Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Kellemes meglepetés a tavalyi év végére

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2024. január 12.   11:08

A decemberi inflációs adatokat tette közzé ma reggel a Központi Statisztikai Hivatal. A fogyasztói árak havi szinten 0,3 százalékkal csökkentek, az éves index így 5,5 százalékra csökkent, ami érdemben kedvezőbb, mint a 5,9 százalékos elemzői konszenzus. Ezzel szemben a maginfláció ismét emelkedett, ezúttal 0,2 százalékkal nőtt havi szinten, és így az éves magindex 7,6 százalékon állt a tavalyi év utolsó hónapjában.  

A friss tényadat kellemes meglepetés. Az élelmiszerek havi szinten 0,1 százalékos mérséklődést mutattak, így az éves indexük 4,8 százalékot tett ki. A járműüzemanyag-árak tovább csökkentek - havi szinten 3,6 százalékkal - ismét érdemben támogatva a folytatódó dezinflációt. Kevésbé jó hír a dezinfláció tartóssága szempontjából, hogy a szolgáltatásinfláció 0,6 százalékos emelkedésről tanúskodik decemberben. Ez szezonálisan magas értéknek számít az év utolsó hónapjában. Éves szinten a szolgáltatások 8,1 százalékkal drágultak.  

Az enyhén csökkenő árindex és a továbbra is támogató bázishatás együttese ismét jelentős csökkenést hozott tehát az éves indexben. Az idei év elején még kitart a bázishatás támogató szerepe, és várhatóan a már jóval magasabb havi drágulások ellenére is – amit az év eleji átárazások mellett a jövedéki adó emelése is hajt majd – tovább lassulhat az éves index. Így az 5 százalék alatti éves infláció akár már januárban megérkezhet, azonban valószínűleg nem lesz tartós. A támogató bázishatás kifulladásával legkésőbb a második negyedévben visszakanyarodhat az éves index 5 százalék fölé, és várhatóan ott is marad a 2024-es év hátralévő részében. Nem kizárt, hogy a tavasztól kezdődően az év során végig enyhén emelkedő/stagnáló számok látnak majd napvilágot és ezzel együtt bizonytalan, hogy az idei vagy a tavaly decemberi érték lesz-e az alacsonyabb.

Az alapvárakozás szerint az MNB az idei év első ülésén várhatóan további 75 bázisponttal vágja le az alapkamatot: 10,0 százalékra. Bár a mostani adat miatt ismét fellángolhat az agresszívabb kamatvágás ügye, a dezinfláció tavaszra várt kifulladása vélhetően március környékén a kamatvágási stratégia újabb átgondolására készteti majd a jegybankot, így addig már nem életszerű a további gyorsítás. Szintén az óvatosság mellett szól, hogy elsősorban a maginfláción kívüli tételek szállították – ismét – a kedvező adatokat és például a perzisztens szolgáltatások árai havi szinten megint emelkedtek.

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek
PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben