Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcsok, Nvidia, OTP

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. február 22.   12:04

Nincs megállás, folytatódik az emelkedés. Újabb csúcsokat láthatunk számos indexben. Ezek a teljesség igénye nélkül: a DAX, a WIG, a BUX valamint a Nikkei, és az Nvidia gyorsjelentését követően valószínűleg az S&P500 is hasonló mozgást fog...

Nincs megállás, folytatódik az emelkedés. Újabb csúcsokat láthatunk számos indexben. Ezek a teljesség igénye nélkül: a DAX, a WIG, a BUX valamint a Nikkei, és az Nvidia gyorsjelentését követően valószínűleg az S&P500 is hasonló mozgást fog produkálni a mai napon.

DAX index

Forrás: Bloomberg, Erste

WIG index

Forrás: Bloomberg, Erste

BUX index

Forrás: Bloomberg, Erste

Nikkei index

Forrás: Bloomberg, Erste

Míg a DAX esetében most éppen a Mercedes-Benz saját részvény visszavásárlása az egyik húzóerő (4,2 százalékos súly az indexben), addig például Varsóban az újra érkező uniós pénzeknek lehet örülni. Itthon meg az általános olcsóság (pl. 6-os P/E ráta alatti értékeltség) az, ami az indexet húzza. Japánban pedig annak lehet örülni, hogy valószínűleg most már hosszabb távon is lesz infláció, ami sokak szerint segítheti a vállaltokat az eredménytermelésben, annyi év után. Így 34 év után új csúcsra, 39 ezer pont fölé emelkedett a Nikkei index. Pedig P/E alapon nem mondható olcsónak a japán piac. Az elmúlt 20 évben 16,7 körüli átlagos előremutató rátán forgott, most pedig 20-on áll ez az érték. Ráadásul 34 éves csúcsokat nem úgy szoktak leküzdeni, hogy fogják magukat és átszaladnak rajta. Inkább meg szokták akasztani az emelkedést, aztán valamennyi korrekció után, új erőt gyűjtve szokták átszaladni, átszakítani a célszalagot. Különben a Nikkei indexben levő cégek átlagos eredménye az elmúlt négy negyedévből háromban 40-50 százalékkal emelkedtek, s egy negyedévben csökkentek év per év alapon. Viszont jelenleg már nem ennyire rózsásak a kilátások az elkövetkező negyedévekre. Kisebb, néhány százalékos visszaesés, majd kisebb, valamivel 10 százalék fölötti növekedés várható.

Tegnap az Nvidia alaposan rávert a piaci várakozásokra, úgyhogy a plusz 10 százalékos ajtó győzött. A cég szerint egyelőre fennmaradhat a 76 százalékos bruttó marzs, ami a korábbi 66 százalékról emelkedett ide. Mindez dübörgő árbevétel mellett. Mindenesetre ez a magas marzs valószínűleg nem lesz fenntartható, s csökkenni fog egy alacsonyabb, 70 százalék körüli szintre. Mindezt annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban érzékelt beszállítói problémák megoldódni látszanak. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy az AI olyan új applikációkra ad lehetőséget a jövőben, amire most még nincs lehetőség. Az MI utazás a felhőszolgáltatókkal és az internetes értékesítéssel foglakozó cégekkel kezdődött, de most már minden iparág (például az autóipar, pénzügyi szolgáltatások, telekommunikáció vagy éppen a média és szórakoztatási ipar) a célkeresztben van. Mindenesetre ezek az adatközpontokba való egységek már nem csak grafikus processzorok, hanem 35.000 darabból álló komplett kártyák, s például a Hopper GPU 30.000 dollárba (itthon 14 millió forint) kerül. Különben lehet komplett Nvidia GPU egységeket 60-120 millió forintért is vásárolni. Ezek a prémium árak egy darabig még valószínűleg fennmaradnak, de előbb-utóbb versenytársakkal kell szembenéznie a cégnek. Igaz, egy dinamikusan bővülő piacon. Mindenesetre a cég az idei és az elkövetkező évekre is stabil keresletet és jó eredményt vár.

Március 1-jétől válnak érvényessé az MSCI indexben a február 12-én közölt változások. Ez alapján a standard MSCI indexben a szabad közkézhányad változása miatt (amelyet az MSCI egy belső metodológia szerint számol, s nehéz reprodukálni) az OTP súlya mintegy 6 százalékkal csökken. Ha ezt lekövetik az indexkövető alapok, akkor mintegy kétnapi átlagos OTP forgalommal csökkenthetik a tartott részvényállományt. Erre a február 12-től 29-ig terjedő időszakban adatik meg a lehetőség, de a tapasztalat szerint az utolsó pillanatra szokták ezt hagyni. Ez ugyan átmenetileg negatív lehet a bank részvényárfolyamára nézve, de összességében korlátozott árfolyamhatásra számítunk.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben