Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Félvezetők

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. február 27.   12:42

Egy kicsit beszéljünk a félvezető részvényekről! De mielőtt belevágnánk, tudja-e a kedves olvasó, hogy miért ez a neve ezeknek az anyagoknak? Hát azért, mert az egyik irányban vezetnek, a másik irányban viszont nem. Szóval ez egy speciális áramköri eszköz, de...

Egy kicsit beszéljünk a félvezető részvényekről! De mielőtt belevágnánk, tudja-e a kedves olvasó, hogy miért ez a neve ezeknek az anyagoknak? Hát azért, mert az egyik irányban vezetnek, a másik irányban viszont nem. Szóval ez egy speciális áramköri eszköz, de gyakorlatilag minden olyan céget, amelynek köze van ehhez az áramköri elemhez, pl. gyártó eszközt készít (ASML), vagy éppen félvezető lapkát (TSMC), vagy áramköri elemet pl. processzort (Intel) vagy akár ennél többet is (Nvidia), azokat a félvezető részvények közé soroljuk.

Ma a MarketWatch egy jó gyűjtést tett közzé a félvezető gyártókkal kapcsolatban. Az elmúlt egy évben a szektor részvényei nagyot emelkedtek. De melyek azok, amelyek az előremutató P/E érték alapján olcsóbbak lettek?

A félvezető szektor részvényei

Forrás: MarcetWatch, Factset

Mint látható, az Nvidia, az Intel és a Micron részvényei esetében lehet javulásról beszélni. Bár az utóbbi cég tavaly még veszteséges volt, s a mostani negyedévekben jön a jövedelmezőségi fordulat, így ez az összehasonlítás ilyen értelemben nem szerencsés. Az eredménybővülést, ami a magas P/E értékeltség okozója, szintén összegyűjtötte a MarketWatch. Ezt mi kiegészítettük egy „köztes” PEG rátával, ami 2023-ról 2025-re az átlagos eredménybővülést veszi figyelembe, de a mostani előremutató P/E rátával (azaz a 2024-es P/E-vel) számoltunk. Ez ugyan nem teljesen korrekt — már csak azért sem, mert ezt igazándiból ötéves távon kellene nézni —, mindenesetre, azért képet ad arról, hogy mely részvények lehetnek alulértékeltek. Ugyanis minél kisebb PEG számot látunk, annál attraktívabb a részvény. Az 1 fölötti értékek pedig általában inkább túlértékeltséget jelölnek. (Még egyszer: ez ebben az esteben nem teljesen fedi a valóságot, csak iránymutatóként szolgálhat.) S még valami: a Micron esetében csak egy, az idénről a jövő évre való növekedést lehet igazándiból figyelembe venni, vagyis ez egy korlátozó tényező. Na de lássuk a táblázatot.

Félvezető cégek EPS növekedése

Forrás: Factset, Marketwatch, Erste

A táblázat és a korlátozott PEG számítás alapján úgy tűnik, hogy a jelentős árfolyam emelkedés ellenére vannak még félvezetőipari részvények, amelyek olcsónak tűnnek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal
VÁLLALATELEMZÉS

ALTEO: Új szerződés a MOL-lal

Az ALTEO leányvállalata, az ECO-FIRST tízéves szerződést...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben