. Az árfolyam megközelítette a 308-as ellenállást, a kereskedést végül 307,6-nál zárta az EUR/HUF devizapár. A múlt heti forinterősödés után nagyot változott a hangulat, de talán a 308-as szinten megtorpan a forintgyengülés lendülete.
- Az amerikai elnökjelöltek közötti vita után erősödés kezdődött a dollárban az euróval szemben, napon belül 1,119-ig leszúrt az árfolyam, zárásra pedig 1,121-ig emelkedett vissza. A reggeli kereskedésben azonban ismét erősödik a dollár, jelenleg a 20 napos mozgóátlagon tartózkodik az árfolyam. A további dollárerősödést az 1,115-nél található 200 napos mozgóátlag állíthatja meg.
Távol-Kelet
- Borongós hangulat jellemezte az ázsiai piacokat. A Nikkei 1,3%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot csökkent.
- A Kínai Társadalomtudományi Akadémia tanulmánya szerint a negyedik negyedévben 6,6% lehet majd a kínai GDP bővülése, az év egészében pedig 6,7%. Ez tökéletesen egybevág a kormányzat 6,5-7% közötti növekedési célkitűzésével.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben