Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A kamat vagy a növekedés győz?

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. április 8.   10:40

Egyesek szerint az erős munkapiac győzedelmeskedik a kamatcsökkentések felett, de ettől nem kell félni. Míg mások szerint a változó kamatozású hitelt felvett vállalatok eddig ugyan kitartottak, de ahogy csökken a kamatvágás esélye, úgy egyre inkább átgondolják...

Egyesek szerint az erős munkapiac győzedelmeskedik a kamatcsökkentések felett, de ettől nem kell félni. Míg mások szerint a változó kamatozású hitelt felvett vállalatok eddig ugyan kitartottak, de ahogy csökken a kamatvágás esélye, úgy egyre inkább átgondolják munkaerővel kapcsolatos politikájukat, s inkább leállítják a létszámbővítést, s más megoldásokat keresnek.

Aztán vannak olyanok is, akik szerint a helyzet nagyon hasonlít a 90-es évek közepére. A gyors kamatemeléseket követően nőtt a termelékenység, s az akkori kamatpolitika hagyta, hogy az nyomja le az inflációt, illetve, hogy a gazdaság inflációmentesen növekedjen. Igaz, így is volt három kamatcsökkentés 1995-ben, az 1994-es gyors és erőteljes kamatemelések után. Akkor 5 százalék felett maradt a kamat, s később még újra kamatot kellett emelni. Sokan most is úgy gondolják, hogy gyors termelékenység növekedés van a gazdaságban, amit a mesterséges intelligencia fejlődése és elterjedése is segít.

Mindezeknek volt köszönhető, hogy míg csütörtökön a munkaerőpiaci adat előtt inkább attól féltek, hogy az erős adat fékezni fogja a kamatcsökkentéseket s később ennek kihatása lesz a munkaerőpiacra, addig pénteken már azok kerekedtek felül, akik inkább a gyors inflációmentes gazdasági növekedés megvalósulásában hisznek.

Holnapután viszont újabb adatokat tudhatunk meg, mégpedig az inflációt. Míg a fő inflációs mutató várhatóan 3,4 százalékra emelkedik a februári 3,2 százalékról, a maginflációban további csökkenést várnak 3,8-ról 3,7 százalékra. Ebben nyilván jelentős szerepe lesz az újra emelkedő pályára álló üzemanyagáraknak is, amelyek az elmúlt 12 hónapban negatív hozzájárulást adtak az inflációs mutatóhoz. Most viszont fordulhat a kocka. Vagyis nem feltétlenül fog a piac vagy a Fed megijedni a magasabb inflációtól. Ugyanakkor, ha a maginfláció csökkenése nem folytatódik, akkor azért lehet egy kis riadalom.

Itthon is lesz inflációs adat, mégpedig csütörtök reggel. A piaci várakozások szerint az éves mutató 3,5 százalékra eshetett márciusban. Ugyanakkor, ha a havi árváltozásakat nézzük, akkor aggodalommal tekinthetünk a májusra. Ugyanis tavaly az év első négy hónapjában még viszonylag magasabb volt az áremelkedés, aztán az ötödikben már volt egy kis árcsökkenés. Vagyis ott nehezebb lesz überelni a tavalyi értéket. Valószínűleg nem is fog sikerülni. Így ott vélhetően fordulhat az a kedvező trend, amit eddig az elmúlt hónapokban láthattunk. Persze az még odébb van egy picit.

Mindenesetre a bikáknak öröm a pénteki visszapattanás az amerikai piacokon, de sajnos (vagy nem?), a dinamikus emelkedés nem tudta leküzdeni a csütörtöki esést. Ráadásul a forgalom is alacsonyabb volt, mint az előző napon. Ez pedig az álmoskönyvek szerint azt sugallja, hogy elkezdődhetett a korrekciós periódus. Vagyis, ha netán győzedelmeskedne is a növekedés – amire alapvetően mi is számítunk – annak a piacon is látható jeleire valószínűleg akkor is várnunk kell még egy darabig.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben