Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcs

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2024. január 19.   11:49

Miközben alapvetően pesszimista hangokat lehet hallani a részvények idei teljesítményéről, a Nasdaq 100 tegnap új csúcsra emelkedett. Ez elsősorban a TSMC a tegnapi gyorsjelentést követő optimista kijelentéseinek volt köszönhető, amire egy pár cég rá is tett egy lapáttal. A Meta...

Miközben alapvetően pesszimista hangokat lehet hallani a részvények idei teljesítményéről, a Nasdaq 100 tegnap új csúcsra emelkedett. Ez elsősorban a TSMC a tegnapi gyorsjelentést követő optimista kijelentéseinek volt köszönhető, amire egy pár cég rá is tett egy lapáttal. A Meta és a Tesla is több százezezer mesterséges intelligencia chipet vásárol idén is, az előbbi ennek hangot is adott. Így elsősorban az AI vonatkozású cégek húzták tegnap az indexet. Ennek ellenére nem a technológiai cégek közül került ki a tegnapi kereskedés győztese, hanem egy hagyományos, „brick and mortal” üzlethez kapcsolódó cég, a Fastenal volt az. A vállalat — amely a vártnál jobb negyedéves eredményt jelentett tegnap — alapvetően ipari cégek számára forgalmaz különböző kötőelemeket, vágószerszámokat, vízvezeték szereléshez kapcsolódó termékeket, kenőanyagokat, stb. A cég árfolyama több, mint 7 százalékot ugrott, amivel ráadásul új történelmi csúcsra emelkedett. Pedig nem is tűnik olcsónak a részvény, legalábbis 30 körüli P/E és 20 körüli EV/EBITDA értékeltséggel. Szóval enyhén szólva is meglepő ez a mozgás. Különben a cég súlya a Nasdaq 100-ban pici, 0,3 százalék, vagyis az új csúcs alapvetően a nagy súlyú (8-4 százalék) Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia. Broadcom és Meta papíroknak köszönhető, amelyek többsége tegnap 2-4 százalékkal emelkedett.

Nasdaq 100

Forrás: Bloomberg

Fastenal

Forrás: Bloomberg

Mindeközben az S&P500 is ostromol(gat)ja a történelmi csúcsot. A Dow Jones pedig tavaly év vége óta gyakorlatilag új csúcson van. S akkor a BUX indexről még nem is beszéltünk, amely újabb és újabb csúcsokat dönt, miközben továbbra is az egyik legolcsóbb piac a világon, legalábbis az általunk figyeltek közül. Sőt, az utóbbi esteben a legolcsóbbról beszélünk, legalábbis P/E alapon. Szóval valójában tart a tavaly év végi lendület, kisebb megbicsaklásokkal. Sőt, a kotta is ugyanaz, mint volt. Korábban is láttunk olyan új csúcsokat, amikből igazándiból nem jött „elpattanás”, mint sok esetben láthattuk a múltban, hanem valamennyi emelkedés után oldalazás, korrekció következett. Tavaly év végén ezt láthattuk a DAX-ban, s most a Dow Jones csinál hasonlót. Mindeközben a DAX már egyre közelebb van a korrekció befejezéséhez. Ráadásul ezt a korrekciót úgy abszolválta, hogy alig esett vissza.

Szóval eddig azt gondoltuk, hogy azért az év első felében a csúcsok (pl. S&P500) elérése után jön egy pár hónapos (vagy hosszabb) korrekció a piacokon, s ezt gondoljuk most is, s benne is van a pakliban. Ugyanakkor az, hogy a piaci mozgások jellege egyelőre nem változik, kissé elbizonytalanít. Mire gondolok? Arra, hogy a piacok alapvetően olyan erőt sugároznak, mint ami hosszú történelmi emelkedésekben szokott lezajlani. Hasonlót a dotcom lufi kipukkadása utáni lecsengés elteltével láthattunk, s amely egy cirka ötéves fellendülést hozott a piacon kb. 2007-2008-ig. Persze azért számos különbség van. Most például egyes piacok nagyon olcsók, míg mások abszolút nem mondhatók annak. Az előbbire a BUX, az utóbbira alapvetően az amerikai piacok szolgálnak példával.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Szigorú szavak, laza lépések
SZTORI

Szigorú szavak, laza lépések

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 25 bázispontos kamatcsökkentés lett: a jegybanki...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben