Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma sok témánk van!

KOMMENTÁR
KOMMENTÁRMiró JózsefVezető elemző2023. november 10.   12:36

Ma reggel nem csak a MOL és az OTP eredményével lettünk gazdagabbak, hanem az inflációs adattal is. Mindegyik esetben örülhettünk. Kezdjük a tőzsdével. A két legnagyobb magyar tőzsdei cég negyedéves eredményével gyakorlatilag megvan a BUX indexre vonatkozó teljes...

Ma reggel nem csak a MOL és az OTP eredményével lettünk gazdagabbak, hanem az inflációs adattal is. Mindegyik esetben örülhettünk.

Kezdjük a tőzsdével. A két legnagyobb magyar tőzsdei cég negyedéves eredményével gyakorlatilag megvan a BUX indexre vonatkozó teljes profittömegünk. Míg a várakozások azt mutatták, hogy a négy legnagyobb cég, az OTP, a MOL, a Richter és a Magyar Telekom 443 milliárd forintot termelhetett, negyedév per negyedév alapon 13, év per év alapon pedig 20 százalékos csökkenést felmutatva, addig a valóságban 534 milliárd forint lett a számviteli eredmény, ami 4 százalékos negyedéves növekedés és 3 százalékos éves csökkenés. Ha pedig az első három negyedév teljesítményét nézzük, akkor a tavalyi 1.125 milliárd forinttal szemben idén eddig 1.457 milliárd forint jött össze. Ez pedig egy nem megvetendő 30 százalékos bővülés. Ja, és az 534 milliárd a második „legtermékenyebb” negyedév a tőzsde történetében. Ennél jobb számot csak a tavalyi harmadik negyedévben láthattunk, 551 milliárd forintos értékkel.

Forrás: cégadatok, Erste

Mind a négy cég a várakozásoknál jobb eredményt közölt. A legkisebb eltérés az Mtel esetében volt, a többiénél jelentősebb túlteljesítésről lehet beszélni.

A jövő viszont kis óvatosságra int. Az OTP esetében idén számos egyszeri tétel növelte az eredményt, s pl. az első három negyedévben is csak 3 milliárd forint volt a nettó céltartalékképzés a tavalyi 136 milliárd forinttal szemben. Valószínűleg az idén látott pozitív egyszeri tételek nem térnek vissza jövőre, s a céltartalékképzés is visszatér a „normális” környékére. Vagyis még az operatív eredmények várható növekedésnek ellenére is, a számviteli profit csökkenni fog jövőre, hogy aztán 2025-től újra növekedést láthassunk. A MOL esetében is óvatosak vagyunk. Azon túlmenően, hogy a szezonálisan erős harmadik negyedévet általában két szezonálisan gyenge, vagy gyengébb negyedév követi, valószínűleg a finomítói marzsok szűkülésével is számolni kell. A szinte kiszámíthatatlan olajár esetében viszont megint csak a téli kereslet visszaesése lehet az irányadó.

Az Mtel és a Richter esetében viszont a profitbővülés van napirenden. Az Mtel profitálhat a szolgáltatásárak és a forgalom növekedéséből, míg a Richter esetében az organikus növekedés újra hangsúlyosabb lesz az idei FX és adóból származó negatív hatások után. Viszont ezek a kisebb cégek. Szóval ezek kevésbé mozgatják az teljes profittömeget a BUX indexben. Viszont az elmondható, hogy mind a vezető részvények, mind a BUX index is historikusan nagyon alacsonyan árazott, s ez régiós összevetésben is igaz. Vagyis annak ellenére, hogy a teljes profit stagnálhat, vagy akár enyhén csökkenhet is a jövő évben, az átárazódás elindulhat a kamat-, hozamszintek csökkenésével. (pl. ennek köszönhetően a tőkeköltség, azaz a részvényektől elvárt hozam csökkenhet, ami a részvényárakat felfelé nyomja)

Apropó hozamok! Ha hozam, akkor infláció. A mai inflációs adat is pozitív meglepetést hozott, 9,9 százalék lett a piaci konszenzus szerinti 10,4 százalékkal szemben. A csökkenésben elsősorban az üzemanyagárak csökkenése, de az élelmiszerárak kismértékű esése is szerepet játszott, akárcsak a ruházati termékek inflációs átlag alatti drágulása.

Az infláció jelentős esése apropóján nézzük meg a visszatekintő reálbér alakulást. Most már még inkább a pozitív tartományba került a szeptemberi fordulatot követően. (Itt a bruttó jövedelmek változását néztük, mint könnyen elérhető adatot. Emlékeink szerint az adóváltozások inkább csak a munkáltatók költségeit érintették az elmúlt években.)

Forrás: Bloomberg, Erste

Viszont az is foglalkoztat bennünket, hogy hogyan változhatott a vásárlóerő. Éppen ezért 2016 szeptemberéhez képest képeztük a „bruttó” jövedelmek és az inflációból számított „árak” hányadosát, ennek becslésére.

Forrás: Bloomberg, Erste

Mint a fenti ábrából jó látható, hogy ez az érték az évtized elejére 40-50 százalék környékére emelkedett, s kiugró értéket mutatott a tavaly év eleji adóvisszatérítésnek köszönhetően, de az elmúlt egy év reálbér csökkenésének köszönhetően 36 százalék környékén áll jelenleg.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Szigorú szavak, laza lépések
SZTORI

Szigorú szavak, laza lépések

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 25 bázispontos kamatcsökkentés lett: a jegybanki...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben