Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Küszöbön a fordulat

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2024. február 5.   08:54

2024 a kamatvágások éve: az inflációs kép normalizálódása a kamatkondíciók terén is mérsékeltebb pályát vonhat maga után globálisan is. A világgazdasági lassulás szintén enyhébb monetáris keretet indukál. Ezzel...

2024 a kamatvágások éve: az inflációs kép normalizálódása a kamatkondíciók terén is mérsékeltebb pályát vonhat maga után globálisan is. A világgazdasági lassulás szintén enyhébb monetáris keretet indukál. Ezzel együtt a csökkentések időzítése és dinamikája esetében markáns eltérés mutatkozik a piaci várakozások és a jegybanki kommunikációk/elemzői várakozások között.

A világ vezető jegybankjai közül főként az amerikai központ bank kommunikált már nyíltan a lazítási szándékairól. A decemberi dot-plot szerint a medián várakozás a tisztviselők körében három, egyenként 25 bázispontos vágásról szól idén. Ehhez képest még a mostani hét elején is inkább öt-hat csökkentést olvashattunk ki a releváns piaci mutatókból. A magyar idő szerint szerda esti Fed-kamatdöntés alkalmával Powell elnök alapforgatókönyvnek nevezte, hogy még márciusban is tartják a jelenlegi kamatszintet és a vágások csak ezt követően jöhetnek.

Az év eddigi eltelt egy hónapjában kijött tengerentúli adatok egyöntetűen kedvező képet mutatnak. A dezinfláció folytatódott és a legutóbbi adatok széles bázisú és egyenletes lassulásról tanúskodnak. A GDP-adatok messze meghaladták a várakozásokat és a várt éles fékezés egyáltalán nem következett a tavalyi év végén. A növekedés motorja továbbra is a belső kereslet és azon belül is a fogyasztás volt. A munkapiac alapvetően ellenállónak mutatkozott, maximum minimális kilengések voltak jellemzők a negatív irányba, de tendenciózus romlás nem indult el eddig. Érdekesség, hogy a rendkívül erős januárban kijött adatok és a szerdai kamatdöntés sem tántorította el a piacot a korábbi árazástól és továbbra is masszív, 5-6 alkalommal várnak vágást 2024-ben, ami szinte az összes az évben hátralévő ülésre lazítást vizionál.

Az EKB-t tekintve az árazások hasonló képet mutatnak, nagyjából ugyanilyen számú csökkentés van elkönyvelve. Az uniós és valutaövezeti konjunktúra meglehetősen gyenge, ami önmagában is segíti az átárazások lassulását. Ugyanakkor jelentős a szórás inflációs téren a tagállamok között: amíg egyes kelet-közép-európai országok még 4-5 százalékos éves árindexszel bírnak, addig a Benelux államok körében már deflációt is láttunk az elmúlt hónapokban, miközben az EKB célja 2 százalék középtávon. Az államok közötti szignifikáns eltérések lassítják a közös döntéshozatalt, ami időben eltolhatja a vágások megkezdését. Az Erste Group elemzőinek várakozása szerint csak júniusban dördülhet el a startpisztoly.

Forrás: Bloomberg

Nem csak a világ vezető jegybankjai esetében szaladt előre a piac: nagyjából július végére az FRA-k (határidős kamatláb-megállapodások) a magyar és lengyel esetben 5-5,5 százalék, a cseheknél 4,5 százalék körül értéket mutatnak. Az utóbbi szempontjából az érték már alacsonyabb, mint a hasonló amerikai kamatszint. Az Erste elemzőinek várakozása szerint a magyar 6,5, a lengyel 5,75, a cseh rövidkamatok pedig 5,25 százalék körül alakulhatnak a középső nyári hónapra.

A fordulat a fentebb taglaltak tükrében is a küszöbönállhat, és első körben a piac szorulhat korrekcióra. Teljesen irreális a mostani környezetben, hogy a régiós hozamok, köztük a magyar is ilyen mértékben megközelítsék vagy akár elérjék a világ legfontosabb szintjeit. A magyar esetben a dezinfláció hosszú hónapokra történő beragadása is már a spájzban: vélhetően az év eleji kedvező, 4 százalék alatti számok jelentik majd a mélypontot az éves alapú fogyasztóár-index szempontjából. A görbe rövid oldala hamarosan felfelé korrigálhat, ami érdemben késleltetheti a hozamgörbe tényleges helyreállását.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben