Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kis lépés az Eli Lilly-nek, nagy lépés az emberiségnek

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. június 11.   12:42

Tegnap piaczárás után derült ki, hogy az Eli Lilly Alzheimer kór kezelésére szolgáló szere, a donanemab 11:0 arányban zöld utat kapott az FDA tanácsadó testületétől. A tanácsadók úgy vélik, hogy érdemes alkalmazni az Alzheimer kór...

Tegnap piaczárás után derült ki, hogy az Eli Lilly Alzheimer kór kezelésére szolgáló szere, a donanemab 11:0 arányban zöld utat kapott az FDA tanácsadó testületétől. A tanácsadók úgy vélik, hogy érdemes alkalmazni az Alzheimer kór kezelésére a betegség korai fázisában, mert legálabb egyes betegeknél hátráltatja a betegség kifejlődését. Az FDA az év végéig dönthet a gyógyszer bevezetéséről. További vita van arról, hogy minden betegre hatásos lehet-e ez a szer.

Ha hatásosnak bizonyul a készítmény, akkor a már piacon levő Biogen gyógyszer, a Leqembi versenytársa lehet, amely tavaly kapott engedélyt a forgalmazásra. Jelenleg mintegy 250 millió dolláros piaccal rendelkezik, s a két gyógyszer együttesen, mintegy 13 milliárd dolláros értékesítést érhet el 2030-ra (Goldman becslés), ha jóváhagyják az Eli Lilly új biotechnológiás (antitest terápia) szerét. Különben a becslések szerint 2030-ra ez a betegség mintegy 65 millió embert érinthet a földön.

Az Eli Lilly a hírre 2,6 százalékkal emelkedett a piaczárás utáni kereskedésben, pedig elég drágának tűnik a részvény. Az idei eredménnyel számolva 63 a PE értékeltsége, ami magasabb, mint az AI részvények árazása, amelyek tipikusan 20 és 45 közötti szorzószámokon mozognak. Ráadásul a gyógyszercégek esetében jobban figyelt EV/EBITDA mutató is magas, az idei évi eredménnyel számolva 52! Csak összehasonlításképpen, a Richter esetében ez a szám 5,1. Vagyis a Richtert tized annyira árazza a piac, mint az amerikai éget. Igaz, a Richternek nincs nagy sikerű fogyasztószere, mint az Eli Lilly-nek. Van viszont van egy ígéretes molekulája, ami a Prader-Willi szindróma egyik tűnetének, a folyamatos éhségérzetnek a kezelését szolgálhatja, ha sikeresek lesznek a harmadik fázisú klinikai tesztek. Ez elvileg utat nyithatna az idegrendszeri alapú éhségérzet csökkentése előtt, de ez csak spekuláció, s a cég – tudomásunk szerint – egyelőre nagyon messze van attól, hogy ebből belátható időn belül fogyasztó gyógyszer lehessen.

Szóval az Eli Lilly a 2030-ra 130 milliárd dollárosra duzzadó piac miatt ilyen magas árazású. 2030-ra a várakozások szerint 90 milliárd dollárra duzzadhatnak a bevételei, a jelenlegi 40 milliárd dollár körüli értékről. Ezen belül a donanemab, ha addig is felezne a piacon a Biogennel, akkor mintegy 6,5 milliárd dollárral, mintegy 7 százalékkal magasabb bevételt jelentene.

Ez pedig azt sugallja, hogy a piac a hírre bekövetkező 2,6 százalékos árfolyamugrással nagy valószínűséggel be is árazta az új gyógyszer potenciális hatását. Természetesen figyelembe véve azt is, hogy azért még vannak kockázatok a jóváhagyás körül.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

Főleg a franciák miatt változott meg az európai kockázati környezet – ezt pedig a forint is bánta

Megváltozott az európai kockázati környezet, ami a forint árfolyamán is meglátszott az elmúlt időszakban. Nagyrészt ennek a bizonytalanságnak a...

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?
AGRÁR SAROK

Tényleg eltolódik kelet felé az EU sertésállománya?

Miközben a hazai sertésállomány érzékelhetően elmozdult a mélypontról, az EU sertésállománya tartósan zsugorodik. De vajon a nyugati üldöztetések...

2024. június 24.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben