Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma kezdődik az olajkitermelő országok találkozója

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. szeptember 26.   09:02

Ma reggel, ismét nagy napra ébredt a magyar tőkepiac. Egy újabb tőzsdei részvényértékesítés kezdődik, melynek köszönhetően nagy valószínűséggel tovább fog növekedni az energetikával foglalkozó Alteo részvények...

Ma reggel, ismét nagy napra ébredt a magyar tőkepiac. Egy újabb tőzsdei részvényértékesítés kezdődik, melynek köszönhetően nagy valószínűséggel tovább fog növekedni az energetikával foglalkozó Alteo részvények közkézhányada. Az értékesítés alapvetően friss tőkebevonást céloz, hogy az abból befolyó pénzt a cég további beruházásokra használja fel, s ezzel folytatódjon az a dinamikus növekedés, amit az elmúlt években megszoktunk tőle. Ezzel a lépéssel a tőzsde eredeti, klasszikus funkciója kerül előtérbe. Neveztessen „tőkebevonás beruházási célok érdekében”. Hát ezért nagy nap ez a mai!


Algírban ma megkezdődött az OPEC non-OPEC találkozó, amely szerdáig tart. Míg a szaúdiak szerint nem lesz megállapodás, addig Algéria pont a szaúdi rugalmasságra hivatkozva gondolja azt, hogy lesz megállapodás. Valószínűleg most is inkább Iránon fog múlni a dolog, aki idén tért vissza a piacra, és egyelőre felfutóban van a termelésük. Szerdáig persze sok minden történhet a tárgyalóasztaloknál, és várhatóan addig is számos pro és kontra hírrel leszünk gazdagabbak. Így volatilis árfolyamra számíthatunk a hét első napjaiban.


Pénteken mind a német, mind az amerikai beszerzési menedzser indexek, illetve más makroszámok (pl. használtlakás-értékesítés) is rosszabbak lettek a várakozásnál. A mai napon az USA-ban az újlakás- értékesítés, Németországban az IFO index fog napvilágot látni. Míg az előbbiben romlást, addig az utóbbiban javulást vár a piac. Mindenesetre a múlt heti gyenge gazdasági adatok a mai napra is rányomják bélyegüket, így a DAX esetében csökkenést, a BUX index esetében oldalazást várunk. Természetesen egy a várakozásoktól eltérő IFO index akár komolyabb mozgást is hozhat az európai piacokon.

Piaci áttekintés
- Felvásárlási pletykákra ugrott a Twitter
- Újabb görög adósság elengedés jöhet
- Ma kezdődik az olajkitermelő országok találkozója
- Tovább gyengült pénteken a dollár
- Bizonytalan környezetben csökkent Ázsia
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Rossz hangulatban zajlott a pénteki kereskedés a tengerentúlon, a három napig tartó emelkedés után megérkezett a korrekció (Dow Jones -0,71%, S&P500 -0,57%, Nasdaq -0,63%).
- A CNBC információi szerint a Twitter felvásárlási tárgyalásokat folytat több céggel is. A hírek szerint a vállalat már tárgyalt a Google, a Salesforce.com és a Verizon cégekkel. A CNBC azt is kiemelte, hogy nem biztos, hogy felvásárlással zárulnak majd a tárgyalások. A Twitter 21%-ot emelkedett a hírekre, története során a legjobb napi teljesítményét könyvelhette el.
- A Facebook túlbecsülte a videós nézettséggel kapcsolatos adatokat, így a társaság új mérési módszert vezethet be a probléma megoldására. A befektetők nem örültek a hírnek, az árfolyam 1,6%- ot esett.
- Pénteken a markit publikálta a szeptemberi előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzser index számait. A várt 52 pont helyett 51,4 pontot publikáltak.
- Ma délután újlakás-értékesítési adatokat publikálnak a tengerentúlról.
Európa
- Csökkenést mutattak pénteken az európai tőzsdék. A DAX 0,4%-ot, a CAC40 0,5%-ot csökkent, miközben a FTSE100 értéke nem változott.
- Az IMF szerint elkerülhetetlen az újabb görög adósság elengedés, még akkor is, ha Görögország minden strukturális reformot végrehajt, ugyanis nem reálisak azok a várakozások, hogy Görögország kinövi adósságállományát. Az IMF egyúttal figyelmeztette Görögországot, hogy még mindig szükség van a nyugdíjkedvezmények és az adókedvezmények további csökkentésére.
- A Moody’s bóvliba vágta Törökországot. A korábbi Baa3 minősítést egy fokozattal Ba1-re rontották stabil kilátások mellett. Az S&P már korábban bóvli besorolásra rontotta a török államadósságot. A hitelminősítő a magas külső finanszírozási igénnyel, a puccskísérlet miatt is romló növekedési kilátásokkal, valamint az intézményi stabilitás romlásával indokolta a döntést.
- Akár már október végén aláírhatják az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezményt, melynek egyik legfontosabb hozadéka a vámok eltörlése lesz majd.
- A feldolgozóipari beszerzési menedzser index Németországban és az eurózónában is felülmúlta a várakozásokat, azonban a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index csökkenése negatív meglepetést jelentett, így a kompozit index értéke végül elmaradt a várakozásoktól.
Olaj, arany
- Ma kezdődik a 3 napos egyeztetés, melyen az OPEC és a nem OPEC olajkitermelő országok is részt vesznek, és melyen a kitermelés befagyasztásáról fognak tárgyalni. A találkozót megelőzően ellentmondásos nyilatkozatok érkeztek. A szaúdi olajminiszter szerint valószínűtlen, hogy sikerül megállapodni, míg a házigazda Algéria képviselője pont a szaúdiak konstruktív hozzáállásáról beszélt, hiszen Szaúd-Arábia felajánlotta, hogy a januári szinten befagyasztja kitermelését, ami napi 490 ezer hordóval kevesebb, mint a jelenlegi kitermelési volumen, bár ezt valószínűleg ismét az egységes fellépéshez kötik, ez pedig könnyen bukhat Irán miatt. A találkozót megelőzően 45 dollárra csökkent a WTI típusú kőolaj árjegyzése.
- Az arany árfolyama alig változott az elmúlt néhány nap alatt, stabilan 1334 dollár/uncia körül alakult. Az ETF-ekben tartott arany mennyisége 2013 júliusa óta nem látott csúcsra, 65,6 millió unciára emelkedett.
Devizák
- A forint csütörtöki látványos erősödését követően a pénteki kereskedésben 305 forint felett oldalazott az EUR/HUF devizapár. A ma reggeli kereskedésben korrekció indult, és 306-ig emelkedett vissza az árfolyam, ellenállás 307 forint környékén található.
- A dollár gyengülése a pénteki kereskedésben is folytatódott az euróval szemben, az árfolyam az 1,122-nél található 30 napos mozgóátlagig emelkedett. Rövidtávon a további dollárgyengülés a következő forgatókönyv, a múlt heti Fed ülés után kezdődött mozgás a következő napokban is kitarthat. A következő ellenállás 1,125-nél található.
Távol-Kelet
- Csökkenés jellemezte az ázsiai piacokat. A Nikkei 1,3%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot, a Shanghai index 0,9%-ot csökkent.
- Az ázsiai csökkenésben a mai olajkitermelő országok miatti bizonytalanság is szerepet játszott, illetve az elmúlt időszak emelkedését követően egy korrekciót láthatunk.
Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben