Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Meddig kell még várni a globális kamatok csökkenésére?

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRPéntek ÁdámRészvényelemző2024. március 19.   11:36

Ma kezdi meg kétnapos kamatdöntő ülését az amerikai jegybank. A piaci szereplők az elmúlt hónapok vártnál magasabb inflációs adatai után már biztosak abban, hogy ezúttal fölösleges kamatcsökkentésben reménykedni. Ez persze nem jelenti azt, hogy tét...

Ma kezdi meg kétnapos kamatdöntő ülését az amerikai jegybank. A piaci szereplők az elmúlt hónapok vártnál magasabb inflációs adatai után már biztosak abban, hogy ezúttal fölösleges kamatcsökkentésben reménykedni. Ez persze nem jelenti azt, hogy tét nélküli lenne a jegybank holnapi bejelentése. A kamat szinten tartása senkit nem fog meglepni, viszont helyette a jegybankárok várakozásai kerülnek a figyelem középpontjába, és az, hogy Jerome Powell jegybankelnök vajon mennyire szigorú hangnemet üt meg a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón.

A piac 90% fölötti valószínűséggel árazza, hogy nem csak most márciusban, hanem a következő, májusi alkalommal is elzárkózik a monetáris lazítástól az amerikai jegybank. A vélekedések szerint a júniusi az első ülés, amikor ténylegesen elkezdődhet a kamatcsökkentés, de ez is egyre kevésbé valószínű, a piaci árazások szerint 55% ennek az esélye, miközben a múlt héten még 70% volt.

Így tehát könnyen a nyár második felére tolódhat az első kamatvágás. Ez nagyjából megegyezik azzal, amit az amerikai jegybankárok az elmúlt hetekben kommunikáltak, tehát úgy tűnik, végre összeérnek a piac és a Fed várakozásai, amik között jelentős eltérés volt még pár hónappal ezelőtt.

A kérdés most csak az, hogy a lassuló dezinfláció megváltoztatja-e a jegybank véleményét, mert ha még tovább, tehát mondjuk őszig várnának a lazítással, az valószínűleg érzékenyen érintené a részvénypiacot. Az amerikai tőzsdék az elmúlt hetekben új csúcsokra törtek, de mostanra már túlvettnek tűnnek, és a negatív fejlemények könnyedén elindíthatnak egy – egyébként időszerűnek tűnő – korrekciót, így nem árt az óvatosság.

A héten egyébként nem csak az amerikai jegybank aktivizálja magát, a Bank of Japan hosszú idő – 17 év – után végre kamatot emelt, és ezzel véget ért a negatív kamatok kora. A jen várt erősödése azonban elmaradt, mivel a japán jegybank leszögezte, hogy a 10 bázispontos emelés után senki ne számítson komoly szigorítási sorozatra.

Hiába a globalizált gazdaság, az egyes országok egészen más kihívásokkal küzdenek. Miközben Európában és Amerikában csökkenő pályán az infláció, és közeleg a kamatcsökkentés, Ausztráliában még csak most értek a szigorítás végére, Japánban éppen elkezdték a szigorítást, miután sokáig a túl alacsony volt az infláció. Kínában pedig javában tart a kamatok csökkentése, mivel ott hónapokon keresztül a negatív infláció okozott problémákat.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben