Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Beszéljünk egy picit a forintról

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. június 7.   11:48

Tegnap az EKB egyaránt 0,2 százalékponttal emelte meg az idei és a jövő évi inflációs várakozását, rendre 2,5 és 2,2 százalékra. Ezzel ugyan csökkent kicsit a további kamatvágások valószínűsége, de a piaci várakozások szerint...

Tegnap az EKB egyaránt 0,2 százalékponttal emelte meg az idei és a jövő évi inflációs várakozását, rendre 2,5 és 2,2 százalékra. Ezzel ugyan csökkent kicsit a további kamatvágások valószínűsége, de a piaci várakozások szerint továbbra is két kamatvágás lehet idén. Egy szeptemberben, egy pedig decemberben.

Viszont itthon alacsonyabb lehetett májusban az infláció, mint az Eurózónában. Míg az EMU-ban 0,2 százalék volt a hó per hó infláció (előzetes adat), addig itthon 0,1 százalékot vár az elemzői közösség. Viszont vannak lefelé mutató „kockázatok”. Szóval egyes elemzők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy akár negatív is lehet ez a szám. (Különben tavaly májusban volt a legalacsonyabb a havi inflációs adat, 0,4 százalékos visszaeséssel.) Ennek számos oka lehet, ezek közül az egyik az élelmiszerárakban bekövetkezett változások. Pl. ma már számos termék olcsóbban kapható, mint az árrobbanás előtt. Na, de nem erről akarok írni, hanem…

Az Eurózónát alulmúló inflációs adat minden 0,1 százalékpontja vásárlóerő paritáson számolva (saját számítás 2017-es egyensúlyi árfolyamból kiindulva) nagyjából 0,4-gyel csökkenti az EURHUF egyensúlyi árfolyamot. Azaz „ceteris paribus” ennyivel erősíti az elmélet szerint a forint árfolyamát.

Jövő hét pénteken jön a Fitch az országjelentésével. A hitelminősítőnél másfél éve tartozik negatív kilátás a BBB minősítésünkhöz. Ha addig (azaz jövő héten!) nem látnak kormányzati szándékot a költségvetés kiigazítására, akkor valószínűleg bekövetkezik a leminősítés. Viszont még azzal is maradnánk a befektetői kategóriában. Amikor — nem olyan régen — az S&P-nél történt ilyen lépés, akkor elégé visszafogott volt a piacok reakciója. Szinte alig érezhető. Azt gondoljuk, hogy most is valami ilyesmire kellene számítanunk. Míg ellenkező esetben, azaz, ha a kilátásokat stabilra módosítják és nem történik leminősítés, pozitív lenne a hatás. Azért is, mert ennek a forgatókönyvnek jelen pillanatban gyakorlatilag nulla valószínűséget ad a piac. Ugyanakkor valószínűleg erre is limitált lenne a piaci reakció.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben